Bastonets de farina de cigró

Tria el mètode d'elaboració

200 g de bastonets

Ingredients

 • 200 g (o farina de cigró) cigrons secs
 • 25 g oli d'oliva verge extra
 • 4 g (1 culleradeta de les de cafè) sal
 • Opcional: 1 grapat de fulles sàlvia fresca
 • Categories

 • Pans
 • Per picar
 • Llegums
 • Thermomix por el mundo (consultat el 2017)

  Material necessari

  • Una mànega pastissera (si no en teniu, podeu fer servir una bossa de plàstic neta); no us cal cap broquet.
  • Una safata
   • de forn metàl·lica (va bé la safata del forn) i paper de forn per forrar-la;
   • o bé de silicona (va bé una safata d'uns 37 cm x 28 cm, però si no en teniu cap amb aquestes dimensions, podeu treballar amb unes quantes safates més petites),

   

  Mètode preferible, batedora elèctrica o thermomix?

  • Si voleu fer la farina de cigró vosaltres a partir de cigrons secs en comptes de comprar farina de cigró directament (procés 1 del "mètode d'elaboració amb thermomix), necessiteu la thermomix. En aquest cas, dons, us és més pràctic fer tota la massa amb thermomix.
  •  Si partiu directament de farina de cigró, tant li fa fer servir la batedora elèctrica com la thermomix (en aquest cas, us saltareu, lògicament, el procés 1 per a elaborar la farina de cigró a partir de cigrons secs). 

   

  Antelació necessària

  • Tingueu en compte que, un cop elaborada la massa i omplerta la mànega pastissera, (processos 1 i 2 si treballeu amb batedora elèctrica; processos 1, 2 i 3 si treballeu amb thermomix), convé deixar-la reposar 1 h a temperatura ambient.

   

  Antelació possible

  • Podeu elaborar la massa i omplir la mànega pastissera amb antelació (podeu fer-ho la vigília) i reservar-la a la nevera fins  que decidiu enfornar els bastonets (processos 5 a 8 si treballeu amb batedora elèctrica; processos 4 a 7 si treballeu amb thermomix).

  Preparació de la farina de cigró

  200 g de cigrons secs

  Aboqueu els cigrons al got de la thermomix ben sec.

  Per triturar els cigrons, programeu: 1 min, v=5-10 (heu d'obtenir una pols fina).

  Abaixeu les restes de la paret del got amb una espàtula de silicona. 

  Elaboració de la massa

  170 g d'aigua freda

  25 g d'oli d'oliva verge extra

  4 g de sal (1 culleradeta de les de cafè)

   

  Opcional: 

  1 grapat de fulles de sàlvia fresca, picades

  Aboqueu-ho al got de la thermomix, on teniu la farina de cigró i, per barrejar-ho tot, programeu: 20 s, v=4. Abaixeu les restes de la paret del got amb una espàtula de silicona i programeu: uns s, v=4.

  Torneu a abaixar les restes.

  200 g de farina de cigró

  Aboqueu la farina en el got de la batedora elèctrica.

  170 g d'aigua freda

  25 g d'oli d'oliva verge extra

  4 g de sal (1 culleradeta de les de cafè)

   

  Opcional: 

  1 grapat de fulles de sàlvia fresca, picades

  Afegiu-hi l'aigua, l'oli i la sal (i, si n'hi poseu, la sàlvia picada). Barregeu-ho tot amb la batedora fins a obtenir una massa uniforme.

  Ompliment de la mànega pastissera amb la massa

  Aboqueu la massa en una mànega pastissera (en el moment d'abocar la massa per modelar els bastonets, ja tallareu la punta de la mànega).

  ​​[Per abocar la massa a la mànega: obriu la mànega dins d'un got alt, de diàmetre superior una mica inferior al diàmetre superior de la mànega i gireu la part de dalt de la bossa del revés, al voltant del got; a continuació, aboqueu la massa dins de la bossa.]

  Tanqueu la mànega amb una agulla d'estendre, amb un clip o amb una goma.

  Repòs de la massa

  Deixeu reposar la massa a la nevera: almenys 1 h; si voleu, podeu deixar-la reposar fins l'endemà.

  Escalfament del forn

  Escalfeu el forn a 230º.

  Preparació de la safata de forn

  • Si treballeu amb una safata metàl·lica

  (va bé la safata del forn)

  Folreu-la amb paper de forn.

   

  • Si treballeu amb una safata de silicona

  (va bé una safata d'uns 37 cm x 28 cm, però si no en teniu cap amb aquestes dimensions, podem treballar amb unes quantes safates més petites)

  Unteu-la amb unes gotes d'oli  (va bé fer-ho amb un pinzell de silicona). Si la safata no té una vora rígida que la mantingui estable, poseu-la damunt d'una placa rígida de forn.

  Modelatge dels bastonets

  Amb unes tisores talleu una punteta de la mànega pastissera on teniu la massa, de manera que  us quedi un forat en forat circular d'uns 5 mm de diàmetre (el gruix que tindran els bastonets que modelareu): més val que si us equivoqueu sigui per fer el forat massa petit, i no per fer-lo massa gran, perquè així podreu rectificar  retallant una mica més la punta de la mànega (us adonareu que heu fet el forat massa petit si en modelar el primer bastonet us surt massa prim). 

  Subjecteu la mànega de manera que el vèrtex del con que forma miri cap amunt, per tal que, mentre ens preparem, no se'ns escapi massa pel forat que acabem de fer. Traieu l'agulla d'estendre o el clip que la mantenia tancada i ara mantingueu-la tancada amb una mà. Apunteu el vèrtex del con cap a la safata que heu preparat i, amb l'altra mà, feu pressió sobre la massa perquè vagi sortint i aneu modelant bastonets d'uns 8-10 cm (els podem disposar de manera que estiguin molt a prop els uns dels altres mentre no es toquin, perquè no llevaran pas; de tota manera, si dos bastonets es toquen, simplement sortiran enganxats pel punt de contacte, sense més problema). A mesura que la quantitat de massa dins de la mànega va disminuint, hem d'anar abaixant la mà que manté tancada la bossa per poder fer pressió perquè vagi sortint. Per aprofitar la massa que va quedant enganxada a les parets, podem fer-la baixar arrossegant-la fent pressió cap al forat de la mànega amb els dits gros i índex de la mà amb la que mantenim tancada la bossa.

  Cocció dels bastonets

  Poseu la safata al forn calent a 230º: 7- 15 min (fins que els bastonets estiguin una mica daurats; compte, però, que no es cremin); a partir dels 7 min de cocció, aneu obrint el forn, aproximadament cada minut, per revisar si hi ha bastonets que ja estan daurats, procedir a retirar-los i seguir la cocció dels altres (els bastonets han de quedar cruixents).

  [Com més prims siguin els bastonets, menys trigaran a coure's; com més gruixuts siguin, més trigaran;

  per això, si teniu bastonets de gruixos diferents, haureu de retirar primer els més prims, que estaran fets abans.]

  Presentació

  Podeu servir aquest bastonets, 

  Comentaris