Boletes de pastanaga fetes al forn

unes 60 boletes de 20 g cadascuna 
o unes 40 de 30 g cadascuna
(6-8 persones, com a primer plat;
més persones si són per a acompanyament o  per picar)

HEREU, Paquita; PALAU, Teresa, GALLART, Ramon: “Receptes de les iaies amb tocs de l’avi” (p. 19), Edicions Gallart Palau Hereu, Astell, 2012

Antelació possible

  • Podeu fer la massa de les boletes amb antelació (procés 1)  i reservar-la a la nevera, ben premsada i tapada a pell amb film transparent, fins i tot la vigília.
  • Podeu fer la massa de les boletes, modelar-les i preparar la safata de forn amb una mica d'antelació (processos 1 i 3): haureu de tapar les boletes a pell amb film transparent.

 

Primer plat, plat únic o per picar?

  • Les boletes es poden servir com a primer plat, acompanyades d'una amanida, d'alguna salsa, d'alguna verdura a la planxa… 
  • També poden constituir l'acompanyament d'una carn o d'un peix a la planxa.
  • També les podeu servir per picar.

 

Podem picar les pastanagues en comptes de ratllar-les?

  • Millor que no. Per què?
    • Per ratllar les pastanagues podem
      • fer servir la batedora elèctrica amb l'accesori ratllador o qualsevol altre robot ratllador, 
      • o bé un ratllador manual; 
    • per picar les pastanagues podem
      • fer servir la batedora elèctrica amb l'accessori picador, la thermomix o amb qualsevol altre robot picador.

Si no disposem d'un estri elèctric per ratllar les pastanagues, pot ser que ens faci mandra ratllar-les amb el ratllador manual i optem per picar-les; sapiguem, però que, d'aquesta manera, les boletes ens quedaran més espesses i perdran part de la gràcia que tenien les boletes de la recepta original.

Preparació de la massa de les boletes

ous (63 g- 73 g)

2 pessics de sal

Bateu-ho en el bol on fareu tota la massa.

10 pastanagues (uns 1200 g), raspades, rentades, descartades les puntes i ratllades

[Podeu ratllar-les

  • amb l'accessori ratllador de la batedora elèctrica (és un instant) 
  • o amb un ratllador manual (és més tediós).]

 

200 g de farina integral

 

nou moscada

 

2 cullerades d'oli d'oliva verge extra (27 g)

Afegiu-ho al bol.

i barregeu-ho tot, primer amb una cullera o una espàtula i després amb les mans (us anirà millor si us les heu mullades una mica).

Escalfament del forn

Escalfeu el forn a 150º.

Modelatge de les boletes i preparació de la safata de forn

Folreu la safata del forn amb paper de forn.

Aneu modelant boletes d'uns 20 o 30 g (ho fareu millor amb les mans una mica mullades)  i aneu-les disposant a la safata sense que es toquin.

Cocció al forn de les boletes

  • Poseu la safata al forn calent, a 150º: 25 min;
  • tombeu les boletes i torneu a posar la safata al forn: 5 min (han de quedar  ben rosses).

Presentació

  • Podeu servir les boletes com a primer plat, acompanyades d'una amanida, d'alguna salsa, d'alguna verdura a la planxa… 
  • podeu servir-les com a acompanyament d'una carn o d'un peix a la planxa.
  • també les podeu servir-les com a aperitiu, per picar.

Comentaris