Ous de xocolata 

Material obligatori

Microones

1 ou de 12 cm d'altura i  3 ous de 5 cm d'altura 
(sobrarà  xocolata per fer  figures planes o corbes i piruletes)

Categories

  • Postres
  • Callebaut (consultat el 2016)
    Gadgets&Cuina (consultat el 2016)
    Gastronomía&Cía (consultat el 2016)
    The kitchn (consultat el 2016)

    Estris necessaris

    • Per fer 1 ou necessitem 2 motllos de 1/2 ou (de metacrilat, de plàstic o de silicona). Si volem fer altres figures necessitarem motllos amb altres formes.
    • Necessitem paper vegetal per posar-hi els ous cap per avall un cop recobert l'interior de xocolata.
    • Convé fer servir guants de làtex d'un sol ús quan desemmotllem les dues meitats de l'ou i quan les enganxem per no deixar senyals a sobre de la xocolata que, si l'hem temperada bé, tindrà la superfície brillant. 

     

    Aprofitament

    Fosa i temperament de la xocolata

    Fosa de la xocolata

    • La xocolata negra es fon a uns 45-47º (no ha d'arribar a 50º perquè es podria cremar). Podeu fondre-la al microones o al bany maria, però si ho feu al bany maria heu de vigilar que no us vagin esquitxos d'aigua a la xocolata.

     

    Temperament de la xocolata

    • Un cop fosa, la xocolata s'ha de temperar per tal que es pugui treballar bé i que quedi brillant quan s'endureixi: s'ha de baixar la temperatura de la xocolata a 31-32º.
    • Hi ha diferents mètodes per temperar la xocolata: temperament sobre el marbre, temperament per sembra, temperament amb mantega de cacau… Aquí la temperarem per sembra.  

     

    Temperament de la xocolata per sembra

    • Fonem 3/4 de la xocolata: arribarà a uns 45-47º. Per abaixar-ne la temperatura a 32º, barregem amb la xocolata fosa l'1/4 de la xocolata restant i remenem constantment amb l'espàtula fins que es fongui totalment.

    Un cop temperada la xocolata, mentre la fem servir 

    • Hem de seguir remenant-la per mantenir-la fluïda i prevenir vetes. 
    • Si es refreda o es comença a espessir caldrà tornar a començar el procés de temperament.

     

    375 g + 125 g = 500 g de xocolata amb el 70% de cacau

    Poseu 375 g de xocolata (les 3/4 parts del total), a trossos de la mateixa grandària, en un bol apte per a microones (on després us hi afegireu la resta de la xocolata).

    Poseu la resta de la xocolata, 125 g (1/4 del total), a trossos de la mateixa grandària en un altre bol, que no cal que sigui apte per a microones i piqueu-los fins quasi fer-los pols: podeu fer servir l'accessori picador de la batedora elèctrica o la thermomix (controleu que la xocolata no se us desfaci) o podeu fer-ho manualment.

    Per fondre la xocolata:

     

    Poseu el bol gran, destapat,al microones, a potència màxima, en tandes de 30 s (les últimes tandes poden ser de 5 s) ,  remenant després de cada tanda, uns 2 o 3 min; no cal que quan tragueu el bol del microones estigui tota la xocolata desfeta; si remenant una estona s'acaba de desfer, doneu el procés per acabat (la xocolata negra es fon a uns 45-47º; no la deixeu més estona del compte al microones perquè si arribés a 50º es podria cremar).

    Per temperar la xocolata:

     

    Aboqueu la xocolata picada en el bol amb la xocolata fosa i removeu constantment amb l'espàtula de silicona fins que la xocolata es fongui totalment (la temperatura ha de baixar a 32º).

    Emplenament dels motllos

    Esteneu 1 full de paper vegetal a sobre d'una superfície plana (quan tinguem els motllos folrats amb la xocolata, els deixarem cap per avall a sobre del paper).

    Ompliu ras de xocolata un motllo de ½ oude metacrilat, de plàstic o de silicona. Espereu 1 s i feu el pas següent. 

    Buideu el motllo girant-lo: deixeu que la xocolata sobrant llisqui sobre el bol que conté la xocolata temperada. Grateu amb una espàtula l'excés de xocolata de les vores del motllo. 

    Reserveu-lo cap per avall a sobre del paper vegetal (és important posar-lo cap per avall perquè així, la xocolata que sobri, quan caigui, crearà una superfície plana cap a l'interior del motlle que ens servirà per enganxar bé les dues meitats de l'ou).

    Feu els tres passos anteriors amb un altre motllo de 1/2 ou de xocolata.

    Espereu una estona que es refredi la xocolata dels motllos a temperatura ambient i que s'assequi.

    Feu una segona capa en els dos motllos, fent exactament el mateix que per a la primera capa i ho deixeu refredar a temperatura ambient, cap per avall a sobre del paper vegetal, una hora o dues, o millor fins l'endemà.

    Muntatge de l'ou de xocolata

    Al llarg d'aquest procés, convé que us poseu guants de làtex d'un sol ús per no deixar senyals a sobre de la xocolata que, si l'hem temperada bé, tindrà la superfície brillant.  

    Desemmotlleu els dos mitjos ous (si la xocolata està ben temperada, es desemmotlla molt fàcilment).

    Per enganxar els dos mitjos ous: 

    Escalfeu al forn  una safata metàl·lica. Traieu-la del forn i poseu-la a sobre del marbre de la cuina. Poseu un segon els dos mitjos ous  a sobre de la safata i veureu que les vores es desfan una mica. Feu immediatament el pas següent.

     Enganxeu les vores dels dos mitjos ous.

    Presentació dels ous de xocolata

    Podeu posar els ous de xocolata al damunt d'una mona de Pasqua (també podeu guarnir la mona amb figures i piruletes de xocolata.

    Comentaris