Amanida de bròquil o de coliflor amb picada de fruita seca i poma

Tria el mètode d'elaboració

4 persones

Ingredients

  • 2 grans all
  • 40 g, o una altra fruita seca avellanes torrades
  • 600 g de rams  (1 o 2 unitats), o coliflor o bròcoli bròquil
  • unes quantes fulles julivert fresc
  • 3 cullerades (41 g) oli d'oliva verge extra
  • pebre blanc
  • Opcional: 30 g pinyons
  • 2 unitats pomes
  • sal
  • 1 unitat,  la ratlladura de la pell taronges
  • Antelació necessària

    • Heu de coure l'all i el bròquil (processos 1 i 2) amb prou antelació perquè tinguin temps de refredar-se.
    • És recomanable fer tota la recepta amb antelació, si pot ser la vigília, perquè així deixarem temps que els sabors impregnin el bròquil i la poma, i l'amanida quedarà més gustosa.

     

    Recomanació

    • No deixeu de posar la ratlladura de pell de taronja a la picada (procés 3) perquè penseu que no val la pena; la pell de taronja dona molt bon gust i aroma al plat.

    Cocció de l'all

    2 grans d'all (8 g), sense pelar 

    10 g d'aigua (1 cullerada no plena)

    Poseu-ho en un bol petit apte per a microones amb tapa no hermètica apte per a microones.

     

    • Si feu la recepta per a 2 persones, és a dir que esteu treballant amb 1 gra d'all (4 g), poseu 10 g d'aigua igualment.

    Poseu el bol al microones i programeu: 900 W, 20 s

     

    • Si feu la recepta per a 2 persones, és a dir que esteu treballant amb 1 gra d'all (4 g) i 10 g d'aigua (1 cullerada no plena), programeu igualment: 900 W, 20 s.

    Cocció del bròquil

    600 g de rams de bròquil o de coliflor

    (1 o 2 unitats depenent de la mida)

     

    • Talleu la base del bròquil i retireu les fulles i els troncs gruixuts que l'envolten, que, si estan bé, podeu reservar per consumir com qualsevol altra verdura. 
    • Renteu el bròquil a sota de l'aixeta i deixeu-lo escórrer. 
    • Separeu el bròquil en rams.
    • Si retirant més troncs obteniu la quantitat de bròquil que necessiteu, feu-ho i reserveu aquests troncs amb els més gruixuts que heu reservat abans (aquesta recepta potser queda millor amb més flors i menys tronxos, tot i que tampoc cal que us hi amoineu gaire).

    40 g d'aigua   

    • Piqueu els rams de bròquil (així, la picada de fruita seca i poma es distribuirà millor) amb l'accessori picador de la batedora elèctrica (segurament ho haureu de fer en 2 o més tandes); compte, que no han de quedar reduïts a puré.
    • Aboqueu el bròquil picat en un un recipient apte per a microones amb tapa no hermètica (podeu fer servir un estoig de silicona,  però  si voleu embrutar menys, feu servir un recipient on després vagi bé de servir tot el plat).
    • Afegiu-hi l'aigua.
    • Piqueu grollerament els rams de bròquil (així, la picada es distribuirà millor) amb la thermomix: aboqueu els rams en el got del robot i programeu 4 s, v=4 (si cal, programeu uns segons més, v=4).
    • Aboqueu el bròquil picat en un un recipient apte per a microones amb tapa no hermètica (podeu fer servir un estoig de silicona,  però  si voleu embrutar menys, feu servir un recipient on després vagi bé de servir tot el plat).
    • Afegiu-hi l'aigua.

    Poseu el recipient, tapat,  al microones. 

    Programeu: 900 W, 7 min.

    Si el bròquil encara no està cuit al vostre gust, poseu-lo al microones algun min més (és millor, però, que no quedi gaire tou).

    Elaboració de la picada 

    40 g d'avellanes torrades ( o d'una altra  fruita seca), pelades 

    Poseu-ho en el bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica i piqueu-ho grollerament.

    Reserveu-ho en un bol.

    No renteu encara el bol de la picadora.

    unes quantes fulles de julivert

     

     

    3 cullerades (41 g) d'oli d'oliva verge extra

     

    sal

    pebre blanc

    la pell d'una taronja, ratllada

    Poseu en el bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica

    • els ALLS que heu cuit al microones, pelats;
    • i tots els ingredients de la columna de l'esquerra.

     

    Per picar-ho i barrejar-ho tot,

    • poseu la picadora en marxa durant uns segons i baixeu les restes que han quedat a les parets del bol;
    • torneu a posar-la en marxa i torneu a baixar les restes.

    pomes, pelades, tallades a quarts, tret el cor i tallat cada quart en 2 o 3 trossos

    (o una altra fruita de temporada)

    Per picar la poma a fi d'obtenir dauets petitons,

     

    • podeu fer-ho a mà (us quedarà millor):

    talleu la poma en dauets petits amb un ganivet damunt de la taula de picar.

     

    • o podeu seguir treballant amb la picadora

    Afegiu els trossos de poma al bol de l'accessori picador, on hi ha el julivert i els alls picats, i piqueu-ho tot de manera a obtenir dauets de poma petitons (però compte que no quedin reduïts a puré).

    Reserveu-ho en un bol (si us hi cap, podeu reservar-ho en el mateix bol que les avellanes. 

    Amb una espàtula de silicona o una cullera, barregeu tots els ingredients de la picada:

    • la FRUITA SECA picada
    • la picada d'ALL, JULIVERT, SAL, OLI i ratlladura de pell de TARONJA 
    • i les POMES a dauets.

    [Si us cap tot en el bol de l'accessori picador, barregeu-ho tot allà, perquè aixì podreu escurar millor l'oli; si no us hi cap, barregeu-ho tot a la safata on servireu el bròquil (on potser ja l'hi teniu).

    40 g de fruita seca, pelada (ametlles torrades, avellanes torrades, nous…)

    Poseu-ho en el got de la thermomix i,  per picar-ho grollerament, programeu: 3 s, v=5.

    Reserveu-ho en un bol.

    unes quantes fulles de julivert

    Poseu

    • els ALLS que heu cuit al microones, pelats,
    • i el julivert

     en el got de la thermomix i, per picar-ho, feu el següent: pressioneu el botó turbo, 2s, i baixeu les restes de les parets del got amb una espàtula de silicona; torneu a pressionar el botó turbo, 2 s, i baixeu les restes de les parets del got.   

    pomes, pelades, tallades a quarts, tret el cor i tallat cada quart en 2 o 3 trossos

    (o una altra fruita de temporada)

    Afegiu la poma al got de la thermomix i per picar-ho tot, programeu: 4 s, v=4 (heu d'obtenir dauets de poma petitons; compte que no quedin reduïts a puré).

    3 cullerades (41 g) d'oli d'oliva verge extra

     

    sal

    pebre blanc

    la pell d'una taronja, ratllada

    Afegiu al got de la thermomix

    • la FRUITA SECA picada que heu reservat
    • i tots els ingredients de la columna de l'esquerra.

    Per barrejar-ho tot, sense picar-ho més, programeu: gir a l'esquerra, uns s, v=2 o 3.

    Opcional: torrada dels pinyons

    30 g de pinyons

    [Si no teniu pinyons, podeu substituir-los per pipes de girasol; no és el mateix, però tam bé queda bé.]

    Poseu-los en una paella o en un cassó (sense afegir-hi res).

    Torreu els pinyons lleugerament:  poseu la paella o el cassó al foc, i aneu-los remenant tota l'estona fins que agafin una miqueta de color: uns 3 min (vigileu, que es cremen de seguida). Reserveu-los.

    Barreja del bròquil amb la picada 

    Si no l'hi teniu, poseu el BRÒQUIL cuit a la safata on el servireu. Afegiu-hi la PICADA de fruita seca i poma i remeneu-ho per barrejar-ho tot.

    Reserveu la safata, ben tapada, a la nevera. 

    Si l'hi deixeu fins l'endemà, els sabors es concentraran i l'amanida quedarà més gustosa.

    Presentació del plat

    Opcional:

    Si heu torrat PINYONS, escampeu-ne uns quants al damunt de cada plat.

    Comentaris