Gratinat de mongetes vermelles i tomàquet

4 persones

Ingredients

  • 1 unitat (250 g) albergínia
  • 3 grans (12 g) all
  • 2 unitats (350 g) ceba
  • 2 culleradetes, molt comí
  • 50 g, ratllat formatge parmesà
  • 160 g (o 400 g de cuites) mongetes seques vermelles
  • 14 g oli d'oliva verge extra
  • 1/2 cullerada orenga
  • pebre blanc
  • 1 unitat (350 g) pebrot vermell
  • sal
  • 200 g + 800 g = 1kg tomàquet madur
  • Canal Salut (consultat el 2021)

    Temperatura de servei

    • Aquest plat se serveix calent.

     

    Primer plat o plat únic?

    • El gratinat de mongetes seques vermelles i tomàquet pot constituir un plat únic; podeu acompanyar-lo d'una amanida o d'una crema de verdures.

     

    Antelació obligatòria:

    • El remull de les mongetes (procés 1) s'ha de fer com a mínim 10 hores abans de la cocció (procés 2).

     

    Antelació convenient

    • Per fer aquesta recepta necessitarem 400 g de mongetes seques vermelles cuites

    Va molt bé poder-ne disposar en el moment que vulguem fer la recepta i per tant, és aconsellable haver cuit les mongetes (processos 1 i 2) amb antelació. Per obtenir aquesta quantitat de mongetes cuites, hem de partir de 160 g de mongetes seques vermelles (pes abans de la hidratació), però us recomanem coure'n més quantitat i reservar les que no necessitem i el caldo en tàpers a la nevera o en el congelador per a una altra recepta.

     

    Per estalviar temps en altres receptes

    • Per aprofitar la feina, us recomanem de coure més quantitat de mongetes que les que necessiteu i, un cop cuites, reservar les que no necessiteu i el caldo en tàpers a la nevera o en el congelador per a una altra recepta.

     

    Per estalviar temps en aquesta recepta

    • Us podeu estalviar el remull i la cocció de les mongetes si disposeu de 400 g de mongetes seques vermelles cuites de pot o d'una botiga de llegums cuits. 

     

    Antelació possible

    • Podeu fer tot el sofregit (procés 3) amb antelació i reservar-lo en un tàper a la nevera o al congelador. 
    • Podeu també, amb antelació, abocar les mongetes cuites a la cassola  del sofregit i barrejar-ho tot (porcés 4) i reservar-ho ben tapat, a la nevera o al congelador,
      • en un tàper
      • o ja estès en una safata apta per a forn.
    • Podeu fer fins i tot fer amb antelació tota la recepta fins a la 1a part de la cocció al forn inclosa (processos 1 a 7 ) i reservar la 2a part de la cocció (procés 8), que són 10 min, per al moment abans de servir-ho.

    Antelació convenient

    • Per f

    Remull de les mongetes seques vermelles

    Aquest procés s'ha de fer la vigília.

    Si voleu, per aprofitar la feina, podeu fer més mongetes de les que necessiteu i, un cop cuites, congelar les que no feu servir per aquest plat (les podeu congelar amb el caldo o sense). 

    Us podeu saltar aquest procés i el següent si disposeu de 400 g de mongetes seques vermelles cuites.

    160 g de mongetes seques vermelles

     

    [(g de mongetes hidratades) =

    = 2 x (g de mongetes seques)]

     

    [(g de mongetes cuites) =

    = 2,5 x (g de mongetes seques)] 

     

    [(g de mongetes cuites) =

    = 1,25 x (g mongetes hidratades)]

     

    1,120 L d'aigua  

     

    [(g d'aigua) = 

    = 7 x (g de mongetes seques)]

    Poseu les mongetes en remull: 10- 12 h.

    Cocció de les mongetes seques vermelles

    Escorreu les mongetes seques remullades i renteu-les una mica a sota del raig de l'aigua de l'aixeta.

    Poseu les mongetes a l’olla de pressió súper-ràpida.

    aigua

    Afegiu-hi aigua, que  cobreixi les mongetes 2 dits per sobre.

    Opcional

    Si voleu obtenir un caldo més gustós

    (podeu posar totes aquestes hortalisses i verdures o només unes quantes o fins i tot afegir-n'hi d'altres; podeu posar-n'hi aquesta quantitat o més o menys)

     

    pastanagues (uns 350 g), senceres o a rodanxes

     

    ceba (uns 150 g), tallada per la meitat o picada

     

    porro (uns 250 g), a trossos o a rodanxes

     

    1/4 de col (uns 300 g), a trossos

     

     

    1 branca d'api (uns 75 g)

     

    nap (uns 100 g), sencer o a trossos

     

    xirivia (uns 70 g), sencera o a trossos

    Si voleu, afegiu les hortalisses i verdures a l'ollava bé posar una reixeta o cistellet al damunt de les mongetes i les hortalisses a sobre, així, un cop tot cuit, podrem separar fàcilment les verdures i hortalisses de les mongetes (no cal que l'aigua cobreixi les verdures).

    sal

    Tapeu l'olla, espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; abaixeu el foc i compteu 10 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.​

     

    Quan la vàlvula hagi baixat o al cap d'una estona, obriu l'olla.

    Si heu posat cistellet amb les hortalisses i verdures, retireu-lo i poseu-lo a sobre d'un bol perquè s'acabi d'escórrer (podreu servir-les ben escorregudes, amanides amb oli, o bé saltades en una paella amb una miqueta d'oli o bé fer-ne una crema).

    Afegiu la sal i torneu a tapar l'olla (fora del foc). Deixeu-ho reposar.

    Elaboració del sofregit

    14 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada)

     

    3 grans d'all (uns 12 g), picats

    En una cassola (on fareu tot el sofregit i on després hi afegireu les mongetes seques cuites), poseu-hi l'oli i l'all, en fred. 

    Poseu-ho al foc: 1 o 2 min, fins quan tot just l'all comenci a agafar color  (compte, que de seguida es crema).

    2 cebes (350 g), picades a trossets petits

     

    Afegiu la ceba a la cassola, sense tapa. En el primer moment poseu el foc fort, però de seguida abaixeu el foc i tapeu la cassola. Aneu remenant i controlant que la ceba no es cremi, (si cal, al cap d'un moment afegiu-hi una mica d'aigua, apugeu el foc perquè s'evapori una mica i torneu-lo a abaixar): 5 min.

    1 pebrot vermell (350 g), tretes les llavors, a daus 

    Afegiu-lo a la cassola (aneu remenant i controlant que no es cremi i, si cal, al cap d'un moment afegiu-hi una mica d'aigua, apugeu el foc perquè s'evapori una mica i torneu-lo a abaixar): tapat, 5 min.

    200 g de tomàquet madur, ratllat o triturat (podeu triturar.lo amb l'accessori picador de la batedora elèctrica)

     

    1 albergínia (250 g), a daus (sense pelar-la) 

     

    1/2 cullerada d'orenga

    2 cullerades de comí molt

    sal

    pebre blanc

    Afegiu-ho a la cassola (aneu remenant): destapat, uns 10 min.

    Barreja de les mongetes vermelles amb el sofregit

    400 g de mongetes seques vermelles cuites

    Amb la cassola del sofregit fora del foc, afegiu-hi els 400 g de MONGETES SEQUES VERMELLES CUITES i remeneu amb compte perquè no es desfacin.

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn: amb l'escalfor de dalt i de baix i amb aire, 190º.

    Preparació de la safata de forn

    Aboqueu el contingut de la cassola en una safata de forn i esteneu-lo de manera uniforme. 

    800 g de tomàquets madurs, a rodanxes

    Repartiu les rodanxes al damunt de la safata de manera que tot el contingut quedi cobert.

    sal

    un amica d'oli d'oliva verge extra

    Saleu-ho una miqueta (poquet perquè després hi posarem parmesà, que ja és salat) i ruixeu-ho amb una mica d'oli.

    Cocció al forn: 1a part

    Poseu la safata al forn calent a 190º: 40-45 min.

    ​Cocció al forn: 2a part

    50 g de formatge parmesà, ratllat

    Espolseu el formatge al damunt del tomàquet i torneu a posar la safata al forn calent a 190º: 10 min.

    Comentaris

    • Joana 23 de Febrer de 2021 16:30

      Q bo q ha de ser! Gràcies!