Pilota al forn amb dàtils, orellanes i pinyons

4 persones

Ingredients

  • 1/2 canonet canonet de canyella
  • 200 g carn picada de porc
  • 200 g carn picada de vedella
  • 100+150=
    250 g (2 unitats) ceba
  • 25 g (pes sense pinyol) dàtils
  • farigola
  • 50 g llet
  • 10 +14+7= 31 g  oli d'oliva verge extra
  • 25 g orellanes d'albercoc
  • 1 unitat ous (63-73 g)
  • 50 g pa
  • pebre blanc
  • 25 g pinyons
  • 150 g (1/2 unitat) [podeu substituir-ho per 150 g de ceba]  porros
  • sal
  • 150 g tomàquet madur
  • 50 g vi moscatell
  • Categories

  • Segons
  • Carn
  • ORTEGA, Simone: "1080 recetas de cocina" (n. 725), Alianza Editorial, Madrid, 1985
    RUSCALLEDA, Carme: “La màgia de la cuina” (p. 156), Bridge Editorial, Barcelona, 2017

    Elaboració del sofregit de ceba per a la massa de la pilota

    Podeu estalviar-vos aquest procés si disposeu d'uns 40 g de sofregit de ceba, que podeu tenir reservat a la nevera o al congelador. 

    10 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada no plena)

     

    1 ceba petita (uns 100 g), pelada i picada molt fina

    Sofregiu la ceba: 

    • Escalfeu l'oli en una cassola (si pot ser antiadherent i de fons gruixut). 
    • Afegiu la ceba a la cassola. En el primer moment poseu el foc fort, fins que ja no deixi anar aigua (poca estona). 
    • Abaixeu el foc i tapeu la cassola. Aneu remenant i controlant que la ceba no es cremi, fins que quedi ben tova i una mica enrossida (si cal, de tant en tant afegiu-hi una mica d'aigua, apugeu el foc perquè s'evapori una mica i torneu-lo a abaixar): com a mínim 10 min.

    Hidratació del pa

    Si no teniu pa sec, feu servir pa torrat o pa del dia sense torrar.

    50 g de llet

    1 llesca de pa, sec (uns 50 g), a trossos 

    (pot ser blanc o integral, amb llavors o sense, amb panses o sense)

    Escalfeu la llet en un  got al microones.

    Afegiu-hi el pa i piqueu-ho tot amb la batedora elèctrica.

    Elaboració de la massa de la pilota

    Si la carn picada la teniu congelada, estesa dins d'una bossa de zip,  i disposeu de thermomix

    • trenqueu la placa de carn en trossos i,
    • per poder-ne disposar ràpidament (així n'evitareu la contaminació, que sempre es produeix més fàcilment amb la carn picada, en el procés de descongelació), introduïu-ne uns quants trossos, per tandes, en el got del robot, i per tornar a l'estructura de picada, programeu cada vegada: uns s, v=5-10. 

    200g de carn de vedella picada 

    200 g de carn magra de porc picada 

     

    1 ou, batut

     

    25 g de dàtils, espinyolats (el pes és sense pinyol) i a talls d'uns 2 cm

     

    25 g d'orellanes d'albercoc, a talls d'uns 2 cm

     

    25 g de pinyons

     

    sal 

    pebre blanc

    Aboqueu-ho en un bol on després ho pastareu tot amb les mans.

    Afegiu-hi:

    • el SOFREGIT de CEBA que heu reservat 
    • i el PA xopat en LLET.

    Pasteu-ho tot amb les mans fins a obtenir una massa lligada.

    Modelatge de la pilota i repòs a la nevera

    Doneu forma de pilota allargada  a la massa que heu preparat (podeu fer una pilota gran o 2 de petites, com preferiu, o depenent de les dimensions de la cassola o safata que fareu servir al forn): per fer aquest procés, podeu disposar la massa al damunt d'una làmina gran de film transparent que després farem servir per embolicar la pilota. 

    Emboliqueu la pilota (o cadascuna de les 2 pilotes) amb film transparent.

    Reserveu la pilota a la nevera mentre feu la resta de la recepta.

    Elaboració de la salsa d'acompanyament

    Podeu estalviar-vos el 1r pas d'aquest procés si disposeu d'uns 90 g de sofregit de ceba, que podeu tenir reservat a la nevera o al congelador, i decidiu substituir els porros per ceba a la salsa d'acompanyament. 

    14 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada)

     

    1 ceba (uns 150 g), pelada i picada

     

    1/2 porro (uns 150 g), picat

    [Si no teniu porro, substituïu-lo per ceba; feu servir, doncs, en total, 300 g de ceba.] 

    Sofregiu la barreja de ceba i porro:

    • Escalfeu l'oli en una cassola (si pot ser antiadherent i de fons gruixut); si feu servir una cassola apta per a forn on després hi càpiga la pilota, us estalviareu feina de rentar plats).
    • Afegiu la ceba i els porros a la cassola. En el primer moment poseu el foc fort, fins que ja no deixi anar aigua (poca estona). 
    • Abaixeu el foc i tapeu la cassola. Aneu remenant i controlant que no es cremi (si cal, de tant en tant afegiu-hi una mica d'aigua, apugeu el foc perquè s'evapori una mica i torneu-lo a abaixar): 10 min.

    150 g de tomàquet madur, rentat i tallat a rodanxes fines.

    Afegiu-lo a la cassola i seguiu sofregint: 5 min.

    sal

    pebre blanc

    Salpebreu-ho i remeneu-ho tot.

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 200º.

    Cocció de la pilota i la salsa al forn. 1a part

    farigola 

    1/2 branca de canyella

    Si heu fet el sofregit de ceba i tomàquet en una cassola no apta per a forn, o en una cassola on no hi cap la pilota,

    aboqueu el sofregit de ceba i tomàquet en una safata o cassola de forn on hi càpiga la pilota.

     

    Espolseu la farigola al damunt del sofregit i poseu-hi la canyella.

    Desemboliqueu la PILOTA i poseu-la al damunt del sofregit.

    1 raig d'oli d'oliva verge extra

    Ruixeu la pilota amb l'oli.

    Poseu la casola al forn calent a 200º: 10 min.

    ​Cocció de la pilota i la salsa al forn. 2a part

    Abaixeu la remperatura del forn a 160º.

    50 g de vi moscatell

    50 g d'aigua

    Afegiu-ho a la cassola.

    Gireu la pilota i remeneu les verdures.

    Torneu a posar la pilota al forn calent a 160º: 15 min. Comproveu si ja és cuita; si no, deixeu-la 5 min més al forn.

    Comentaris