Croquetes de cols de brussel·les i moniato fetes al forn 

Material obligatori

Microones

20- 25 croquetes 

Ingredients

  • 4 grans all
  • 200 g ceba
  • 350 g cols de Brussel·les
  • 400 g (1 unitat) moniato
  • 10 g (1 cullerada no plena) oli d'oliva verge extra
  • 2 unitats, només els rovells ous (63-73 g)
  • pebre blanc
  • 1 culleradeta de cafè pebre vermell dolç
  • sal
  • So vegan  (consultat el 2022)

    Antelació optativa

    • Podeu
      • coure els moniatos,
      • coure les cols de brussel·les,
      • fer el sofregit
      • i elaborar la massa de les croquetes

    (processos 1 a 4) amb antelació (fins a la vigília).

    A continuació,  deixeu reposar la massa a la nevera (porcés 5), si voleu fins a l'endemà.​

    Cocció dels moniatos

    400 g de moniato (1 unitat)

    1 cullerada d'aigua

    • Renteu el moniato i poseu-lo sense pelar en un estoig de silicona (o en un recipient amb tapa no hermètica, aptes per a microones) juntament amb l’aigua. 

    ​o bé

    • Renteu el moniato, peleu-lo, talleu-lo a daus i poseu-lo en un estoig de silicona (o en un recipient amb tapa no hermètica, aptes per a microones) juntament amb l’aigua.  
    • Si heu posat el moniato sense pelar i sencer
      • Poseu l'estoig tapat en el microones. Programeu: 900 W6 min .
      • Deixeu-lo reposar amb l’estoig tancat: 30 s.
      • Comproveu, punxant-lo amb la punta d'un ganivet si ja està cuit. Si no ho està, tombeu-lo ideixeu-lo algun minut més al microones (aneu programant d’1 min en 1 min o de 30 s en 30 s); compte, que si les puntes del moniato són gaire més primes que el centre, pot ser que les puntes ja estiguin cuites i el centre, no, i en aquest cas més val que talleu les puntes, les retireu i les reserveu abans de continuar la cocció perquè si no les puntes quedarien seques.

    • Si heu posat el moniato pelat i a daus
      • Poseu l'estoig tapat en el microones. Programeu: 900 W5 min
      • Deixeu-lo reposar amb l’estoig tancat: 30 s.
      • Comproveu si ja està cuit. Si no ho està remeneu i deixeu-ho algun minut més al microones (aneu programant d’1 min en 1 min o de 30 s en 30 s).
    • Si heu posat el moniato sense pelar i sencer

    Quan ja no cremi peleu-lo (potser us serà més fàcil tallar-lo primer a rodanxes de 3 o 4 cm de gruix i pelar les rodanxes) i reserveu-lo (si voleu, en el bol on fareu tota la massa).

     

    • Si heu posat el moniato pelat i a daus

    Reserveu-lo (si voleu, en el bol on fareu tota la massa).

    Cocció de les cols de brussel·les

    350 g de cols de brussel·les

     

    Talleu la base del tronc de cada col i retireu les fulles externes, dues o tres, que són brutes o més gruixudes. Renteu les cols amb aigua abundant i escorreu-les.

    20 g d'aigua (2 cullerades no plenes)

    Poseu les cols i l'aigua a l'estoig de silicona (o en un recipient amb tapa no hermètica, apte per a microones). 

    Poseu-ho al microones i programeu: potència 900 W6 min.

    Reserveu les cols en un bol i deixeu-les refredar.

    Elaboració del sofregit 

    200 g de ceba, pelada, rentada i picada

     

    30 g d'aigua (3 cullerades no plenes)

     

    10 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada no plena)

    Poseu ho a l'estoig de silicona (o en un recipient amb tapa no hermètica, apte per a microones). Poseu-ho al microones i programeu: 900 W, 7 min.

    4 grans d'all (16 g), picats

     

    1 culleradeta de cafè de pebre vermell dolç

    Afegiu-ho a l'estoig i remeneu. Poseu-ho al microones i programeu: 900 W3 min

    Elaboració de la massa de les croquetes

    Poseu en el bol on fareu tota la massa,

    • el MONIATO (si no l'hi havíeu posat abans), i aixafeu-lo amb una forquilla;
    • les COLS DE BRUSSEL·LES, picades a trossets petits
      • amb un ganivet
      • o amb l'accessori picador de la batedora elèctrica engegant i parant l'aparell de seguida unes quantes vegades (compte que no us quedin fetes puré)
    • i el SOFREGIT.

    sal

    pebre blanc

    Salpebreu-ho.

    Barregeu-ho tot amb una cullera o una espàtula i acabeu-ho de barrejar bé amb les mans.

    Repòs de la massa de les croquetes a la nevera

    Us podeu saltar aquest procés, però va bé fer-lo.

    Cobriu la massa amb film transparent a pell (és a dir amb el film en contacte amb la superfície de la massa).

    Reserveu-la a la nevera, com a mínim 1/2 h (pot ser fins a 24 h).

    ​ Preparació de l'ou per arrebossar les croquetes

    ous 

    Separeu els rovells de les clares:

    • descarteu les clares (aboqueu-les en un tàper, que reservareu a la nevera, per a una altra recepta);
    •  aboqueu els rovells en un bol petit.

    sal

    una miqueta d'aigua

    Saleu els rovells.

    Deixateu-los amb una miqueta d'aigua.

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 180º.

    ​Modelatge de les croquetes i preparació de la safata de forn

    un rajolí d'oli d'oliva verge extra (només si no feu servir paper de forn

    • Si feu servir una safata de forn antiadherent, unteu-la amb una mica d'oli amb l'ajut d'un pinzell de silicona;
    • si no, folreu la safata amb paper de forn.

    Aneu modelant les croquetes i aneu-les posant a la safata.

    Aneu agafant les croquetes d'una en una i aneu-les pintant amb el ROVELL deixatat amb AIGUA, amb l'ajut d'un pinzell de silicona,

    Cocció de les croquetes 

    Poseu la safata al forn calent a 180º: 12-15 min.

    Gireu-les i torneu-les a posar al forn: uns 10 min (aneu controlant que quedin torrades però que no es cremin.

    Presentació

    Acompanyaments possibles per a les croquetes:

     

    Comentaris