Truita d'espàrrecs verds i taronja 

Material obligatori

Microones

2 persones

Ingredients

  • 14 unitats (uns 100 g aprofitables) espàrrecs verds
  • 1 grapadet de fulles menta fresca
  • un raig (uns 5 g)+ un rajolí (uns 2 o 3 g)= uns 7 o 8 g oli d'oliva verge extra
  • 2 unitats ous (63-73 g)
  • pebre blanc
  • unes 30 unitats pinyons
  • sal
  • 1 unitat (en farem servir una mica més de mitja) taronges
  • Categories

  • Segons
  • Ous
  • Plats únics
  • Segon plat o plat únic?

    • La truita d'espàrrecs i taronja pot ser un segon plat. Però també pot constituir un plat únic per sopar, acompanyada d'una amanida i pa amb tomàquet, o unes patates al vapor fetes al microones o unes patates al forn gratinades.

     

    Temperatura de servei

    • És molt bona calenta, però també és ben bona freda; molt adequada, freda o calenta, per a l'entrepà de l'esmorzar.

    Cocció dels espàrrecs al microones

    14 espàrrecs verds  (uns 100 g aprofitables)

    Elimineu la part més llenyosa de cada espàrrec trencant-la amb els dits:

    • agafeu l'espàrrec amb les dues mans i doblegueu-lo lleugerament per la zona on s'acaba la part blanca (us adonareu que es doblega però no es trenca); 
    • aneu provant de doblegar-lo, cada vegada per un punt que estigui una mica més amunt, fins que noteu que arribeu al punt on ja quan el doblegues es trenca;
    • trenqueu-lo amb els dits per aquest punt. 

    (Podeu reservar la part que heu eliminat per fer cremes o salses.)

    Renteu els espàrrecs a sota del raig d'aigua de l'aixeta.

    Poseu els espàrrecs en un estoig de silicona (o en un recipient amb tapa no hermètica apte per al microones).

    Poseu l'estoig tapat en el microones. Programeu: potència màxima, 3 min.

    (Si esteu fent més espàrrecs, per a una truita per a més gent, haureu de programar algun minut més.)

    Deixeu-ho reposar amb l’estoig tancat: uns minuts.

    Comproveu, puntxant-los amb un escuradents, si els espàrrecs ja estan cuits. Si no ho estan, deixeu-ho 1 min més al microones. 

    Preparació dels pinyons

    uns 30 pinyons 

    Per torrar els pinyons, poseu-los en una paella (sense res més): a foc lent, aneu remenant, fins que tinguin una mica de color (no us distragueu fent una altra cosa perquè es cremen de seguida). Reserveu-los.

    Preparació de la taronja

    taronja (un cop pelada, en farem servir una mica més de la meitat)

    Peleu-la i elimineu les pells blanques que queden un cop pelada.

    Separeu mitja taronja o una mica més, i poseu-la en un plat; descarteu la resta, que us podeu menjar. 

    Separeu grills o parells de grills, i descarteu les noves pells blanques que apareixen.

    Amb un ganivet, talleu cada parell de grills en 3 o 4 trossos (no els talleu gaire petits perquè deixarien anar tot el suc i ens interessa que el conservin).

    Reserveu els daus de taronja i el suc que han deixat anar.

    Preparació de la barreja d'espàrrecs i daus de taronja

    1 grapadet de fulles de menta fresca, picades

     

    sal

    pebre blanc

    Amb unes tisores, aneu tallant en un bol, a rodanxes petitones, els ESPÀRRECS que heu reservat. Si han deixat anar suc, reserveu-lo.

    Afegiu-hi els DAUS DE TARONJA sense el suc que han deixat anar (si us n'hi cau una mica no passa res); reserveu el suc. 

    Afegiu al bol, la menta i  els PINYONS que heu reservat.

    Salpebreu-ho.

    Barregeu-ho tot.

    Preparació de la barreja d'ous, espàrrecs i taronja

    ous

    dos pessics de sal

    Trenqueu els ous en un bol (on després hi puguin cabre també la barreja d'espàrrecs i taronja). Afegiu-hi la sal i bateu-los.

    Afegiu al bol 1,5 cullerades (23 g) del líquid barreja de:  el SUC DELS ESPÀRRECS (si n'han deixat anar) i una part o tot el  SUC DE TARONJA que heu reservat (el que ha deixat anar la taronja mentre la tallàveu) i torneu-ho a batre.

    (Si sobra suc de taronja, us el podeu beure.)

    Aboqueu al bol dels ous la BARREJA D'ESPÀRRECS I TARONJA i barregeu-ho tot.

    Elaboració de la truita

    un raig d'oli d'oliva verge extra (uns 5 g, és a dir una mica menys de 1/2 cullerada)

    Poseu un raig d'oli en una paella antiadherent d'uns 18 cm de diàmetre superior i escalfeu-lo.

    Poseu el foc fort i aboqueu de cop la barreja d'ous, espàrrecs i taronja; aneu movent la paella amb un moviment circular per evitar que s'enganxi la truita i deixeu que faci crosta; amb una forquilla feu que tots els ingredients de la truita es distribueixin uniformement.

    Abaixeu el foc al mínim, fins que vegeu que l'ou ha gairebé quallat (de tant en tant seguiu movent la paella amb un moviment circular).  

    Fora del foc, tapeu la paella amb un plat i gireu la truita.

     

    un rajolí d'oli d'oliva verge extra (uns 2 o 3 g, és a dir una mica menys d'1/4 de cullerada)

    Afegiu un rajolí d'oli a la paella i escalfeu-lo.

     

    Feu lliscar la truita del plat a la paella i poseu-la a foc fort (de tant en tant seguiu movent la paella amb un moviment circular), fins que es faci crosta per l'altra banda.

    Feu lliscar la truita del plat a la paella i poseu-la a foc fort (de tant en tant seguiu movent la paella amb un moviment circular), fins que es faci crosta per l'altra banda.

    Presentació de la truita

    Traslladeu la truita a un plat.

    Comentaris