Suquet de rajada (o d'un altre peix)

4 persones

Ingredients

  • 2+1=3 grans (12 g) all
  • 40 g avellanes torrades
  • 300 g caldo de peix (o fumet)
  • 1 grapat de fulles julivert fresc
  • 1 fulla llorer
  • 1 cullerada (14 g) oli d'oliva verge extra
  • 300 g patates
  • 1 culleradeta pebre vermell dolç
  • 600 g, a talls rajada
  • Opcional: 4 brins safrà
  • 200 g tomàquet madur
  • •  ADRIÀ, Ferran; i l’equip del Bulli: "El menjar de la família" (p. 262), La Magrana, Barcelona, 2012
    • INSTITUT CATALÀ DE LA CUINA: "Corpus de la Cuina Catalana" (p. 401), Columna Edicions, Barcelona, 2006
    • LLADONOSA, Josep: "El Gran Llibre de la Cuina Catalana" (p. 300), Empúries, Barcelona, 1997
    •MARQUÈS, Quim; MARQUÈS, Manel: “Cuina marinera” (p. 44), Columna Edicions,  Barcelona, 2010
    • ROCA, Joan: “La cuina de la meva mare” (núm. 127), Edicions 62, Barcelona, 2014 •SERRA, Victoria: "Sabores" (p. 206), Editorial Luis Gili, Barcelona, 1964

    D'on és pròpia, aquesta recepta? 

    • El suquet de peix és un plat propi de la cuina marinera de la costa catalana. 

     

    Què és el suquet de peix?

    • El suquet de peix era un plat típic dels pescadors de la costa catalana. Era un plat humil que feien els pescadors a la barca amb aquells peixos que no podrien vendre, però que en canvi eren boníssims. Actualment es poden trobar tantes receptes de suquet com de cuiners i es poden fer suquets amb els peixos més humils i amb els més selectes.

     

    Quin peix és la rajada? 

    • La rajada és un peix blanc, de cos pla, cartilaginós. La carn es troba a les aletes i és molt saborosa.  Aquest peix és molt popular en el receptari mariner, tot i que no ha estat especialment valorat en la gastronomia del nostre país.

     

    El suquet, s'ha de fer amb rajada, o es pot fer amb algun altre peix?

    • Es pot fer amb qualsevol peix, per exemple amb bròtola, i fins i tot amb una barreja de peixos. 

     

    Antelació convenient

    • Per fer aquesta recepta necessitareu entre 330 i 480 g de caldo de peix (procés 3).  El podeu fer amb antelació i guardar-lo a la nevera o al congelador.

     

    Antelació possible

    • La vigília podeu preparar el peix, fer el sofregit, coure les patates i preparar la picada (processos 1 a 4), i deixar per a l'últim moment només la cocció del peix (procés 5).
    • Fins i tot podeu fer tota la recepta la vigília (heu de vigilar bé de no coure el peix més del necessari, ja que el tornareu a posar al foc per reescalfar-lo). 

    Preparació del peix

    600 g de rajada, a talls

    Eixugueu una mica els talls amb paper de cuina absorbent.

    Elaboració del sofregit, cocció de les patates, elaboració de la picada, cocció del peix 

    Vegeu la recepta de suquet de bròtola.

    Comentaris