Corona de bròquil (pastís salat)

Material obligatori

Microones

Tria el mètode d'elaboració

4 persones

Ingredients

  • 2 unitats, només en farem servir 600 g (o coliflor o bròcoli) bròquil
  • nou moscada
  • 1 rajolí oli d'oliva verge extra
  • 4 unitats ous (63-73 g)
  • Opcional: 1 o 2 grapats panses
  • pebre blanc
  • sal
  • GALIANO, Cristina: "Sólo recetas que salen bien en el microondas" (p. 156), Bubok Editorial, España, 2015

    Què és el bany maria?
    El bany maria és un mètode de cocció amb les característiques següents:
    o proporciona calor indirecte als ingredients que cuinem;
    o ofereix una temperatura suau, uniforme i constant.
     
    Com es fa la cocció al bany maria de la forma tradicional ?
    S’introdueix el recipient amb els ingredients que volem cuinar  dins d’un altre de més gran que conté aigua 
    i ho posem 
    o al foc o a la placa de la cuina,
    o o al forn.
    L’aliment es cuinarà per mitjà de l’aigua calenta en comptes de fer-ho per l’escalfor dels fogons o del forn.
     
     
    Què s’aconsegueix amb la cocció al bany maria?
    La temperatura de l’aliment no superarà mai els 100º  (punt d’ebullició de l’aigua).
     
    Com s’aconsegueix el bany maria al microones?
    S’aconsegueix treballant a una potència entre 500 W i 650 W (si el vostre microones té una potencia màxima de 900 W, programeu un nivell de potència del 70%);
     
    Què signifiquen els nivells de potencia del micrones?
     
    Potència del 100%
    Durant tot el temps programat, durant cada minut, hi ha emissió contínua de microones.
     
    Potència del 75%
    Durant tot el temps programat, 
    durant les ¾ parts de cada minut hi ha emissió d’ones 
    i durant l’altre ¼ de minut no n’hi ha (período de repòs: hi ha calor residual, però va disminuint a poc a poc ja que no hi ha ones).
     
    Potència del 50%
    Durant tot el temps programat, 
    durant la meitat de cada minut hi ha emissió d’ones 
    i durant l’altra meitat no n’hi ha (período de repòs).
     
     
     
     
     
    Per què fem servir un motlle en forma de corona?
    En el centre del microones és on menys microones incideixen. Per tant, si posem a quallar al microones un pastís en un motlle dels habituals,  el centre trigarà més a quallar que les vores i, si volem que també quedi quallat, aleshores les vores s’hauran ressecat.  Amb un motlle amb un bony al mig el problema queda solucionat.
     
    Temperatura de servei
    Aquest plat es pot servir calent, tebi o fred.
     
    Presentació 
    Si serviu la corona calenta o tèbia, podeu cobrir-la amb salsa beixamel (uns 500 cm3) o amb salsa de tomàquet;
    si la serviu freda, podeu cobrir-la amb salsa de tomàquet, amb maionesa, amb lactonesa o amb salsa tàrtara.
     
    Antelació necessària
    Heu de fer la recepta amb prou antelació perquè el pastís es temperi una mica i pugueu desemmotllar-lo sense que es trenqui.
    Si voleu servir el pastís fred, heu de fer-lo amb prou antelació perquè es pugui refredar a la nevera.
     
    Antelació opcional
    Si penseu servir el pastís fred, podeu fer-lo la vigília. 
     
    Estris necessaris
    1 motlle de silicona amb forma de corona (és a dir, amb un bony al mig).
     
    Estris optatius
    1 pinzell de silicona

    Per què fem servir un motlle en forma de corona?

    • En el centre del microones és on menys microones incideixen. Per tant, si posem a quallar al microones un pastís en un motlle dels habituals,  el centre trigarà més a quallar que les vores i, si volem que el centre també quedi quallat, aleshores les vores s’hauran ressecat.  Amb un motlle amb un bony al mig el problema queda solucionat.

     

    Temperatura de servei

    • Aquest plat es pot servir calent, tebi o fred.

     

    Mètode preferible, tradicional o thermomix?

    • La massa us quedarà més fina si la feu amb thermomix i, per tant, la textura de la corona serà més llisa. Trieu un mètode o l'altre segons quina textura us agradi més.

     

    Presentació 

     

    Antelació necessària

    • Heu de fer la recepta amb prou antelació perquè el pastís es temperi una mica i pugueu desemmotllar-lo sense que es trenqui.
    • Si voleu servir el pastís fred, heu de fer-lo amb prou antelació perquè es pugui refredar a la nevera; si voleu recobrir-lo amb salsa de tomàquet, haureu de fer-la també amb antelació.

     

    Antelació opcional

    • Si penseu servir el pastís calent, podeu fer la massa i abocar-la al motlle (processos 1 a 3) amb antelació.  Ho reservereu a la nevera, de manera que només deixareu pendent la cocció (procés 4) -compteu 5+2+5+2=12 min- i el desemmotllament (procés 6) -compteu una estoneta perquè la corona s'hagi temperat prou per a poder-la desemmotllar. També podeu fer la salsa de recobriment amb antelació i tornar-la a escalfar quan sigui l'hora (si feu beixamel, tingueu present que amb el temps s'espesseix).

     

    Ingredient opcional

    • Quan feu la massa de la corona (procés 2), podeu posar-hi panses (últim pas del procés 2) o no posar-n'hi, però aquest ingredient hi queda molt bé.

     

    Ingredients alternatius

    • Per fer aquesta recepta podeu fer servir bròquil, o coliflor, o bròcoli o una barreja d'aquestes verdures.

     

    Estris necessaris

    • 1 motlle de silicona amb forma de corona (és a dir, amb un bony al mig).

     

    Estris aconsellables

    • 1 pinzell de silicona

    Cocció del bròquil

    2 bròquils

    • o 1 coliflor
    • o 2 bròcolis
    • o barreja de 2 o 3 d'aquestes verdures

     (només farem servir 600 g de ramets) 

     

    [Reservarem el que sobra, si en sobra, per a altres receptes.]

    Talleu la base del bròquil, la colifloro el bròcoli  i retireu les fulles i els troncs gruixuts que l'envolten, que, si voleu, podeu reservar per consumir com qualsevol altra verdura. 

    Renteu el bròquil a sota de l'aixeta i deixeu-lo escórrer. 

    Separeu el bròquil en rams no gaire grans (aprofitem les flors amb tot el tronxo, fins i tot si és una mica gruixut), fins que n'obtingueu 600 g; si teniu algun tronxo gaire gruixut, talleu-lo a rodanxes.

     

    Poseu els 600 g de COLIFLOR a l'estoig de silicona, o en un altre recipient amb tapa no hermètica, aptes per a microones.

    Poseu l'estoig al microones i programeu: 900 W, 10 min.

    Elaboració de la massa de la corona

    4 ous (63- 73 g)

    sal

     

    Poseu-ho al got de la thermomix i, per batre-ho, programeu: 2 min, v=3.

     

    [Si feu la recepta per a més persones, compteu 30 s per a cada ou.] 

    Poseu-ho en un bol on fareu tota la massa i on vagi bé de fer-hi funcionar la batedora elèctrica i, bateu-ho tot amb la batedora: 1 o 2 min.

    Afegiu la COLIFLOR cuita al got.

    Afegiu la COLIFLOR cuita al bol.

    sal

    pebre blanc 

    nou moscada

    Afegiu-ho al got.

    Afegiu-ho al bol.

    Per reduir-ho tot a una crema espessa, programeu: 30 s, v=5-10.

    Tritureu-ho i barregeu-ho tot amb la batedora fins a obtenir una crema espessa. 

    Opcional:

    1 o 2 grapats de panses

    Afegiu-les al got i remeneu amb una espàtula de silicona.

    Afegiu-les al bol i remeneu amb una espàtula de silicona.

    Preparació del motlle

    1 rajolí d’oli d’oliva verge extra

    Pinteu amb  oli un motlle amb forma de corona (va bé fer-ho amb l’ajut d’un pinzell de silicona).

    Aboqueu la massa al motlle; per tal que la massa quedi ben repartida, colpegeu suaument el motlle contra el marbre de la cuina.

    Cocció de la corona

    Poseu el motlle, destapat, al microones.

    1. Programeu:  uns 650 W (si el vostre microones té una potència màxima de 900 W, programeu 70% de la potència), 5 min;
    2. sense obrir el microones, deixeu-ho reposar: 2 min;
    3. torneu a programar: uns 650 W (70% de la potència), 5 min;
    4. sense obrir el microones, deixeu-ho reposar altra vegada: 2 min.

    Comproveu amb una agulla llarga i fina o amb un escuradents si la corona ja està quallada; si no, poseu-la al microones uns minuts més.

     

    [Es preferible que feu curt amb el temps i hagueu d’afegir uns minuts més, que no pas que feu llarg i el pastís us surti ressec.]

    Presentació de la corona

    Quan ja no cremi gens, desemmotlleu la corona (si ho feu en calent se us trencarà); si penseu servir-la freda, quasi és millor que la desemmotlleu quan ja estigui a temperatura ambient o quan estigui freda.

    Podeu servir la corona-pastís freda, tèbia o calenta. 

     

    • Si la serviu calenta o tèbia,

    podeu cobrir-la amb salsa beixamel (uns 500 cm3) o amb salsa de tomàquet.

     

    • Si la serviu freda,

    podeu cobrir-la amb salsa de tomàquet, amb maionesa, amb lactonesa o amb salsa tàrtara.

    Comentaris