Guisat de llenties vermelles (dahl)

4 persones

Ingredients

  • 4 grans (16 g) all
  • Opcional, acompanyament: 160 g arròs basmati integral
  • 1500 g (o aigua) caldo vegetal
  • 1/2 culleradeta de cafè canyella en pols
  • 2 unitats (350 g) ceba
  • 2 culleradetes de cafè comí
  • 2 culleradetes de cafè cúrcuma
  • 1 tros de 4 dits gingebre
  • Opcional, acompanyament: 4 cullerades (1 cullerada /persona) iogurt
  • 300 g llenties vermelles
  • 1 fulla llorer
  • 14 g oli d'oliva verge extra
  • pebre blanc
  • 1 cullerada pebre vermell dolç
  • 1 unitat (o una altra ceba) porros
  • sal
  • Opcional: 1 rajolí salsa de soja
  • 300 g (1- 3 unitats) tomàquet madur
  • • LÉKUÉ; FUNDACIÓ ALÍCIA: "Plats de cullera i forquilla" (p. 42), RBA Libros, Barcelona, 2014 
    LÉKUÉ; FUNDACIÓ ALÍCIA: "La guia de Lékué" (p. 100), Penguin Random House Grupo Editorial, S.A.U, Barcelona, 2017
    • LLORCA, Juan; GÓMEZ, Melisa: "En boca de todos" (p.102), Vergara (Penguin Random House Grupo Editorial), Barcelona, 2019

    Fundació Alícia (consultat el 2020)
    Gastronomía & Cía (consultat el 2020)
    Juan Llorca (consultat el 2020)

    Què és el dahl?

    • El terme dahl es fa servir a l'Índia per referir-se, tant als llegums als quals s'ha retirat la pell, com als plats en què aquests llegums són l'ingredient principal.
    • El més conegut d'aquests plats té com a ingredient principal la llentia. Les llenties pelades que podem trobar fàcilment a casa nostra són les llenties vermelles. Aquestes llenties, com que no tenen pell, es couen més de pressa que les altres i després de cuites es converteixen en un semipuré.
    • És molt habitual afegir arròs al dahl ja que d'aquesta manera, el plat ens aporta proteïna completa. 
    • Sovint se serveix acompanyat de pa naan, un pa pla típic de l'Índia, que s'elabora amb farina de blat blanca i que és similar al pa de pita, però una mica més suau.

     

    Primer plat o plat únic?

    • El dahl es pot servir com a plat únic, especialment si l'acompanyem amb arròs, tal com proposem a la presentació del plat (procés 3),
    • Si no l'acompanyem amb arròs, el podem servir com a primer plat si volem.

     

    Substitucions possibles d'ingredients

    • Podeu substituir les llenties vermelles per llenties pardina.

     

    Canvis possibles a la recepta

    • En aquesta recepta couem les llenties juntament amb el sofregit (el procés 2 és una continuació de l'1).
    • Però també podríem coure les llenties a part del sofregit (fer el procés 1 i el 2 independents). 

     

    Temperatura de servei

    • Aquest plat se sol servir calent, però a l'estiu el podeu servir fred de la nevera i queda molt bo.

     

    Antelació necessària

    • Deixeu reposar el guisat a la cassola tapada una estona abans de servir-lo.

     

    Antelació possible

    • Podeu fer tot el plat amb antelació, però si el feu amb 1 dia o més d'antelació potser val la pena que quan cogueu les llenties hi poseu una mica més de caldo perquè, en reposar, les llenties absorbiran part del suc.

     

    Presentació opcional

    • En el moment de servir podeu posar 1 cullerada de iogurt al damunt de cada plat; aquesta combinació és ben bona.
    • Podeu acompanyar el plat de llenties amb un bol d'arròs basmati integral, amanit amb 1 raig d'oli d'oliva verge extra; la combinació de llenties i arròs ens aporta proteïna completa i podem servir-ho com a plat únic.

    ​Elaboració del sofregit

    14 g d'oli d'oliva verge extra

    4 grans d'all, pelats, picats

    A l'olla de pressió súper-ràpida, on fareu tota la recepta, poseu-hi l'oli i l'all, en fred. Poseu-ho al foc: 1 o 2 min, fins quan tot just l'all comenci a agafar color  (compte, que de seguida es crema).

    2 cebes (350 g), pelades. rentades i picades

     

    1 porro, rentat i picat (podeu fer servir també la part verda del porro que no estigui gaire dura o lletja)

    [Si no teniu porro, substituïu-lo per ceba; feu servir, doncs, en total, 525 g de ceba.] 

     

    1 tros de 4 dits de gingebre, pelat i ratllat

    Afegiu-ho tot a l'olla.

    En el primer moment poseu el foc fort, però de seguida abaixeu molt el foc i tapeu l'olla amb una tapadora que no sigui la de pressió. Aneu remenant i controlant que la ceba no es cremi (si cal, de tant en tant afegiu-hi una mica d'aigua, apugeu el foc perquè s'evapori una mica i torneu-lo a abaixar): 10 min.

    300 g de tomàquet madur (1-3 unitats), ratllat o picat amb l'accessori picador de la batedora elèctrica

     

    1 fulla de llorer

     

    Opcional:

    1 rajolí de salsa de soja

    Afegiu-ho tot i remeneu. Deixeu-ho al foc, destapat, fins que el tomàquet s'hagi confitat: uns 5 min.

    2 culleradetes de cafè de cúrcuma

     

    2 culleradetes de cafè de comí

     

    1/2 culleradeta de canyella en pols

     

    1 cullerada de pebre vermell dolç

     

    pebre blanc

     

    [De moment no hi posem sal perquè les espècies fan que se'n requereixi poca; i si hem fet servir salsa de soja, encara ens en caldrà menys. Un cop acabada la recepta, quan obrim l'olla de pressió, rectificarem la sal.]

    Afegiu-ho a l'olla, remeneu i deixeu-ho al foc, destapat: uns segons.

    Cocció de les llenties

    300 g de llenties vermelles

    Poseu-les en un colador i renteu-les una mica a sota del raig de l'aigua de l'aixeta.

    1500 g de caldo vegetal (o d'aigua)

     

    [De moment no hi posem sal perquè les espècies fan que se'n requereixi poca; i si hem fet servir salsa de soja, encara ens en caldrà menys. Un cop acabada la recepta, quan obrim l'olla de pressió, rectificarem la sal.]

    Afegiu les LLENTIES i el caldo o l'aigua a l'olla.

     

    Tapeu l'olla amb la TAPADORA de PRESSIÓ i espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; abaixeu el foc i compteu 5 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

     

    Destapeu l'olla:

    • és normal que la llentia vermella es desfaci;
    • veureu que ha quedat molt de caldo, sembla que massa, però ja està bé, quan ho deixeu reposar, les llenties n'absorbiran una part i quedarà un plat caldós, com ha de ser 

    Rectifiqueu la sal.

    Tapeu l'olla, si voleu amb una tapa que no sigui la de pressió, i deixeu reposar el guisat. 

    Presentació del plat

    Serviu el guisat en plats fondos.

    Opcional:

    1 cullerada de iogurt per persona

    En el moment de servir, podeu posar 1 cullerada de iogurt al damunt de cada plat.

    Opcional:

    160 g d'arròs basmati integral

    320 g d'aigua

    sal

    btindreu uns 480 g d'arròs cuit (120 g /persona).]

    Podeu acompanyar el plat de llenties amb un bol d'arròs basmati integral cuit, amanit amb 1 raig d'oli d'oliva verge extra.

    [Per coure l'arròs d'acompanyament: 

    Poseu l'arròs, l'aigua i la sal a l'olla de pressió súper-ràpida. Poseu l'olla al foc i espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió. Abaixeu el foc i compteu 15 min. Apagueu el foc. Quan la vàlvula  hagi baixat, obriu l'olla. Espongeu una mica l'arròs amb una forquilla.]

    Comentaris

    • Montserrat Tresens 09 de Octubre de 2020 03:57

      Molt ben explicat, ho agraeixo. Ho provaré.