Canelons d'escalivada

6 persones (5 canelons/persona)

Ingredients

  • Opcional: unes quantes fulles alfàbrega fresca
  • 30 plaques canelons
  • 500 g escalivada
  • una mica formatge parmesà
  • 700 g (o formatge fresc) mató
  • 140 g mozzarella
  • sal
  • 500 g salsa de tomàquet
  • El Comidista (consultat el 2020)

     

    Antelació opcional (i aconsellable)  d'alguns processos 

    • En aquesta recepta necessitarem 500 g de salsa de tomàquet (processos 5 i 6); és una mica més de la meitat de la quantitat que n'obtenim amb la recepta de salsa de tomàquet

    El més pràctic és fer la salsa de tomàquet  amb antelació i fer-ne més quantitat que la que necessitem per a aquesta recepta. Podem repartir la salsa en tàpers i conservar-los a la nevera o al congelador per poder fer servir  la salsa quan ens interessi.

    • També necessitarem 500 g d'escalivada (procés 3); és força menys de la quantitat que n'obtenim amb la recepta d'escalivada

    El més pràctic és fer l'escalivada  amb antelació i fer-ne més quantitat que la que necessitem per a aquesta recepta. La que no necessitem podem servir-la en un altre àpat amanida amb una vinagreta com la de la recepta escalivada (procés 5), formant part d'una truita, acompanyant pasta…

     

    Antelació opcional de tota la recepta 

    • Podeu preparar els canelons amb una mica d'antelació (processos 1 a 6), reservar-los a la nevera embolicant la safata amb film,  i en el darrer moment posar-los al forn (processos 7 i 8). 
    • Podeu preparar els canelons amb força antelació  (processos 1 a 6) i congelar-los a la mateixa safata on els heu fet, embolicant-la amb film; per fer-los servir, els deixeu descongelar a la nevera i, un cop descongelats, els poseu al forn (processos 7 i 8). 

    Preparació de l'escalivada

    Podeu saltar-vos aquest procés si disposeu de 500 g d'escalivada.

    pebrot vermell

    albergínia

    ceba

    Escaliveu-ho.

    Peleu les hortalisses escalivades. No les amaniu.

    Reserveu 500 g d'escalivada per a aquesta recepta. 

    Preparació de la salsa de tomàquet de recobriment

    Podeu saltar-vos aquest procés si disposeu de 500 g de salsa de tomàquet.

    oli d'oliva verge extra

    alls

    ceba

    pastanaga

    tomàquet madur

    sal

    llorer

    alfàbrega

    orenga

    Feu una salsa de tomàquet.

    Reserveu 500 g de salsa de tomàquet per a aquesta recepta.

    Elaboració del farciment

    Aboqueu en un bol apte per a la batedora elèctrica els 500 g d' ESCALIVADA, escorreguts (no cal que ho escorreu gaire bé, simplement vigileu de decantar el suc per tal de no obtenir un farciment massa líquid; no llenceu el suc, és molt bo).

    700 g de mató

    o de formatge fresc

     

    sal

    Afegiu-ho al bol.

    Tritureu-ho tot.

    Reserveu el farciment a la nevera. Va bé posar-lo al congelador uns 20 min abans de fer-lo servir  (procés 5) per tal que sigui més fàcil farcir els canelons.

    Preparació de les plaques de caneló

    Mulleu un drap de cotó i escorreu-lo. Esteneu-lo al damunt del marbre, net, de la cuina.

    aigua

    Ompliu una cassola gran amb aigua i feu-la bullir.

    sal

    Poseu la sal a l'aigua.

    30 plaques de caneló (els anireu fent servir de 10 en 10)

    Poseu 10 plaques de caneló a la cassola i separeu-les al començament i de tant en tant amb una espàtula de fusta perquè no s’enganxin: uns 12 min.

    Aneu agafant i escorrent les plaques amb una espàtula amb ranures i esteneu-les  una al costat de l’altra a sobre del drap.

    Poseu 10 plaques més a la cassola (mentre es couen, ja podeu anar fent el procés següent) i quan estiguin, escorreu-les i esteneu-les al drap .

    Modelatge dels canelons

    Cobriu la safata (o les safates) de forn on fareu els canelons amb una mica (uns 150-200 g) de la SALSA de TOMÀQUET que heu reservat (la resta la fareu servir per recobrir els canelons).

     

    (Podeu disposar els 30 canelons en una safata o, si no els preveieu que no els necessitareu tots, podeu optar per distribuir-los en 2 safates i congelar-ne una.)

    Farciu els canelons, preferiblement quan el FARCIMENT ja és fred (millor si l'heu tingut uns 20 min al congelador), i enrotlleu-los.

    Col·loqueu-los a la safata ben arrenglerats però sense comprimir-los,  amb la costura cap amunt perquè no s'obrin en servir-los.

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 190º.

    Recobriment dels canelons 

    Cobriu els canelons amb la resta de la  SALSA de TOMÀQUET.

     

    (Si esteu preparant els canelons amb antelació, deixeu-los refredar i ja els podeu posar a la nevera o congelar-los després d'embolicar la safata amb film.)

    140 g de mozzarella

    Esmicoleu-la amb les mans i repartiu-la per sobre dels canelons.

    Gratinat dels canelons

    • Poseu la safata al forn calent a 190º: 20 min.
    • En acabat, engegueu el gratinador: 2 min.

    Presentació

    Deixeu reposar els canelons uns 20 min fora del forn.

    Opcional:

    alfàbrega fresca

    o farigola

     

    una mica de formatge parmesà

    • Si voleu, poseu al damunt dels canelons algunes fulles d'alfàbrega (senceres o picades).
    • Ratlleu una mica de formatge al damunt dels canelons.

    Comentaris