Pa de plàtan

Img_20191023_204043

Tria el mètode d'elaboració

Ingredients

  • 1 culleradeta canyella en pols
  • 1 cullerada (o bé 200 g d'avellanestorrades, per fer-la) crema d'avellanes per untar
  • una miqueta llet
  • 30 g (1/2 grapat) nous
  • 1 rajolí oli d'oliva verge extra
  • 4 unitats ous (63-73 g)
  • 1 grapat (uns 15 g) panses
  • 2 unitats, ben madurs plàtan
  • 1 unitat pomes Golden
  • Categories

  • Postres
  • Masses i pans
  • Cocinando con Ciencias (consultat el 2019)

    Què és el pa de plàtan?

    • N'hi diem pa perquè li donem la forma de pa de motlle, però més que un pa és una mena de pa de pessic o de coca tova. És dolç, però no té sucre;  la dolçor prové dels plàtans madurs.

     

    Antelació convenient

    • Per a aquesta recepta  necessiteu 1 cullerada de crema d'avellanes.
      • Podeu comprar la crema (sense sucre afegit);
      • o podeu fer-la, seguint la recepta de crema d'avellanes. Si opteu per fer-la, necessitareu 200 g d'avellanes torrades (no en podeu fer menys quantitat perquè la thermomix o l'accesori picador no us ho agafaria). 
    • Si quan decidiu de tirar endavant la recepta no disposeu de crema d'avellana (comprada o feta per vosaltres) i decidiu fer-la en aquell moment, tingueu en compte el consell següent:
      • Si treballeu amb thermomix,
        • feu-la al començament de tot, abans d'elaborar la massa de pa, reserveu-la en un bol i, a continuació feu la massa de pa (procés 1) sense rentar el got del robot (si féssiu primer la massa, hauríeu de rentar el got per passar a fer la crema d'avellanes). 
      • Si treballeu amb batedora elèctrica, 
        • feu-la amb l'accessori picador en qualsevol moment de l'elaboració de la recepta, mentre sigui abans d'haver-la d'aclarir amb llet (procés 3).
    Si treballeu amb thermomix, 
    • feu-la al començament de tot, abans d'elaborar la massa de pa, reserveu-la en un bol i, a continuació feu la massa de pa (procés 1) sense necessitat de rentar el got del robot.
    Si treballeu amb thermomix, 
    • feu-la al començament de tot, abans d'elaborar la massa de pa, reserveu-la en un bol i, a continuació feu la massa de pa (procés 1) sense necessitat de rentar el got del robot.
    Si treballeu amb thermomix, 
    • feu-la al començament de tot, abans d'elaborar la massa de pa, reserveu-la en un bol i, a continuació feu la massa de pa (procés 1) sense necessitat de rentar el got del robot.

    Elaboració de la massa del pa

    120 g de flocs de civada o de farina de civada

     

    plàtans ben madurs

    ous

    1 culleradeta de canyella en pols

    Img_20191226_175018

    Aboqueu-ho tot al got de la thermomix.

    Img_20191226_175018

    Aboqueu-ho tot al got de la batedora.

    Img_20191226_175331

    Per triturar-ho tot, programeu: 45 s, v=5-10.

    Reserveu-ho.

    Img_20191226_175331

    Tritureu-ho tot amb la batedora elèctrica (a màxima potència, una bona estona).

    Reserveu-ho.

    Hidratació de les panses

    1 grapat de panses (uns 15 g)

    Img_20191226_183803_1

    Poseu-les en un bol apte per a microones i cobriu-les amb aigua (2 dits per sobre). 

     

    Poseu el bol al microones i programeu: 1 min, potència màxima. Deixeu-ho reposar un moment. Si encara no estan toves, programeu: uns segons més, potència màxima.

    [Habitualment les panses es rehidraten a temperatura ambient en 1 o 2 hores; com que és molt fàcil que no pensem a rehidratar-les amb antelació, per això proposem el mètode del microones].

    Img_20151024_142637-2

    Escorreu les panses. Reserveu-ho.

    Aclariment de la crema d'avellanes

    1 cullerada de crema d'avellanes 

    una mica de llet

    Poseu la crema d'avellanes en un bol petit i aneu-hi afegint llet i remenant fins a obtenir la textura desitjada (ha de ser una textura que permeti estendre la crema al damunt d'una capa de pomes). Reserveu-ho.

    Preparació de la poma

    1 poma Golden

    Img_20191023_155135_2

    Peleu-la, talleu-la longitudinalment en quatre parts iguals i descarteu les llavors. Talleu cada quart a làmines fines (va molt bé fer-ho amb una mandolina).Reserveu-ho.

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 180º.

    Preparació del motlle per al pa

    1 rajolí d'oli d'oliva verge extra

    Img_20191226_180910

    Unteu un motlle de plum-cake d'uns 22 cm de llarg, 11 cm d'ample i 6 cm d'alçària amb l'oli, amb l'ajut d'un pinzell de silicona (si el motlle és de silicona i ja l'heu fet servir unes quantes vegades, aquest pas no és necessari). 

    Preparació del pa en el motlle

    Img_20190222_155607

    Aboqueu la MEITAT de la MASSA del pa en el motlle (perquè quedi ben repartida, piqueu una miqueta amb el motlle ben horitzontal a sobre del taulell de la cuina). 

    Img_20190222_155859

    Esteneu la MEITAT de la POMA per sobre de la superfície de la massa.

    Img_20191226_183029

    Esteneu la MEITAT de la CREMA D'AVELLANES diluïda per sobre de les pomes.

    30 g de nous sense closca (1/2 grapat), picades grollerament

    Img_20191226_183413

    Espolseu-les pel damunt.

    Img_20190222_160624

    Aboqueu la RESTA de la MASSA del pa en el motlle (perquè quedi ben repartida, torneu a picar una miqueta amb el motlle ben horitzontal a sobre del taulell de la cuina). 

    Img_20191226_183946

    Repartiu les PANSES hidratades i escorregudes pel damunt.

    Img_20190222_161021

    Esteneu la RESTA de la POMA per sobre de la superfície de la massa.

    Img_20191226_184401

    Esteneu la RESTA de la CREMA D'AVELLANES diluïda per sobre de les pomes.

    ametlles torrades o crues, pelades, picades grollerament

    Img_20191226_184837

    Espolseu-les pel damunt.

    Cocció al forn del pa

    Poseu el motlle al forn calent: amb l'escalfor de dalt i de baix, 25 min.

    Presentació del pa

    Img_20191023_175857

    Deixeu refredar una mica el pa i desemmotlleu-lo.

    Comentaris