Lasanya d’albergínies

Dscn2801

de 6 a 8 persones

Ingredients

  • 1 kg (3 o 4 unitats) albergínia
  • 125 g  farina
  • 125 g (ratllat) formatge emmental
  • 20 plaques lasanya
  • 1,250 Kg  llet
  • 500 g mató
  • unes gotes oli d'oliva verge extra
  • 2 unitats ous (63-73 g)
  • sal
  • • Publicat a la revista “Integral”, n. 92 

    Temperatura de servei

    • Serviu aquest plat calent.

     

    Antelació necessària

    • Si  en comptes de comprar el mató voleu fer-lo (amb la recepta de mató fet amb llet i llimona o amb la recepta de mató fet amb llet i iogurt), heu de preveure-ho; tingueu en compte, però, que, un cop fet,  no cal que el tingueu 1 h a la nevera perquè es refredi (si està tebi, per a aquesta recepta també va bé).
    Antelació voluntària
    • Podeu escalivar les albergínies (procés 1) un o dos dies abans i guardar les albergínies escalivades en un tàper a la nevera.
    • Podeu fer tota la recepta excepte  el gratinat la vigília (processos 1 a 5), guardar la safata tapada amb film transparent a la nevera, i deixar el gratinat (procés 6) per a l'últim moment.
    • Podeu fer tota la recepta excepte  el gratinat quan vulgueu (processos 1 a 5), congelar la lasanya a la safata tapada amb film transparent al congelador, i deixar el gratinat (procés 6) per al dia que us vingui de gust.

    Escalivat de les albergínies

    1 kg d’albergínies (3 o 4 unitats)

    Escaliveu les albergínies  al forn: uns 30 min.

    Dscn2758_2

    Peleu-les.

    Elaboració del farcit

    500 g de mató

     

    2 ous

    sal

    Img_20140216_143752

    En un pot, poseu-hi les ALBERGÍNIES ESCALIVADES i aquests ingredients, i reduïu-ho a puré amb la batedora elèctrica. 

    [Si heu fet el mató vosaltres, si  trobeu que el puré ha quedat massa espès afegiu-hi una miqueta de xerigot del que heu obtingut.]

    Preparació de les plaques de lasanya

    Img_20140216_141144

    Mulleu un drap de cotó i escorreu-lo. Esteneu-lo a sobre del marbre, net, de la cuina.

    aigua

    Img_20140216_140039

    Ompliu una cassola gran amb aigua i feu-la bullir.

    sal

    Img_20180322_093641

    Poseu la sal a l'aigua.

    20 plaques de lasanya (les anireu fent servir de 10 en 10)

    Img_20140216_140434

    Poseu 10 plaques a la cassola i separeu-les al començament i de tant en tant amb una espàtula de fusta perquè no s’enganxin: uns 7 min (el temps que indiqui el paquet).

    Img_20140216_141248_2

    Aneu agafant i escorrent les plaques amb una espàtula amb ranures i esteneu-les  una al costat de l’altra a sobre del drap.

    Img_20140216_141754

    Poseu 10 plaques més a la cassola i quan estiguin, escorreu-les i esteneu-les al drap (mentre es couen, ja podeu anar fent els processos següents i així deixareu lloc en el drap mullat; si no ho feu així, necessitareu més d'un drap).

    Elaboració de la beixamel

    125 g de farina (5 cullerades)

    1,250 l de llet (5 gots)

    sal

    Dscn2186

    Feu una beixamel.

    Elaboració de la lasanya d'albergínes

    unes gotes d’oli d'oliva verge

    Img_20140216_142207

    Unteu una safata de forn amb una mica d’oli.

    Img_20140216_144524

    Cobriu la safata amb una capa de lasanya i esteneu-hi per sobre una mica de beixamel

    Img_20180526_095121

    Cobriu-ho amb  una part del farcit (si voleu fer més d'una capa de lassanya) o amb tot el farcit (si només voleu fer una sola capa).

    Img_20140216_145319

    Poseu una altra capa de lasanya per sobre. 

    Img_20140216_145424

    Cobriu l’última capa amb beixamel.

    Gratinat de la lasanya d'albergínies

    uns 125 g de formatge emmental ratllat

    Img_20140216_145609

    Espolseu-lo per sobre de la lasanya.

    Poseu la safata al forn a gratinar.

    Comentaris

    • Helena 07 de Novembre de 2013 17:10

      Mmm! M´agraden tots els ingredients... Nomé s m´he de treure la mandra de sobre, convidar els meus "nens" i llençar-me a encendre el forn!

    • Receptes Cartesianes 07 de Novembre de 2013 18:59

      Doncs som-hi!

    • Laia 21 de Novembre de 2013 13:03

      Aquesta lassanya té una pinta excel·lent! Nosaltres crec que l'adaptarem en format de canelons, per un concurs de canelons categoria no tradicional que fem amb els amics. Algun consell per l'adaptació? I tinc la sensació que el gust serà molt fi, potser massa per un concurs de canelons,.. tu li afegiries algun ingredient extra? Moltes gràcies!!!!!!

    • Receptes Cartesianes 21 de Novembre de 2013 13:43

      Hola, Laia! Jo, aquesta lasanya, la trobo molt bona. Per a mi, no cal afegir-hi res. Ja em diràs com t'ha quedat en el format "canelons" i s'hi hi has introduït variants. Sort en el concurs! Si fas una foto dels teus canelons, miraré si l'informàtic d'aquesta pàgina pot fer que es puguin incloure fotos ens els comentaris.