Pa integral 

Material obligatori

Màquina de pa

On es pot comprar la farina?

  • En el súper o en una botiga de dietètica (tot i que potser us costarà de trobar la farina integral de força). Segur que trobareu la farina integral, la integral de força i la blanca de força  en una botiga especialitzada com Renobell, on tenen tot tipus de farina. 


On es pot comprar el llevat de forner fresc?

  • Podeu compra-lo al Mercadona, a la zona de refrigerats, en forma de daus que serveixen per a dos pans; s'ha de guardar a la nevera i té data de caducitat. Però si feu pa gaire sovint, us sortirà mes a compte comprar-ne un paquet de 1/2 kg en un forn dels que fan ells el pa , fer-ne paquetets de 20 g i guardar-los al congelador.

 

On es pot comprar el llevat de forner sec?

  • En una botiga de dietètica o en una botiga especialitzada com Renobell, on també tenen llevat.
 

On es poden comprar les llavors?

  • Les llavors les podeu trobar en alguns súpers, en botigues de dietètica i també a Renobell, on també tenen fruits secs.


Conservació del pa

  • Podeu guardar el pa a temperatura ambient uns quants dies i es manté (tapeu amb un tovalló la molla que queda a la banda del pa on heu tallat les llesques perquè no s'assequi tant).
  • També podeu llescar-lo, posar-lo en una bossa de congelació mantenint la forma que tenia (una llesca sobre l'altra) i congelar-lo; quan l'hagueu de fer servir, agafeu les llesques que vulgueu, que podreu separar molt fàcilment si feu una mica de palanca amb un ganivet, i deixeu-les una estoneta a temperatura ambient o bé poseu-les un instant al microones en potència de descongelació.

Aprofitament

Amassat, llevat i cocció del pa

100 g de farina blanca de força

200 g de farina integral de força

200 g de farina integral

(Podeu fer variacions en la proporció de les farines.)

Poseu-ho a la cubeta de la màquina de pa.

10 g de sucre

10 g de sal

1 cullerada no plena d'oli d'oliva verge extra (uns 8 g)

Poseu cada ingredient en una cantonada diferent de la cubeta.

(Important: la sal no ha d’entrar en contacte amb el llevat ni amb l’oli.)

20 g de llevat de forner fresc premsat 

o bé 7 g de llevat de forner sec en pols (Compte, no confongueu el llevat de forner sec amb el llevat químic, que no ens serviria per fer pa.)

Poseu-lo al mig i enfonseu-lo una mica de manera que quedi tapat per la farina (el llevat no ha de tenir contacte directe ni amb l'aigua, ni amb la sal ni amb l'oli).

Ingredients addicionals opcionals (en podeu posar uns quants alhora):

  • Pinyons
  • Pipes de carbassa
  • Pipes de gira-sol
  • Llavors de lli
  • Llavors de rosella
  • Llavors de sèsam cru

(si voleu aprofitar-ne el calci, moleu-les s amb un molinet de cafè)

  • Llavors de sèsam torrat
  • Panses
  • Nous, pelades, a trossos
  • Avellanes crues, senceres
  • Ametlles crues, senceres
  • ​…

Ho afegiu a la cubeta (tot i que les instruccions de la màquina acostumen a dir que hem d'afegir aquests ingredients quan soni el primer xiulet, es poden afegir al començament, la qual cosa és molt més pràctica, especialment si volem programar la màquina per a una hora determinada i despreocupar-nos del procés; afegint-los al começament, tal com proposem aquí,  queden més triturats, però queda molt bé; si preferiu que aquests ingredients quedin sencers, afegiu-los quan soni el primer xiulet).

320 g d’aigua

Aboqueu-la a la cubeta per les vores vigilant que no entri en contacte amb el llevat.

P+Inseriu la cubeta a la màquina i programeu el programa “Bàsic”, que dura unes 3 h.

Quan soni el segon xiulet, desendolleu la màquina i obriu-la.

Refredament del pa

Separeu la cubeta de la màquina.

Desemmotlleu el pa i deixeu-lo refredar a sobre d'una reixeta (el posem a sobre d'una reixeta perquè no es condensi la humitat de la base).

Comentaris