Pa de coliflor

Material obligatori

Microones

Tria el mètode d'elaboració

6 persones

Ingredients

  • 150 g (o farina d'ametlla) ametlla crua
  • 2 unitats (uns 3 kg), en farem servir les flors, 900 g coliflor
  • 25 g (o emmental) formatge parmesà
  • 16 g llevat químic
  • 50 g+1 rajolí oli d'oliva verge extra
  • 6 unitats ous (63-73 g)
  • 1 pessic sal
  • 20 g de llavors sèsam blanc cru
  • Tasty (consultat el 2019)

    El pa de coliflor és pa?

    • Tot i que té la forma d'un pa de motlle i una textura força semblant, el pa de coliflor no és pròpiament un pa si tenim en compte la definició del terme pa que fa el DIEC –" Aliment fet de farina pastada amb aigua, generalment fermentada, i cuita al forn, especialment el fet amb farina de blat"​.

     

    Mètode preferible, tradicional o thermomix?

    • Segurament és una mica més pràctic fer servir la thermomix, però no és pas necessari.

     

    Material necessari

    • Un motlle de plum-cake amb les dimensions aproximades següents: 22 cm de llarg, 11 cm d'ample i 6 cm d'alçària.

     

    Primer plat o plat únic?

    • Podeu servir aquest pa com a plat únic d'un sopar, acompanyat d'una amanida.​

     

    Presentació del plat

     

    Temperatura de servei

    • Aquest pa és bo una mica calent o tebi, tot i que també el podeu menjar a temperatura ambient.

     

    Antelació opcional

    • Podeu fer tota la recepta amb antelació.

     

    Podem saltar-nos passos de la recepta?

    • Podeu estalviar-vos de moldre les ametlles (procés 1) si compreu directament 150 g d'ametlla crua en pols ((també se'n diu farina d'ametlla), tot i que moldre-les no dona gens de feina.
    • Podeu estalviar-vos de ratllar el formatge (procés 2) si compreu directament 25 g de formatge parmesà o emmental ratllat, tot i que ratllar-lo no dona gens de feina.

     

    Conservació

    • Si us sobra pa, podeu guardar-lo a la nevera embolicat amb film transparent. 

     

     

    Molta de les ametlles 

    Podeu estalviar-vos aquest procés si disposeu de 150 g d'ametlla crua en pols (també se'n diu farina d'ametlla); si voleu, podeu comprar directament l'ametlla en pols en comptes de l'ametlla sencera.

    150 g d'ametlla crua, sense pell 

     

     

    (Si heu comprat ametlla crua amb pell, escaldeu-la primer per poder-la pelar.)

    Poseu les ametlles en el bol de l’accessori picador de la batedora elèctrica. 

    Aboqueu les ametlles en el got de la thermomix.

    Feu-les pols (la picadora ha de ser prou potent; si no ho és, compreu directament l'ametlla en pols).

    Per fer-les pols, programeu: 10 s, v=6.

    Reserveu-les en un bol petit.

    No renteu encara el bol de l'accessori picador.

    Reserveu-les en un bol petit.

    No renteu encara el got del robot.

    Ratllada del formatge

    Podeu estalviar-vos aquest procés si disposeu de 25 g de formatge parmesà o emmental ratllat; podeu comprar-lo ratllat directament, o bé podeu disposar de formatge que heu ratllat amb antelació i que heu reservat a la nevera o al congelador.

    25 g de formatge parmesà o emmental

    Ratlleu el formatge:

    • poseu el formatge a trossos en el  bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica i piqueu-lo;
    • o bé ratlleu-lo amb un ratllador.

    Reserveu-lo en un bol petit.

    No renteu encara el bol de l'accessori picador.

    Poseu-lo en el got de la thermomix. Per ratllar-lo, programeu: 5 s, v=5-10.

     

    Reserveu-lo en un bol petit. 

    No renteu encara el got del robot.

    Preparació de la coliflor

    coliflors (uns 3 kg); en farem servir les flors amb una miqueta de tronc, 900 g

     

    [Reservarem les altres parts de la coliflor per a altres receptes.]

    Talleu la base de les coliflors i retireu les fulles i els troncs gruixuts que les envolten, que podeu reservar per consumir com qualsevol altra verdura. 

    Renteu la coliflor a sota de l'aixeta i deixeu-la escórrer. 

    Separeu la coliflor en rams.

    Amb un ganivet talleu els troncs de cada ram de manera que us quedeu només amb les flors i la part dels troncs més arranada a les flors (no cal que us hi entretingueu gaire, però, en aquesta feina; si agafeu una mica més de tronxo no passa res): el pes total de flors i miquetes de tronxo que necessitareu per a aquesta recepta és de 900 g.

     

    Poseu els 900 g de flors en el got de la thermomix(pot ser que els hagueu de posar en 2 tandes).

     

    Reserveu els tronxos que heu descartat per fer una crema de tronxos de coliflor en una altra ocasió; si també us sobren flors, reserveu-les juntament amb els tronxos. 

    Amb un ganivet talleu els troncs de cada ram de manera que us quedeu només amb les flors i la part dels troncs més arranada a les flors (no cal que us hi entretingueu gaire, però, en aquesta feina; si agafeu una mica més de tronxo no passa res): el pes total de flors i miquetes de tronxo que necessitareu per a aquesta recepta és de 900 g.

     

    Poseu els 900 g de flors en el  bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica, si cal per tandes.

     

    Reserveu els tronxos que heu descartat per fer una crema de tronxos de coliflor en una altra ocasió; si també us sobren flors, reserveu-les juntament amb els tronxos. 

    Per ratllar les flors de coliflor per obtenir una textura com la del cuscús, tritureu-les una mica.

    Per ratllar les flors de coliflor per obtenir una textura com la del cuscús, programeu: 5 s, v=5 (compte que si us despisteu queda tot reduït a puré!); si encara no estan, programeu uns segons més, v=5.

    Precocció de la coliflor

    Poseu els 900 g de COLIFLOR ratllada a l'estoig de silicona, o en un altre recipient amb tapa no hermètica, aptes per a microones.

    Poseu l'estoig al microones i programeu: 900 W, 4 min.

    Poseu l'estoig al microones i programeu: 900 W, 4 min.

     

    Renteu el got de la thermomix i eixugueu-lo bé (després el farem servir per batre les clares a punt de neu).

    Deixeu temperar el cuscús fals de coliflor fins que no cremi.

    ​Escorreguda de la coliflor precuita

    Introduïu la coliflor dins de la bossa.

     

    Aboqueu la coliflor en un drap net de fil o de cotó. 

    Tanqueu la bossa de manera que formi un farcell que conté la coliflor (cargoleu bé la punta del farcell perquè no se n'escapi gens). Aneu "munyint" el farcell a fi de poder extreure el líquid que té la coliflor, que anirà caient. Descarteu aquest líquid.

     

    Ajunteu les puntes del mocador per formar un farcell que contingui la coliflor. Cargoleu bé la punta del farcell perquè no se n'escapi gens. Aneu "munyint" el farcell a fi de poder extreure el líquid que té la coliflor. Descarteu aquest líquid.

    Preparació de les clares muntades

    6 ous

    Separeu els rovells i les clares:

    • aboqueu els rovells en un bol gran on fareu tota la massa
    • i, les clares, en el got de la thermomix, que ha d'estar net i ben eixugat.

    Separeu els rovells i les clares:

    • aboqueu els rovells en un bol gran on fareu tota la massa
    • i, les clares, en un altre bol.

    Poseu la PAPALLONA en el got.

    Programeu, amb el bocal de la tapa destapat (no hi poseu el gotet): 6 min, v=3

    Aboqueu les clares en un bol -en el bol del robot pastador si en teniu. 

    Bateu-les a punt de neu 

    • amb el robot pastador: amb l'accessori batedor, amb velocitat progressiva fins a 8;

    o bé

    • amb una batedora elèctrica de vareta doble. 

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 180º.

    Elaboració de la massa del pa

    Bateu els ROVELLS.

    Aboqueu 1/4 de les CLARES a punt de neu en el bol dels rovells i barregeu-ho amb moviments envolvents amb una llengua de silicona.

    Afegiu-hi la FARINA d'AMETLLA i el PARMESÀ.

    16 g de llevat químic Royal

    50 g d'oli d'oliva verge extra

    1 pessic de sal

    Afegiu-ho al bol. Barregeu-ho tot suaument (no ho sobrebarregeu).

    Afegiu-hi la COLIFLOR escorreguda i la CLARA a punt de neu restant.

    Barregeu-ho tot suaument amb moviments envolvents.

    Preparació del motlle per al pa

    1 rajolí d'oli d'oliva verge extra

    Unteu un motlle de plum-cake d'uns 22 cm de llarg, 11 cm d'ample i 6 cm d'alçària amb l'oli, amb l'ajut d'un pinzell de silicona (si el motlle és de silicona i ja l'heu fet servir unes quantes vegades, aquest pas no és necessari). 

    Aboqueu la massa del pa en el motlle (mireu que quedi ben repartida).

    uns 20 g de llavors de sèsam blanc cru

     

    Opcional:

    romaní , picat

    Espolseu el sèsam pel damunt del pa i si voleu, una mica de romaní.

    Cocció al forn del pa

    Poseu el motlle al forn calent a 180º: amb l'escalfor de dalt i de baix45- 50 min.

    Presentació del pa

    Desemmotlleu el pa. 

    Deixeu-lo refredar una mica, però serviu-lo una mica calent.

    Serviu 2 llesques per cap.

    Podeu servir-lo sol, acompanyat d'una amanida.

    Podeu servir-lo amb formatge fresc, acompanyat d'una amanida. 

    Podeu servir-lo amb salsa de pebrots vermells, amb salsa de tomàquet

    Comentaris