Pizza falsa de carbassó amb base de carbassa 

Tria el mètode d'elaboració

4 persones
(1 "pizza" de 34 cm de diàmetre;
o 2 "pizzes" de 23 cm de diàmetre )

Ingredients

  • 450 g, un cop pelada i tretes les llavors (400 g un cop cuita) carbassa
  • 400- 500 g (1,5- 2 unitats) carbassó
  • farigola
  • 50 g formatge emmental
  • 125 g, cremós (o bé mozzarella) mató
  • nou moscada
  • 30 g, un cop pelades nous
  • 1 cullerada (14 g) + unes gotes oli d'oliva verge extra
  • 4 unitats (farem servir 1 ou i 3 clares) ous (63-73 g)
  • pebre blanc
  • sal
  • Santiago Giorgini (consultat el 2015)

    Mètode preferible, tradicional o thermomix?

    • Tant li fa, feu-ho com preferiu.

    Primer plat o plat únic?

    • Pot ser un primer plat; pot constituir també un plat únic lleuger per sopar precedit d'una amanida completa.

     

    Antelació opcional

    • Podeu fer els processos següents amb antelació:
      • precocció de la base de carbassa (processos 1 a 7);
      • cocció de la "pizza" amb el recobriment de carbassó  (processos 1 a 9), de manera que us quedarà per al moment coure la "pizza" amb el formatge (procés 10).

     

    Antelació prohibida

    • No amaniu el carbassó amb antelació (2n pas del procés 8) si no penseu posar de seguida al forn la "pizza" amb el recobriment de carbassó (procés 9), perquè amb el repòs el carbassó us deixaria anar aigua.
    • No cobriu la "pizza" amb el carbassó (1r pas del procés 9) amb antelació si no la poseu al forn de seguida (2n pas del procés 9): el carbassó us deixaria anar aigua i quan anéssiu a posar la safata al forn us ho trobaríeu tot mullat.​

    Cocció de la carbassa

    450 g de carbassa, pelada, tallada a daus (el pes és un cop pelada i tretes les llavors)

    [Equival a uns 400 g de cuita.]

     

    una mica més de 1/2 got d'aigua (uns 150 g)

    Feu la carbassa al vapor  a l'olla de pressió súper-ràpida sense afegir-hi sal: poseu l'aigua a l'olla (que en cobreixi la base), poseu-hi la reixeta o el cistellet i, a sobre, els daus de carbassa; tapeu amb la tapadora de pressió, poseu l’olla al foc i espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; abaixeu el foc i compteu 3 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

    Preparació de la safata de forn

    unes gotes d'oli d'oliva verge extra

    Unteu d'oli, amb l'ajut d'un pinzell de silicona, una safata de silicona o metàl·lica antiadherent (que no sigui perforada) d'uns 34 cm de diàmetre o dues de 23 o una de rectangular  (si feu servir safata de silicona i ja l'heu fet servir d'altres vegades, estalvieu-vos aquest pas).  

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 180º.

    Preparació de les nous

    30 g de nous, un cop pelades 

    Aboqueu-les al got de la thermomix i, per picar-les grollerament, programeu: uns segons, v=5-10. 

    Reserveu-les en un bol petit (no cal que netegeu el got del robot).

    (Si no voleu trobar trossets de nous a la base de carbassa de la pizza, us podeu estalviar aquest pas i esperar a triturar les nous quan tritureu tots els ingredients d'aquesta base amb la thermomix, però penseu que queda molt bo trobar els trossets.)

    Piqueu-les grollerament amb l'accessori picador de la batedora elèctrica o manualment.

    (Si no voleu trobar trossets de nous a la base de carbassa de la pizza, us podeu estalviar aquest pas i esperar a triturar les nous quan tritureu tots els ingredients d'aquesta base amb la batedora elèctrica, però penseu que queda molt bo trobar els trossets.)

    Elaboració de la pasta de carbassa 

    Poseu la CARBASSA cuita en el got de la thermomix.

    Poseu la CARBASSA cuita en un recipient (hi han de cabre la resta d'ingredients que constitueixen la base, i ha d'anar bé per passar-hi la batedora elèctrica).

    sal

    pebre blanc

    farigola

     

    50 g de formatge emmental, a trossos o ratllat

     

    1 ou

     

    3 clares d'ou (reserveu els 3 rovells per a una altra recepta)

     

    Afegiu-ho al got.

    Afegiu-ho al recipient.

    Per barrejar-ho i triturar-ho tot, programeu: 1 min, v=5-10.

    Barregeu-ho i tritureu-ho tot amb la batedora elèctrica: a velocitat màxima, 1 min o més.

    Aboqueu al got les NOUS  que heu reservat i remeneu-ho tot amb una espàtula de silicona.

     

    (Si abans no heu picat les nous perquè voleu que no es notin trossets, programeu ara: 1 min, v=5-10.)

    Aboqueu al recipient les NOUS  que heu reservat i remeneu-ho tot amb una espàtula de silicona.

     

    (Si abans no heu picat les nous perquè voleu que no es notin trossets, tritureu-ho ara tot amb la batedora elèctrica.)

    Estesa de la base de carbassa

    Aboqueu la pasta que heu obtingut a la safata que heu pintat amb oli (si feu sevir 2 safates, repartiu la pasta entre les dues). Amb petits moviments de la safata, feu que la massa quedi estesa de manera que la safata quedi coberta amb una capa uniforme.

    Precocció de la base de carbassa

    Poseu la safata al forn calent a 180º: amb l'escalfor de dalt i de baix, 13 min

    Retireu la safata del forn però deixeu-lo encès per mantenir-lo calent, que el tornarem a fer servir.

    Si ha aparegut alguna bombolla a la massa, punxeu-la amb una forquilla.

    Preparació del recobriment de carbassó

    1,5- 2 carbassons (uns 400 g- 500 g), sense pelar, rentats i eixugats

    Talleu els carbassons a rodanxes fines d'aproximadament 1 mm de gruix amb l'ajut d'una mandolina.

    sal

    pebre

    nou moscada

     

    1 cullerada d'oli d'oliva verge extra (14 g)

    Salpebreu el carbassó i espolseu-lo amb nou moscada. Ruixeu-lo amb l'oli. Barregeu-ho tot bé amb les mans, de manera que totes les làmines de carbassó quedin ben untades amb l'amaniment.

    Cocció de la "pizza" amb el recobriment de carbassó

    Distribuïu les làmines de carbassó a sobre de la base de carbassa, de manera que quedi tota coberta.

    Poseu la safata al forn calent (a 180º com abans): amb l'escalfor de dalt i de baix, uns 10 min (el carbassó ha de quedar tou).

    Retireu la safata del forn però deixeu-lo encès per mantenir-lo calent, que el tornarem a fer servir.

    ​Cocció de la "pizza" amb el mató o la mozzarella

    125 g de mató, que sigui cremós 

    • Podeu fer el mató amb llet i llimona i perquè sigui cremós, triturar-lo amb la batedora elèctrica afegint-li una mica de xerigot;
    • o bé podeu fer el mató amb llet i iogurt i i perquè sigui cremós, triturar-lo amb la batedora elèctrica afegint-li una mica de xerigot;
    • o bé podeu comprar mató (el de la marca Cadí és molt cremós).

     

    o bé

     

    125 g de mozzarella escorreguda, esmicolada amb els dits

    [Podeu fer servir mozzarella de búfala o de vaca; la de búfala quedarà més gustosa perquè té més greix, però si preferiu traballar amb menys greix, feu servir la de vaca, que també és molt bona.]

    Escampeu el formatge per sobre. 

    Torneu a posar la safata al forn calent: amb l'escalfor de dalt i de baix, uns 5-10 min (segons el vulgueu més desfet o més sec i torrat).

    Comentaris