Pizza falsa de carbassó amb base de moniato

Tria el mètode d'elaboració

4-6 persones 

Ingredients

  • opcional: un grapat de fulles (o espinacs o ruca)  alfàbrega fresca
  • 200 g carbassó
  • 75 g ceba tendra
  • 100+50 = 150 g (pot ser ratllat) formatge emmental
  • 1 o 2 unitats (450-480 g)  moniato
  • nou moscada
  • 1+ 1 = 2 raigs oli d'oliva verge extra
  • orenga
  • 2 unitats ous (63-73 g)
  • pebre blanc
  • 1 culleradeta pebre vermell dolç
  • 1/2 culleradeta de les de cafè (2 g) sal
  • sal
  • 12 unitats tomàquet cirerol
  • 4 unitats (uns 90 g) xampinyons
  • LLORCA, Juan; GÓMEZ, Melisa: "En boca de todos" (p. 128), Vergara (Penguin Random House Grupo Editorial), Barcelona, 2019

    Primer plat o plat únic?

    • Pot constituir un plat únic. acompanyat d'una amanida completa amb fruita seca, i/o amb algun llegum i/o sardina o tonyina de llauna. Pot servir-se també com primer plat si en mengem menys quantitat.

     

    Temperatura de servei

    • Aquest plat se serveix calent o tebi.

     

    Mètode preferible, tradicional o thermomix?

    • Potser guanyeu una mica de comoditat amb thermomix però no gaire.

     

    Antelació necessària

    • Si us prepareu vosaltres el puré concentrat de tomàquet de guarniment (procés 1), ho heu de fer amb prou antelació per tal que quedi concentrat: idealment amb 24 h d'antelació, però també ho podeu fer amb menys temps. També teniu l'opció de comprar-lo fet: el venen en llaunes o en tubs.

     

    Antelació opcional

    • Podeu fer els processos següents amb antelació:
      • precocció de la base de moniato (processos 1 a 8);
      • i preparació del recobriment (procés 9); 

    de manera que us quedarà per al moment estendre el recobriment al damunt de la base precuita i coure la "pizza" (processos 10 i 11) i, si voleu, decorar-la amb alguna fulla verda (procés 12).

    • També podeu fer tota la recepta amb antelació i posar-la un moment al forn per reescalfar-la a l'últim moment, però sempre correu el perill que us quedi una mica més seca.

     

    Antelació prohibida

    • No esteneu el guarniment al damunt de la base precuita (procés 11) si no penseu posar-la de seguida al forn  (procés 10), perquè amb el repòs el tomàquet, el carbassó i la ceba us podrien deixar anar aigua.

    ​Preparació del puré concentrat de tomàquet de guarniment

    Podeu saltar-vos aquest procés si disposeu de 90 g de puré concentrat de tomàquet (o pasta de tomàquet o passata).

    És un puré de tomàquet en el qual s'ha reduït el contingut d'aigua de l'hortalissa colant-la, o per evaporació (al foc) o per ambdós metodes.

    • Podeu disposar-ne perquè l'heu elaborat vosaltres amb antelació i potser el teniu reservat a la nevera o al congelador.
    • Podeu comprar-ne en llauna o en tub.  

    400 g de tomàquets madurs

    Renteu-los, escorreu-los i eixugueu-los amb paper de cuina. Sense pelar-los,

    • partiu-los per la meitat o en quarts i, tritureu-los amb l'accessori picador de la batedora elèctrica: 1 min;

    o bé 

    • ratlleu-los.​

    Renteu-los, escorreu-los i eixugueu-los amb paper de cuina. Sense pelar-los, per triturar-los amb la thermomix, programeu: 1 min, v=5-10,

    Per reduir al màxim el contingut de l'aigua del puré de tomàquet (perquè quan l'escampem al damunt de  la massa de pizza no l'estovi) feu el que s'indica a continuació.

     

    • Poseu-lo en un colador amb la malla de forat ben petit a sobre d'un recipient (no premeu el tomàquet, que podríeu perdre polpa)  i deixeu-li una estona llarga (com més estona, més concentrat quedarà el puré); reserveu-lo tapat a la nevera.

    o bé

    • Si disposeu d'una  bossa per a begudes vegetals, feu-la servir en comptes del colador (va una mica millor). Introduïu la bossa en un bol i mantingueu-la oberta doblegant les vores de la bossa sobre la vora del bol per abocar-hi el puré. Poseu la bossa en una escorredora a sobre d'un recipient i deixeu-li una estona llarga (com més estona, més concentrat quedarà el puré); reserveu-lo tapat a la nevera. 

     

    Reserveu el suc que deixen anar els tomàquets, per beure'l (si els tomàquets són de temporada i de qualitat, serà ben bo). Per a aquesta recepta farem servir 90 g de puré concentrat de tomàquet; si us en surt més quantitat, podeu reservar-lo per a una altra recepta.

     

    [Per acabar de reduir el contingut de l'aigua del puré de tomàquet (us ho podeu estalviar per a aquesta recepta), 

    • el podeu posar-lo al foc una estona i així el líquid que queda s'anirà evaporant;

    o bé 

    • podeu congelar-lo en glaçoneres i quan comenceu a descongelar els glaçons, veureu que deixen anar líquid que se separa perfectament de la polpa, que encara està una mica congelada. ]

     

    Renteu i eixugueu el bol del robot abans de fer el procés següent.

     

    Ratllada del fromatge

    Us podeu estalviar aquest procés si disposeu de 150 g de formatge emmental ratllat (podeu disposar en el congelador de formatge que heu ratllat amb antelació o podeu comprar directament el formatge ratllat).

    150 g de formatge emmental, a trossos 

    Poseu-lo en el got de la thermomix.

    Poseu-lo en el bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica.

    Per ratllar-lo, programeu: 5 s, v=5-10. 

    Ratlleu el formatge amb l'accessori picador.  

    • Reserveu-ne 100 g en el  bol gran on fareu tota la massa de la base de la pizza 
    • i 50 g en un bol petit (seran per espolsar al damunt del recobriment).

    No renteu encara en bol de l'accessori picador.

    Reserveu-ne 100 g en un bol (seran per a la massa de la base de la pizza) i 50 g en un altre (seran per espolsar al damunt del recobriment).

    No renteu encara en got de la thermomix.

    Preparació del moniato

    1- 2 moniatos (450- 480 g), rentats, pelats, tallats a trossos (farem servir 400-450 g de moniato cuit)

    Poseu-lo en el bol de l'accesori picador de la bateria elèctrica.

    Poseu-lo en el got de la thermomix.

    Piqueu-lo amb l'accessori picador de la batedora elèctrica fins a obtenir una textura com la del cuscús o de l'arròs.

    Per picar el moniato per obtenir una textura com la del cuscús o la de l'arròs, poseu-lo en el got de la thermomix, i programeu: 10 s, v=5 (si us despistéssiu i us quedés reduït a puré, tampoc passaria res, faríeu la base de la pizza amb puré de moniato i també quedaria bé, però potser queda millor de l'altra manera).

    Cocció del moniato

    20 g d'aigua (1,5 cullerades)

    Poseu el cuscús fals de MONIATO en un estoig de silicona (o en un recipient amb tapa no hermètica apte per al microones). Afegiu-hi l'aigua.

    Poseu l'estoig al microones: a 900 W4 min

    Elaboració de la massa de moniato per a la base de la pizza

    Aboqueu el cuscús fals de MONIATO cuit en el bol on fareu tota la massa, on hi ha els 100 g de FORMATGE EMMENTAL ratllat (si no hi teníeu el formatge, perquè us heu saltat el procés 1, afegiu-lo).

    ous (63-73 g), batuts

     

    nou moscada

     

    1/2 culleradeta de les de cafè de sal (2g)

     

    1 culleradeta de pebre vermell dolç 

    Afegiu-ho tot  al bol i barregeu-ho fins a obtenir una massa homogènia. 

    ous (63-73 g)

     

    nou moscada

     

    1/2 culleradeta de les de cafè de sal (2g)

     

    1 culleradeta de pebre vermell dolç 

    Aboqueu-ho tot al got de la thermomix i, per batre els ous i barrejar-ho tot, programeu: 30 s, v=3.

    Afegiu el MONIATO cuit al got de la thermomix. Aboqueu-hi també els 100 g de FORMATGE EMMENTAL ratllat que heu reservat. Per barrejar-ho fins a obtenir una massa homogènia: 

    • programeu gir a la inversa, v=3, uns segons;
    • a continuació, acabeu de barrejar-ho tot amb una llengua de silicona.

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 180º.

    Estesa de la massa de moniato 

    Farem servir la safata del forn (uns 38 x 32 cm).

    • Si no és antiadherent (la majoria no ho són), folreu-la amb paper de forn.
    • Si és antiadherent, podeu prescindir del paper i pintar-la amb una mica d'oli d'oliva verge extra amb l'ajut d'un pinzell de silicona.

    Esteneu la massa de la base:

    • per començar, ajudeu-vos amb una llengua de silicona;
    • a continuació, cobriu amb film transparent, a pell, la massa que heu començat a estendre, i aneu passant un corró pel damunt del film fins que la massa estigui uniformement estesa a tota la safata.

    Precocció de la base de moniato

    Poseu la safata al forn calent a 180º: 20 min.

    Quan hagi passat el temps, traieu la safata del forn per cobrir  la base amb el guarniment, però no l'apagueu encara, que hi tornarem a posar la pizza.

    Preparació del guarniment

    75 g de ceba tendra, pelada, neta i escorreguda

     

    200 g de carbassó, rentats, escapçades les puntes i escorreguts

     

    xampinyons (uns 90 g), descartada la part del penduncle que està molt bruta de terra, rentats ràpidament amb aigua (no els deixeu en remull perquè perdrien gust), i escorreguts

     

    12 tomàquets cirerols, rentats i escorreguts

    • Tingueu a punt els 90 g de PURÉ CONCENTRAT de TOMÀQUET que heu reservat.

     

    • Talleu
      • la ceba,

      • el carbassó

      • i els xampinyons

    a làmines molt fines amb l'ajut d'una mandolina i reserveu cada ingredient per separat en un bol.

     

    • Talleu 
      • els tomàquets cirerol

    longitudinalment per la meitat i reserveu-los en un altre bol.

    Cobriment de la base amb el guarniment 

    Esteneu els 90 g de PURÉ CONCENTRAT de TOMÀQUET, per sobre de la base precuita.

    Esteneu-hi la CEBA per sobre.

    Esteneu-hi el CARBASSÓ.

    Esteneu-hi els XAMPINYONS.

    Repartiu els TOMÀQUETS CIREROL pel damunt.

    sal

    pebre blanc

    orenga seca

    un raig d'oli d'oliva verge extra

    Salpebreu-ho. Espolseu una mica d'orenga pel damunt. Ruixeu-ho tot amb un raig d'oli.

    Espolseu al damunt els 50 g de FORMATGE EMMENTAL ratllat que heu reservat. 

    Cocció de la pizza amb el guarniment

    Poseu la safata al forn calent (a 180º com abans): 10-15 min.

    Opcional: decoració de la pizza

    Opcional:

    fulles d'alfàbrega fresca, tallades a trossos

    o fulles d'espinacs

    o ruca

    Distribuïu-les per sobre de la pizza (no torneu a posar la pizza al forn perquè les fulles es posarien negres).

    Comentaris