Pastís de cireres 

Tria el mètode d'elaboració

6 persones

Ingredients

  • 30 g (en pols si fem el mètode d'elaboració tradicional) ametlla crua
  • 500 g cireres
  • 150 g farina
  • 20 g kirsch
  • 10 g llevat químic
  • 80 g oli d'oliva verge extra
  • 3 unitats ous (63-73 g)
  • 100 g sucre
  • Categories

  • Postres
  • Coques
  • ESCOLA DE LA DONA (Taller impartit per Assumpta Miralpeix): “Les fruites a la cuina” (p. 29), Diputació de Barcelona, Barcelona, 2014-2015

    Mètode preferible: tradicional o thermomix?

    • Potser és una mica més còmode fer-ho amb thermomix, però és molt fàcil de totes maneres.                                                                                                                                                                                                                           

     

    Variacions de la recepta

    • Aquest pastís es pot amb prunes petites en comptes de amb cireres.

     

    Conservació 

    • Un cop fet el pastís, si us en sobra, podeu congelar-lo embolicat en film transparent o en una bossa de congelació ben tancada. 

    Elaboració de la massa

    100 g de sucre

     

    80 g d'oli d'oliva verge extra (o de mantega estovada)

    Poseu-ho tot en un bol (on fareu tota la massa) i bateu-ho tot amb el batedor de varetes manual (si voleu fer-ho amb la batedora elèctrica, feu-ho amb l'accessori batedor de varetes i a velocitat baixa perquè no esquitxi).

    3 ous

    Aneu-los afegint d'un en un i aneu-ho batent tot amb el batedor de varetes.

    30 g d'ametlla crua en pols

    • Podeu comprar ametlla crua amb pell, escaldar-la per pelar-la i fer-la pols amb l'accessori picador de la batedora elèctrica o amb la thermomix; 

    o bé

    • podeu comprar ametlla crua pelada i fer-la pols;

    o bé

    • podeu comprar directament l'ametlla crua en pols.

    Aboqueu-ho al bol i seguiu batent.

    150 g de farina

     

    10 g de llevat químic (per exemple Royal 

    Barregeu la farina i el llevat en un tamís (podeu fer servir un colador si no teniu tamís). 

    Tamiseu-ho dins del bol que conté la barreja d'ous, oli…; mentre va caient la barreja de farina i llevat, aneu remenant la massa del pot amb el batedor de varetes.

    20 g de Kirsch

    Afegiu-ho i seguiu batent fins a obtenir una massa homogènia.

    30 g d'ametlla crua

    • Podeu comprar ametlla crua amb pell, escaldar-la, pelar-la (heu d'obtenir-ne 30 g un cop pelada) i fer-la pols tal com us indica aquest pas;

    o bé

    • podeu comprar ametlla crua pelada directament i fer-la pols tal com us indica aquest pas;

    o bé

    • podeu comprar directament ametlla crua en pols i saltar-vos aquest pas.

    Aboqueu-la en el got de la thermomix i feu-la pols: uns 10 s, v= 5-10

    No cal que renteu el got encara.

    Reserveu la farina d'ametlla en un bol.

    entre 80 i 100 g de sucre

    ous

    POSEU LA PAPALLONA a les ganivetes de la thermomix.

     

    Aboqueu el sucre i els ous al got i, per batre-ho tot, programeu: 6 min, v=4 (heu d'obtenir una crema blanquinosa).

     

    Recolliu amb l'espàtula de silicona les restes que cobreixen les parets del got i la tapa.

    100 g d'oli d'oliva verge extra (o de mantega estovada)

    RETIREU LA PAPALLONA.

     

    Afegiu els 30 g d'AMETLLA EN POLS i l'oli al got i, per barrejar-ho tot, programeu: 10 s, v=4.

     

    Torneu a recollir  amb l'espàtula de silicona tot el que ha quedat escampat per les parets del got i a la tapa.

    20 g de Kirsch

    Afegiu-hi el kirsch i, per barrejar-lo, programeu: 1 s, v=4.

    150 g de farina

     

    10 g de llevat químic (per exemple Royal

    Barregeu la farina i el llevat en un tamís (podeu fer servir un colador si no teniu tamís). 

    Tamiseu-ho dins del got de la thermomix i, per incorporar-ho a la resta del contingut, programeu: 3 s, v=4 (heu d'obtenir una massa homogènia); baixeu la farina que ha quedat a la paret del got amb l'espàtula de silicona i programeu 1 o 2 s més, v=4.

    ​Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a  180º.

    Preparació del motlle

    unes gotes d'oli d'oliva verge extra 

    (només si el motlle no és de silicona, o si és de silicona i és la primera vegada que el feu servir)

    Necessitareu un motlle apte per al forn (per exemple  rodó d'uns 22 cm de diàmetre). Si no és de silicona, o si és de silicona i és la primera vegada que el feu servir, pinteu-lo amb l'oli amb l'ajut d'un pinzell de silicona.

    Aboqueu la massa al motlle i sacsegeu-lo una mica perquè la massa s'acabi de col·locar bé. 

    500 g de cireres, rentades, treta la cua i  espinyolades (podeu espinyolar-les amb un espinyolador de cireres)

    [És millor que les cireres siguin una mica grans; si són petites, la majoria quedaran enfonsades un cop cuit el pastís.]

    Col·loqueu les cireres al damunt, amb el forat a  la part de sota (no les enfonseu, ja s'anirant enfonsant una mica totes soles).

    Cocció del pastís

    Poseu la safata al forn calent: amb l'escalfor de dalt i de baix, entre 20 i 25 min; comproveu la cocció: punxeu el pa de pessic amb una forquilla i comproveu que surti neta; si surt mullada, deixeu el motlle una estona més al forn (no obriu el forn abans que hagin passat 20 min de cocció perquè pastís baixaria).

    Desemmotllat del pastís

    Quan el pastís ja s'hagi temperat una mica,

    • desemmotlleu-lo (per desemmotllar-lo, si el motlle és metàl·lic: agafeu-lo i deixeu-lo caure dret,  sobre una superfície plana, des d'una altura d'uns 30 cm; tot seguit, podreu treure el pa de pessic del motlle molt fàcilment); 
    • i deixeu-lo refredar a sobre d'una reixeta (el posem a sobre d'una reixeta perquè no es condensi la humitat de la base). 

    Presentació

    Presenteu el pastís en una safata.  Talleu les porcions i serviu-lo.

    Comentaris