Pa de plàtan amb cacau

Tria el mètode d'elaboració

Ingredients

  • 15 g (1 cullerada) cacau en pols
  • 1 culleradeta canyella en pols
  • 260 g (farina de civada si no treballeu amb un robot potent) flocs de civada
  • 60 g llet
  • 8 g llevat químic
  • 92 g oli d'oliva verge extra
  • 2 unitats ous (63-73 g)
  • 4 unitats, ben madurs plàtan
  • 1 pessic sal
  • Categories

  • Postres
  • Masses i pans
  • Cocinando con Ciencias (consultat el 2019)

    Què és el pa de plàtan amb cacau?

    • N'hi diem pa perquè li donem la forma de pa de motlle, però més que un pa és una mena de pa de pessic o de coca tova. És dolç, però no té sucre;  la dolçor prové dels plàtans madurs.

     

    Oi que hi ha una altra recepta cartesiana de pa de plàtan sense cacau?

     

    Com és que aquest pa de plàtan amb cacau és dolç i no té sucre?

    • Aquest pa no requereix sucre perquè el plàtan, si és prou madur, ja endolceix prou.

     

    És apte per a nens petits, aquest pa de plàtan amb cacau?

    • Aquest pa és apte per a nens petits pels ingredients que conté.

     

    Mètode preferible, tradicional (batedora elèctrica) o thermomix?

    • Si no disposeu de farina de civada, heu de fer servir la thermomix per fer la farina a partir dels flocs de civada (l'accessori picador de batedora elèctrica que nosaltres hem fet servir no ens ha permès picar prou fins els flocs per obtenir farina).
    • Si disposeu de farina de civada podeu fer la recepta amb batedora elèctrica o amb thermomix indistintament.

     

    Recepta d'aprofitament de plàtans massa madurs per menjar

    • La recepta de pa de plàtan amb cacau ens permet aprofitar plàtans molt madurs que ja no ens ve de gust menjar.

     

    Oi que hi ha d'altres receptes cartesianes d'aprofitament de plàtans molt madurs?

    ​Preparació de la massa del pa. Primera part 

    260 g de flocs de civada 

    o de farina de civada

     

    8 g de llevat químic

    1 culleradeta de canyella en pols

    15 g de cacau en pols (1 cullerada)

     1 pessic de sal

    Aboqueu-ho tot al got de la thermomix i, per convertir els flocs de civada en farina i barrejar-ho tot, programeu: 45 s, v=5-10 (si partiu directament de farina de civada en comptes de flocs, programeu només uns s, v=5-10).

    Reserveu-ho en un bol.

     

    No renteu encara el got del robot.

    260 g de farina de civada

    8 g de llevat químic

    1 culleradeta de canyella en pols

    15 g de cacau en pols (1 cullerada)

     1 pessic de sal

    Aboqueu-ho tot en un bol i remeneu.

    Reserveu-ho.

    Preparació de la massa del pa. Segona part 

    4 plàtans ben madurs, pelats

    Poseu-los al got de la thermomix i, per fer-los puré, programeu: 30 s, v=6.

    Poseu-los en un altre bol on fareu tota la massa i feu-los puré amb la batedora elèctrica.

    2 ous

    Poseu la PAPALLONA al got.

    Afegiu-hi els ous i, per batre-ho tot, programeu: 4 min, v=4.

    Afegiu-hi els ous i bateu-ho tot una estona amb l'accessori de varetes de la batedora elèctrica.

    60 g de llet

    92 g d'oli d'oliva verge extra

     

    Seguiu amb la PAPALLONA al got.

    Aboqueu-hi la llet i l'oli i, per barrejar-ho tot, programeu: 10 s, v=4.

    Afegiu-hi la llet i l'oli i bateu-ho amb l'accessori de varetes.

    Seguiu amb la PAPALLONA al got.

    Afegiu al got la barreja de FARINA DE CIVADA i CACAU que heu reservat i, per barrejar-ho tot, programeu: 5 s, v=4. Baixeu les restes de la paret del got amb una llengua de silicona, i programeu: 5 s, v=4.

    Afegiu al bol la barreja de FARINA DE CIVADA i CACAU que heu reservat (millor si la tamiseu a mesura que l'afegiu) i barregeu-ho tot: feu-ho primer un moment amb l'accessori de varetes,  i acabeu de fer-ho amb una llengua de silicona.

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 180º.

    Preparació del motlle per al pa

    1 rajolí d'oli d'oliva verge extra

    Unteu un motlle de plum-cake d'uns 22 cm de llarg, 11 cm d'ample i 6 cm d'alçària amb l'oli, amb l'ajut d'un pinzell de silicona (si el motlle és de silicona i ja l'heu fet servir unes quantes vegades, aquest pas no és necessari). 

    Aboqueu la MASSA del pa en el motlle.

    Cocció al forn del pa

    Poseu el motlle al forn calent: amb l'escalfor de dalt i de baix, 45-50 min.

    Presentació del pa

    Deixeu refredar una mica el pa i desemmotlleu-lo.

    Serviu-lo tallat a llesques, sol, o acompanyat de fruita, d'un got de llet…

    Comentaris