Hummus de remolatxa

Tria el mètode d'elaboració

4-6 persones

Ingredients

  • 16 unitats (o bastonets de farina de cigró) bastonets de pa
  • 1 culleradeta (5 g) bicarbonat
  • 160 g (o 400 g de cuits) cigrons secs
  • 1 unitat (uns 150 g) cogombre
  • 250 g (pot ser descremat) iogurt
  • 30 g de suc (2 cullerades) llimona
  • 2 a 6 cullerades (25 a 80 g)  oli d'oliva verge extra
  • 1 unitat (uns 175 g) pastanaga
  • 1, 2, 3 o 4 unitats (400 g de cuita) remolatxa
  • sal
  • 50 g tahina
  • • Publicat a "La Vanguardia", per MAGDA CARLAS, a la secció "Nutrició",  juliol 2015 

    Gastronomía & Cía
    Velocidad Cuchara

    Què és l'hummus de remolatxa?

    • És un puré fred de cigrons i remolatxa.

     

    Aperitiu, primer plat, segon plat o postres?

    • L'hummus de remolatxa constitueix un primer plat d'estiu, que podeu servir en un plat fondo, en un bol o en una copa.
    • També es pot servir com a aperitiu en un gotet petit.

     

    Mètode preferible, tradicional o thermomix?                                                                              

    • S'aconsegueix un hummus molt més fi amb thermomix.    

     

    Temperatura de servei:

    • Aquest plat se serveix fred de la nevera a l'estiu. També es pot servir a temperatura ambient a l'hivern.

                   

    Antelació necessària:

    • El remull dels cigrons (procés 1) s'ha de fer com a mínim 10 hores abans de coure'ls (procés 2).
    • Heu de fer la recepta amb prou antelació perquè l'hummus estigui a temperatura ambient (si fa fred) o sigui fred de la nevera (si és a l'estiu).

     

    Antelació optativa:

    • Podeu coure els cigrons (processos 1 i 2) amb antelació.
    • Podeu coure la remolatxa (procés 3) amb antelació.
    • Tota la recepta es pot preparar la vigília.

     

    Remull i cocció dels cigrons (processos 1 i 2):

    • Tot i que per a aquesta recepta només us calen 400 g de cigrons cuits (160 g de secs), potser us surt a compte coure'n més quantitat i reservar els que us sobrin per a una altra recepta, a la nevera o al congelador.
    • Us podeu saltar aquests dos processos si compreu directament 400 g de cigrons cuits.

     

    Cocció de la remolatxa (procés 3):

    • Tot i que per a aquesta recepta només us calen 400 g de remolatxa cuita (uns 400 g de crua), potser us surt a compte coure'n més quantitat i reservar la que us sobri per acompanyar una amanida o per fer una crema de remolatxa.
    • Us podeu saltar aquest procés si compreu directament 400 g de remolatxa cuita.

    Remull dels cigrons

    Aquest procés s'ha de fer la vigília.

    160 g de cigrons secs

    (l'equivalent a  400  g de cuits)

     

    aigua

    Poseu el llegum en un recipient i aboqueu-hi aigua freda (pot ser de l'aixeta) de manera que l'aigua  cobreixi unes dues vegades l'altura que assoleix el llegum.

    1 culleradeta (uns 5 g) de bicarbonat (si l'aigua és molt dura, com passa amb l'aigua de l'aixeta de Barcelona)

    Si l'aigua és molt dura (és a dir si té molta calç, com passa amb l'aigua de l'aixeta de Barcelona), afegiu-hi el bicarbonat (si l'aigua és dura, costa que els cigrons s'estovin i el bicarbonat ajuda); si no, no cal.

    Deixeu el llegum en remull: 10 h com a mínim.

    Cocció dels cigrons

    Escorreu els cigrons i si heu posat bicarbonat a l'aigua de remull renteu-los a sota de l'aixeta per tal d'eliminar-lo tot.

    sal 

    aigua

     

    Poseu el llegum sec remullat a l'olla de pressió súper-ràpida amb aigua que el cobreixi 2 dits per sobre, i afegiu-hi sal.

    Espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; abaixeu el foc i compteu 10 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

    Cocció de la remolatxa

    Podeu saltar-vos aquest procés si disposeu de 400 g de remolatxa cuita.

    1, 2, 3 o 4  remolatxes crues, sense pelar (farem servir 400 g de remolatxa cuita sense tronxos ni fulles)

    [Si voleu, podeu coure'n més quantitat i les que no necessiteu per a aquesta recepta les podeu aprofitar per una amanida.]

    • Si voleu coure només els bulbs de les remolatxes, que és el que necessitarem per a aquesta recepta, 

    amb unes tisores o un ganivet separeu els tronxos, però no ho feu arran (per tal que quan coem els bulbs perdem el mínim del seu suc) –deixeu uns 2 o 3 cm de tronxo.

     

    • Si a més a més dels bulbs, , que és el que necessitarem per a aquesta recepta, voleu coure els tronxos i les fulles, per reservar-los, cuits, per a una altra recepta,

    no separeu els tronxos dels bulbs i elimineu, si n'hi ha, les fulles i els tronxos que estiguin en mal estat. 

     

    [Podeu reservar els tronxos i les fulles per a una altra recepta:

    - Podeu reservar les fulles crues per a una amanida o coure-les com si fossin bledes.

    - Podeu coure els tronxos i posar-los a l'amanida o menjar-los com si fossin tronxos de bleda.]

    Renteu les remolatxes: en aquesta recepta no farem servir ni els tronxos ni les fulles però, si voleu aprofitar-los per a una altra recepta, vigileu bé que no us hi quedi gens de terra.

    una mica més de 1/2 got d'aigua (uns 150 g)

    Feu la remolatxa  al vapor a l'olla de pressió súper-ràpida sense afegir-hi sal:

    • Poseu l'aigua a l'olla​ , poseu-hi la reixeta o el cistellet i, a sobre, la remolatxa.
    • Espereu que aparegui la segona ratlleta de l’indicador de pressió; compteu: 25 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula (la remolatxa ha de quedar tova, no ha de quedar al dente).

    Espereu que la remolatxa es refredi (perquè no us cremeu quan la peleu).

    Elaboració de l'hummus de remolatxa

    Peleu les remolatxes.

    Aneu escorrent els cigrons amb una escumadora i aneu-los posant en un bol gran (on fareu l'hummus).

    Peleu la remolatxa i afegiu-la, tallada a trossos, al bol.

    Aneu escorrent els cigrons amb una escumadora i aneu-los posant en el got de la thermomix.

    Peleu la remolatxa i afegiu-l'hi tallada a trossos.

    Tritureu-ho i barregeu-ho tot amb la batedora elèctrica.

    Per triturar-ho i barrejar-ho tot, programeu: 1 min, v progressiva=5-10 (si veieu que les ganivetes no fan la seva funció, pareu un moment la màquina i baixeu la massa de les parets amb l'espàtula de silicona).

    2 a 6 cullerades d'oli d'oliva verge extra (de 25 a 80 g)

     

    250 g de iogurt (pot ser descremat)

     

    30 g de suc de llimona (2 cullerades)

     

    1 pessic de sal

     

    50 g de tahina (la tahina és una pasta de llavors de sèsam; podeu eliminar-la si no us hi agrada)

     

    Opcional: 

    1 o 1/2 gra d'all, picat

    1 culleradeta de comí

    Afegiu-ho al bol i barregeu-ho tot amb la batedora elèctrica.

    Afegiu-ho al got de la thermomix i programeu v=10, fins a obtenir una crema totalment fina: uns 3 min.

    Refredament de l'hummus de remolatxa

    Reserveu l'hummus tapat a la nevera (a l'estiu és important servir-lo fred; a l'hivern es pot servir a temperatura ambient).

    Presentació de l'hummus

    1 pastanaga (uns 175 g), tallada a bastonets

     

    1 cogombre (uns 150 g), tallat a bastonets

     

    16 bastonets de farina de cigró o bastonets de pa, petits  

     

    Opcional:

    llavors de sèsam torrat

    Serviu l'hummus de remolatxa en copes o bols (si voleu, hi escampeu unes llavors de sèsam torrat per sobre) i acompanyeu-lo amb uns bastonets de pastanaga per sucar, uns bastonets de cogombre, uns bastonets de farina de cigró o de pa….

    Comentaris

    • Marta 04 de Setembre de 2015 18:57

      He fet l' hummus de remolatxa i m' ha quedat boníssim! sense tahini i enlloc de bastonets sucat amb pastanaga. Miam!!