Mató ​(fet amb llet i iogurt)

Tria el mètode d'elaboració

 uns 200 g de mató ( per a 4 persones)

Ingredients

  • 375 g (3 unitats individuals) iogurt
  • 750 g (millor si és fresca) llet sencera
  • LÉKUÉ; FUNDACIÓ ALÍCIA: "El meu formatge fresc" (p. 13), Penguin Random House Grupo Editorial, S.A.U, Barcelona, 2015 

    Mètode preferible, tradicional o microones?

    • ​Si escalfem la llet al foc, podem anar controlant quan està a punt de bullir. 
    • Si fem servir el microones, un cop hem fet el mató una vegada amb el nostre aparell, ja sabrem quanta estona l'hem de programar, que serà uns 14 min, i no haurem d'estar pendents que la llet no vessi; però tingueu en compte que si partim de llet a temperatures diferents, el temps pot variar i ens podem trobar que la llet ens ha vessat.

     

    D'on és propi, el mató?

    • El mató és un formatge fresc típic de la gastronomia catalana.

     

    Com es menja el mató?

     

    Conservació del mató

    • Compte! El mató es conserva a la nevera uns 3 dies com a màxim. Si la vostra nevera disposa de calaix de 0º, poseu-lo en aquest calaix i us aguantarà força més (deixeu-lo a temperatura ambient una estona abans de consumir-lo).
    • El podeu congelar.

     

    Una altra manera de fer mató

    Procés de tallar la llet

    750 g de llet sencera (millor si és llet fresca) 

     

    375 g de iogurt (3 unitats individuals) 

    Barregeu la llet i el iogurt en un cassó, si voleu amb batedora elèctrica.

    Barregeu la llet i el iogurt en un bol apte per a microones (sense tapa), si voleu amb batedora elèctrica.

    Poseu-ho al foc i escalfeu-ho fins que estigui a punt de bullir (ha d'arribar a una temperatura mínima de 90º): a foc mitjà tardarà uns 12 min. Observareu que la llet s'ha tallat (si no s'ha tallat, deixeu-la un moment més al foc).

     

    Poseu-lo al microones i programeu: potència màxima (800 W), 14 min (ha d'arribar a una temperatura mínima de 90º). Observareu que la llet s'ha tallat (si la llet no s'ha tallat, augmenteu el temps en 1 min o 1,5 min).

     

    [Si la primera vegada que feu aquesta recepta veieu que la llet us vessa, la propera vegada reduïu el temps en 1 min o 1,5 min. Cada microones és diferent. ]

    Deixeu-ho refredar a temperatura ambient durant aproximadament 30 min (fins a 45º- 50º).

    Separació del mató i el xerigot

     

     

     

    Poseu un colador amb la malla de forat ben petit a sobre d'un recipient ( si no teniu cap colador de malla fina, poseu un mocador de fil a sobre del colador que tingueu). Coleu la llet tallada: el xerigot (part líquida) passarà al recipient i el mató (part sòlida) quedarà en el colador.

     

    Què en fem, del xerigot? 

    • Si voleu fer un mató cremós (procés 4), reserveu uns 60- 100 g de xerigot.
    • Si us agrada, podeu reservar tot el xerigot per fer-lo servir, en substitució de l'aigua, per coure pasta o arrós, per fer pa, per aclarir una salsa… 

    Deixeu que el mató es vagi escorrent  a la nevera i que es refredi: com a mínim 1 h

    (Si us agrada el mató més sec, premeu-lo en el colador amb una cullera perquè deixi anar més aigua; si us agrada més líquid, deixeu-lo menys estona escorrent-se a la nevera o fins i tot retireu-lo de seguida del colador.)

    Presentació del mató

    Desemmotlleu el mató i serviu-lo o guardeu-lo en un tàper a la nevera.

    Serviu-lo fred, sol amb mel o amb sucre; el podeu acompanyar amb fruita seca.

    També el podeu servir a daus dins d'una amanida; o a sobre d'una llesca de pa, sol o amb una mica de melmelada per sobre.

    També el podeu fer servir com a ingredient en algunes receptes: amanida d'espinacs amb maduixots i meló, lasanya d'albergíniespastís-bombó de mató, xocolata i nouspizza falsa de carbassa amb carbassó

    Opcional: Elaboració de mató cremós

    Poseu el mató i 60- 100 g de XERIGOT en el got de la batedora elèctrica i tritureu-ho tot; més val que poseu poc xerigot al principi i que aneu ajustant-ne la quantitat i batent la barreja,  fins que aconseguiu la textura de crema que desitgeu (penseu que quan poseu la crema a la nevera s'espessirà una mica).

     

    (La quantitat de xerigot que necessitareu depèn 

    • de com sigui d'espès el mató que heu elaborat
    • i de la textura, més espessa o més clara, que voleu que tingui la crema de mató.)

    Si no teniu xerigot, podeu substituir-lo per llet, que, si voleu, pot ser descremada.

     

    Serviu la crema de mató

    • per esmorzar o per berenar, untada al damunt d'una torrada o d'una llesca de pa integral (si voleu podeu espolsar una mica d'ametlla o avellana torrada picada grollerament per sobre, o bé una mica de sucre, o bé repartir-hi per sobre una mica de mel o de crema de dàtil hidratat);
    • com a entrant o per postres, untada al damunt d'unes rodanxes de poma o de mitjos grans de raïm (un cop espinyolats);

     

    També podeu fer-la servir per substituir el mató com a ingredient d'una recepta si voleu treballar amb un mató ben cremós.

    Comentaris