Pastís de moniato al microones

Material obligatori

Microones

Tria el mètode d'elaboració

4-6 persones

Ingredients

  • 50 g (en farem servir 25 g) si podeu fer-los farina;  o 25 g de farina de civada flocs de civada
  • 400 g (1-2 unitats) o 260 g de moniato cuit moniato
  • 35 g oli d'oliva verge extra
  • 2 unitats ous (63-73 g)
  • 100 g (1 unitat), madur plàtan
  • 2 pessics sal
  • Categories

  • Postres
  • Gastronomía y Cía (consultat el 2019)

    Estris necessaris

    • Per batre les clares a punt de neu, és molt útil fer servir
      • la thermomix,
      • una batedora elèctrica de vareta doble
      • o un robot pastador amb l'accessori batedor.

    També podeu fer-ho a mà, però costa més.

     

    • Per coure la massa del pastís al microones, calen
      • 6 gotets de silicona d'uns 125 cm3 de capacitat
      • o bé un 1 motlle d'uns 18 cm de diàmetre (pot ser un motlle desmotllable amb les parets de silicona i amb un plat de ceràmica de base).

     

    Mètode preferible, tradicional (batedora elèctrica) o thermomix?

    • Si no disposeu de farina de civada, heu de fer servir la thermomix per fer la farina a partir dels flocs de civada (l'accessori picador de batedora elèctrica de què nosaltres disposem no ens ha permès picar prou fins els flocs per obtenir farina).
    • Si disposeu de farina de civada i teniu manera de muntar les clares a punt de neu, podeu fer la recepta amb batedora elèctrica o amb thermomix indistintament. 

    Recepta d'aprofitament de plàtans massa madurs per menjar

    • La recepta gelat ràpid de plàtan i cafè ens permet aprofitar plàtans molt madurs que ja no ens ve de gust menjar.

     

    Oi que hi ha d'altres receptes cartesianes d'aprofitament de plàtans molt madurs?

    Cocció del moniato

    Us podeu estalviar aquest procés si disposeu directament de 260 g de moniato cuit.

    uns 450 g de moniato (1-2 unitats)

     (Si poseu més moniatos de cop haureu de comptar més temps.)

     

    [Per a aquesta recepta necessitarem 260 g de moniato cuit.]

     

    1 cullerada d'aigua

    • Renteu el moniato, eixugueu-lo i poseu-lo sense pelar en un estoig de silicona (o en un recipient amb tapa no hermètica, aptes per a microones) juntament amb l’aigua. 

    ​o bé

    • Renteu el moniato, peleu-lo, talleu-lo a daus i poseu-lo en un estoig de silicona (o en un recipient amb tapa no hermètica, aptes per a microones) juntament amb l’aigua.  
    • Si heu posat el moniato sense pelar i sencer
      • Poseu l'estoig tapat en el microones. Programeu: 900 W6 min .
      • Deixeu-lo reposar amb l’estoig tancat: 30 s.
      • Comproveu, punxant-lo amb la punta d'un ganivet si ja està cuit. Si no ho està, tombeu-lo ideixeu-lo algun minut més al microones (aneu programant d’1 min en 1 min o de 30 s en 30 s); compte, que si les puntes del moniato són gaire més primes que el centre, pot ser que les puntes ja estiguin cuites i el centre, no, i en aquest cas més val que talleu les puntes, les retireu i les reserveu, abans de continuar la cocció, perquè si no les puntes quedarien seques.

    • Si heu posat el moniato pelat i a daus
      • Poseu l'estoig tapat en el microones. Programeu: 900 W5 min
      • Deixeu-lo reposar amb l’estoig tancat: 30 s.
      • Comproveu si ja està cuit. Si no ho està remeneu i deixeu-ho algun minut més al microones (aneu programant d’1 min en 1 min o de 30 s en 30 s).
    • Si heu posat el moniato sense pelar i sencer

    Peleu-lo (potser us serà més fàcil tallar-lo primer a rodanxes de 3 o 4 cm de gruix i pelar les rodanxes) i reserveu-lo.

     

    • Si heu posat el moniato pelat i a daus

    Reserveu-lo.

    Preparació de la farina de civada

    Us podeu estalviar aquest procés si compreu directament 25 g de farina de civada.

    50 g de flocs de civada

    (Només necessitareu 25 g de farina de civada, però en fem més perquè si no les ganivetes del robot no poden treballar; reservarem els 25 g sobrants per a una altra vegada.)

    Aboqueu els flocs de civada en el got de la thermomix.

    Per fer-los pols, programeu: 1 min, v= 5-10

    Reserveu 25 de farina de civada de la que heu obtingut en un bol i guardeu els 25 g restants en un tàper, per a una altra recepta.

    Esbandiu el got de la thermomix i eixugueu-lo molt i molt bé abans de fer el procés següent.

    Preparació de les clares muntades a punt de neu

    ous (63-73 g) 

     

    • Separeu la clara i el rovell d'un dels ous (podeu fer-ho posant-vos l'ou en una mà: sosteniu el rovell en el palmell  i deixeu relliscar la clara entre els dits) i
      • aboqueu la clara en un bol petit
      • i, el rovell, en un altre (no aboqueu la clara directament en el got de la thermomix perquè, si ens anés una mica de rovell a la clara, hauríem de descartar-la per a aquesta recepta i el got ja hauria quedat tacat de rovell i l'hauríem de tornar a rentar i eixugar per repetir aquest pas).
    • Si la clara no ha quedat gens tacada de rovell, aboqueu-la al got de la thermomix.
    • Repetiu els dos passos anteriors amb l'altre ou.
    • Separeu la clara i el rovell d'un dels ous (podeu fer-ho posant l'ou en una mà: sosteniu el rovell en el palmell  i deixeu relliscar la clara entre els dits) i
      • aboqueu la clara en un bol petit
      • i, el rovell, en un altre (no aboquem la clara directament en el bol on la batrem a punt de neu perquè, si ens anés una mica de rovell a la clara, hauríem de descartar-la per a aquesta recepta i el bol ja hauria quedat tacat de rovell i l'hauríem de tornar a rentar i eixugar per repetir aquest pas).
    • Si la clara no ha quedat gens tacada de rovell, aboqueu-la en el bol on després la batreu a punt de neu.
    • Repetiu els dos passos anteriors amb l'altre ou.

    2 pessics de sal

    Saleu les clares que teniu en el got de la thermomix.

    Saleu les clares que teniu en el bol on les batreu a punt de neu.

    Bateu les clares per muntar-les. 

    • Podeu fer servir el ROBOT PASTADOR

    Poseu l'accessori batedor, aneu augmentant progressivament la velocitat fins a 8 i deixeu aquest velocitat fins que les clares estiguin muntades. 

    o bé

    • podeu fer servir una BATEDORA ELÈCTRICA de VARETA DOBLE. 

    Reserveu-les.

    Per batre les clares a punt de neu,

    • poseu la PAPALLONA al got i,
    • amb el bocal de la tapa destapat,
    • programeu 6 min, v=3 (si veieu que les clares encarano estan prou muntades, programeu una estona més v=4).

    Reserveu les clares a punt de neu en un bol.

    No cal que renteu encara el got.

    ​Elaboració de la massa del pastís

    100 g de plàtan madur (1 unitat), a trossos

     

    35 g d'oli d'oliva verge extra (2,5 cullerades)

    Aboqueu al got de la thermomix

    • 260 g de MONIATO cuit del que heu reservat,
    • els 2 ROVELLS d'ou que també heu reservat,
    • els 25 g de FARINA de CIVADA que heu reservat,
    • el plàtan,
    • i l'oli.

    Per triturar-ho i barrejar-ho tot,

    • programeu: 15 s, v=5-10;
    • baixeu les restes de les parets del got i de la tapa amb una llengua de silicona i programeu: 10 s, v=5-10.

    Aboqueu al got amb suavitat les CLARES d'ou MUNTADES que heu reservat i feu servir la llengua de silicona per remenar-ho tot amb moviments envolvents fins a obtenir una massa llisa i densa (si us és més còmode, per tal que no us molestin les ganivetes quan remeneu, aboqueu primer la pasta del got de la thermomix en un bol gran i aboqueu allà les clares).

    100 g de plàtan madur (1 unitat), a trossos

     

    25 g de farina de civada

     

    35 g d'oli d'oliva verge extra (2,5 cullerades)

    Aboqueu al got de la batedora elèctrica

    • 260 g de MONIATO cuit del que heu reservat,
    • els 2 ROVELLS d'ou que també heu reservat,
    • el plàtan,
    • la farina de civada
    • i l'oli.
    • el plàtan, els flocs de civada i l'oli.

    Tritureu-ho tot a velocitat máxima.

    Aboqueu al got amb suavitat les CLARES d'ou MUNTADES que heu reservat i i feu servir la llengua de silicona per remenar-ho tot amb moviments envolvents fins a obtenir una massa llisa i densa.

    Preparació del motlle

    1 rajolí d'oli d'oliva verge extra

    Pinteu amb oli, amb l'ajut d'un pinzell de silicona 

    • 6 gotets de silicona d'uns 125 cm3 de capacitat

    o bé

    • 1 motlle d'uns 18 cm de diàmetre; si feu servir un motlle desmotllable que tingui com a base un plat de ceràmica, folreu la base amb paper de forn.

    Si ja heu fet servir el  gotet o el motlle unes quantes vegades, us podeu estalviar de pintar-lo amb oli. 

    Cocció del pastís al microones

    • Si feu servir gotets de silicona

    Repartiu la massa entre els gotets, uns 80 g a cada gotet.

     

    • Si feu servir un motlle únic

    Aboqueu la massa al motlle.

    Poseu el motlle (o els motlles), destapat, al microones; si esteu fent servir els gotets, distribuïu-los en el perímetre del plat del microones.

    • Si feu servir gotets de silicona

    Programeu: 900 W, 15 min.

     

    • Si feu servir un motlle únic

    Programeu: 900 W, 18 min.

     

    Claveu un escuradents en el pastís per comprovar si està cuit (si surt mullat és que encara és cru); si cal, torneu-lo a posar algun minut més al microones.

    Desmotllament del pastís

    Deixeu refredar una mica el pastís abans de desemmotllar-lo. 

    Presentació

    Podeu servir el pastís tot sol.

    Podeu servir-lo acompanyat amb fruita, amb iogurt, amb melmelada, amb xocolata…

    Comentaris