Gelat ràpid de plàtan  i cacau

Tria el mètode d'elaboració

4 persones

Ingredients

  • 2 cullerades cacau en pols
  • 4 unitats, molt madurs plàtan
  • Categories

  • Postres
  • Plats freds
  • Mètode preferible, tradicional o thermomix?

    • L'elaboració del gelat (procés 3) és més ràpida i més senzilla de fer amb thermomix, però també es pot fer amb batedora elèctrica.

     

    Antelació necessària

    • Heu de posar els plàtans al congelador (procés 1) amb prou antelació perquè tinguin temps de congelar-se. El més pràctic és anar congelant aquells plàtans que es posen tan madurs que ja no us ve de gust menjar-los i així quan us vingui de gust fer el gelat, disposareu de l'ingredient a la nevera. 
    • Si voleu fer gelats de pal, heu de fer tota la recepta, tret de l'últim procés –presentació del gelat (procés 5)– amb prou antelació perquè es puguin desemmotllar.

     

    Antelació convenient

    • Si penseu servir el gelat acabat de fer, convé que poseu a la nevera o al congelador amb antelació les copes o bols on el servireu (procés 2), perquè el gelat trigui més a desfer-se.  

     

    Antelació opcional

    • Si voleu servir el gelat en bols o copes, quasibé que el més pràctic és fer-lo al moment i així n'assegureu la textura adequada. Però, si voleu, podeu congelar el plàtan, elaborar el gelat, distribuir les porcions en els recipients (processos 1, 3 i 4) i congelar-les amb antelació; en aquest cas, haureu de treure el gelat del congelador uns 15 min abans de servir-lo.

     

    Oi que hi ha un altre gelat cartesià ràpid que és molt semblant a aquest?

     

    Recepta d'aprofitament de plàtans massa madurs per menjar

    • La recepta de gelat ràpid de plàtan i cacau ens permet aprofitar plàtans molt madurs que ja no ens ve de gust menjar.

     

    Oi que hi ha d'altres receptes cartesianes d'aprofitament de plàtans molt madurs?

     
     
     

    Congelació del plàtan

    4 plàtans molt madurs 

    (Perquè el gelat quedi bo, els plàtans han de ser molt i molt madurs; van molt bé els que han madurat tant que són molt tous i marronosos, i que ja estaríem disposats a llençar perquè per menjar no ens agraden.)

    Peleu-los, emboliqueu cada plàtan en film transparent i poseu-los al congelador. 

    Refredament dels bols o copes on servireu el gelat 

    Us podeu saltar aquest procés si no penseu servir el gelat acabat de fer.

    Si penseu servir el gelat acabat de fer, aquest procés no és imprescindible, però va bé perquè el gelat trigui més a desfer-se.

    Poseu a la nevera o al congelador els bols o copes on servireu el gelat en acabat de fer-lo.

    Elaboració del gelat

    Trenqueu els plàtans congelats amb les mans o amb un ganivet en 3 o 4 trossos, poseu-los en el got de la thermomix i programeu: 15 s,  v progressiva= 5-10 (si la thermomix no ho agafa, espereu uns segons, que el plàtan no estigui tan fred).

    2 cullerades de cacau en pols

    Afegiu-les al got.

    Programeu: 1 min, v=5.  

    Mireu si el cacau ha quedat ben barrejat i si el gelat té la textura ben cremosa; si no, baixeu les restes de la paret del got amb una espàtula de silicona i programeu: uns segons més, v=5. 

    A sobre d'una taula de tallar, talleu els plàtans congelats en rodanxes com més primes millor (o en rodanxes més gruixudes que partireu per la meitat, si us és més pràctic). Aboqueu les rodanxes al got de la batedora elèctrica.

    Tritureu el plàtan amb la batedora elèctrica (si la batedora no l'agafa, espereu 5 min): al principi costarà molt i us haureu d'ajudar d'una cullera o d'una espàtula per anar separant els trossos de plàtan que han quedat travats a les ganivetes i per anar remenant el contingut del got. 

     

    [Si teniu problemes per triturar el plàtan amb la vostra batedora, afegiu-hi una miqueta de llet o d'aigua.]

    2 cullerades de cacau en pols

    Quan hagueu aconseguit triturar quasi del tot el plàtan, afegiu el cacau al got.

    Barregeu una mica amb una espàtula el plàtan amb el cacau perquè quan feu servir la batedora no us esquitxi tota la pols del cacau. Seguiu fent anar la batedora fins que el plàtan quedi del tot triturat, el cacau quedi ben barrejat i obtingueu una textura del gelat cremosa uniforme. 

    Distribució de les porcions de gelat

    • Si voleu servir el gelat acabat de fer (la millor opció si el voleu servir dins d'un recipient)

    Repartiu-lo en bols o en copes (és millor si abans heu posat aquests recipients una estona a la nevera o al congelador perquè estiguin freds).

     

    • Si encara no voleu servir el gelat

    - Distribuïu-lo en bols o en copes o bé poseu-lo en un tàper i reserveu-ho al congelador. 

    • Si el deixeu  poca estona al congelador (fins a 30 min), el podreu servir de seguida que el tragueu;​
    • si l'hi deixeu més estona, l'haureu de treure uns 15 min abans de servir-lo perquè recuperi la textura adequada.

    o bé

     

    - Repartiu-lo en motlles de silicona de gelat de pal.

    • Abans de servir els gelats de pal, haureu de deixar-los prou estona al congelador per poder-los desemmotllar. Un cop desemmotllats, quan els tragueu del congelador, espereu uns 5 min a servir-los.

    Presentació del gelat

    Podeu servir-lo

    • en bols o copes,
    • o bé en forma de gelats de pal.

    Opcional:

    fruita seca (avellanes torrades, ametlles torrades, nous,cacauets…), picada grollerament

    • Si serviu el gelat en bols o copes,
      • si voleu, podeu empolvorar-lo amb fruita seca picada. 

    Comentaris