Plum-cake de pera, nous i rocafort

Tria el mètode d'elaboració

6- 8 persones

Ingredients

  • 200 g farina
  • 100 g formatge gruyère
  • 150 g formatge rocafort
  • 100 g llet descremada
  • 8 g (1/2 sobret) llevat químic
  • 100 g (un cop pelades) nous
  • 90 g oli d'oliva verge extra
  • 3 unitats ous (63-73 g)
  • pebre blanc
  • 550 g (3 o 3,5 unitats; conference o ercolines) peres
  • 25 g (o pipes de girasol, o llavors de sèsam o llavors de rosella) pipes de carbassa
  •  ESCOLA DE LA DONA (Taller impartit per Assumpta Miralpeix): “Les fruites a la cuina” (p. 15), Diputació de Barcelona, Barcelona, 2014-2015

    Canal Cocina
    Recetario Thermomix 

    Mètode preferible, batedor de barnilles manual, batedora elèctrica o thermomix?

    • Fer manualment aquesta recepta no dóna gaire feina. Guanyem una mica de comoditat amb la batedora elèctrica i encara una mica més amb la thermomix.

     

    Primer plat o plat únic?

    • Podeu servir aquest plum-cake com a plat únic d'un sopar, acompanyat d'una amanida.​

     

    Temperatura de servei

    • El plum-cake, com que té formatge, és millor menjar-lo una mica calent o a temperatura ambient, però no sortit de la nevera. De manera que si l'heu guardat a la nevera, traieu-lo a fora una estona abans de servir-lo perquè es temperi i, si podeu, poseu-lo un moment al forn.

     

    Antelació necessària

    Feu el plum-cake amb prou estona d'antelació perquè tingui temps de temperar-se una mica (si està molt calent se us trencarà quan el talleu).

     

    Antelació optativa

    Podeu preparar fins amb 24 h d'antelació tota la massa del plum-cake, abocar-la en el motlle i cobrir-ho de pipes (processos 1 a 7); a continuació, reserveu el motlle a la nevera embolicat amb film transparent.  Així podeu deixar la cocció (processos 8 i 9) per a un altre moment.

     

    Conservació

    • Si us sobra plum-cake, podeu guardar-lo a la nevera embolicat amb film transparent. Es pot conservar fins a 8 dies.​​

     

    Material necessari

    • Un motlle de plum-cake amb les dimensions aproximades següents: 22 cm de llarg, 11 cm d'ample i 6 cm d'alçària.

     

    Quina és la recepta general d'un plum-cake?

    • El procés 4 correpon a l'elaboració de la massa base de qualsevol plum-cake.

     

    Com incorporem gustos diferents a un plum-cake?

    • El procés 5 és el que permet donar gustos diferents al plum-cake. En el plum-cake d'aquesta recepta incorporem peres, nous i roquefort a la massa base.
    • En el plum-cake de bolets incorporem un saltejat de bolets a la massa base.
    • Altres ingredients possibles per incorporar a la massa base són: pernil cuit i formatge emmental tallat a daus, o bé uns trossos de salmó cuit al vapor… 

    Tamisatge de la farina

    200 g de farina fluixa (si no en teniu, feu servir farina comú)

     

    8 g de llevat químic (1/2 sobret)

    Poseu el tamisador en un plat  (si no teniu tamisador, podeu fer servir un colador). Aboqueu la farina i el llevat en el tamisador i barregeu-los una mica amb una cullera. Reserveu-ho (després, per airejar la barreja, la tamisarem directament en el recipient on farem la massa del plum-cake).

     

    (Si us voleu estalviar el procés de tamisatge de la farina, aboqueu-la juntament amb el llevat en un bol i barregeu-los una mica amb una cullera. Reserveu-ho.)

     

    [Val la pena tamisar la farina?

    En tamisar la farina fem que s'airegi i, en principi, això ha de fer que el plum-cake surti més esponjós.]

    • Si voleu tamisar la farina amb el robot:

    Aboqueu la farina i el llevat en el got de la thermomix i per barrejar-ho tot i tamisar la barreja (per airejar-la), programeu:  30 s,  v=3.

    Reserveu-ho en un bol.

    No cal que renteu el got de la thermomix per fer el procés següent.

    • Si preferiu tamisar la farina amb un tamisador (o amb un colador si no teniu tamisador):

    Poseu el tamisador (o el colador) en un plat fondo. Aboqueu la farina i el llevat en el tamisador i barregeu-los una mica amb una cullera. Tamiseu la barreja en el plat. Reserveu-ho.

    Ratllada del formatge gruyère

    Podeu saltar-vos aquest procés si disposeu de 100 g de formatge gruyère ratllat.

    100 g de formatge gruyère, tallat a trossos 

    Ratlleu-lo (sja el teniu  ratllat, el reserveu i us salteu aquest pas):

    • poseu-lo en el recipient de l'accessori picador de la batedora elèctrica i tritureu-lo;

    o bé

    • feu servir un ratllador. 

    Reserveu-lo en un bol.

     

    Si heu fet servir el recipient de l'accessori picador de la batedora elèctrica, no cal que el renteu per fer el procés següent.

    Ratlleu-lo: poseu-lo en el got de la thermomix i programeu velocitat màxima, fins que el tingueu prou picat. Poseu-lo en un bol petit i reserveu-lo.

     

    No cal que renteu el got de la thermomix per fer el procés següent.

    Trossejament de les nous

    100 g de nous (el pes és un cop pelades)

    Trossegeu-les:

    • poseu-les en el recipient de l'accessori picador de la batedora elèctrica i tritureu-les grollerament;

    o bé

    • tanqueu-les dins d'una bossa de plàstic neta i trossegeu-les picant sobre la bossa amb una mà de morter o amb algun altre objecte que ens pugui fer el mateix servei;

    o bé

    • feu servir un morter i una mà de morter. 

    Reserveu-les.

    Trossegeu-les: poseu-les en el got de la thermomix i programeu v=5, 1 o 2 s,  fins que les tingueu una mica picades (vigileu que de seguida queden transformades en pols). Poseu-les en un bol petit i reserveu-les.

     

    No cal que renteu el got de la thermomix per fer el procés següent.

    Elaboració de la massa base del plum-cake

    En aquest procés eleborarem la massa genèrica de qualsevol plum-cake. 

    ous

     

    90 g d'oli d'oliva verge extra (100 cm3)

     

    100 g de llet descremada  (100 cm3) 

    Bateu els ous (no cal que els bateu gaire) en un bol gran on farem la massa del plum-cake, amb un batedor de varetes manual (si voleu, podeu fer-ho amb la batedora elèctrica si feu servir un recipient prou alt perquè no esquitxi i hi càpiga tota la massa; si ho feu amb batedora elèctrica, millor si feu servir l'accessori batedor de varetes, però a velocitat mínima perquè no esquitxi).

     

    Afegiu l'oli i la llet en el bol i bateu-ho bé

    • amb el batedor de varetes manual
    • o amb la batedora elèctrica (si el bol és prou alt perquè quan ho bateu no esquitxi) i millor si feu servir l'accessori batedor de varetes.

    [Podeu fer-ho a mà o amb batedora elèctrica; de tota manera, tingueu en compte que fer-ho a mà no dóna gaire feina.]

    Aboqueu-ho tot en el got de la thermomix i programeu: 10 s, v=4 (fins que els tres ingredients estiguin ben integrats).

    Aneu tamisant la barreja de FARINA i LLEVAT que heu reservat, al bol on tenim els ingredients líquids (si no la voleu tamisar, aneu-la abocant, cullerada a cullerada, des del bol on l'heu reservat);  mentre va caient la barreja de farina i llevat, aneu-ho barrejant tot amb el batedor de varetes (o amb la batedora elèctrica, si pot ser amb l'accessori batedor de varetes), fins a obtenir una pasta homogènia.

    Programeu: 1 min, v=3; amb la màquina engegada, aneu incorporant pel bocal la barreja de FARINA i LLEVAT tamisada que heu reservat (s'ha d'obtenir una pasta homogènia). Baixeu la farina que ha quedat a la paret del got amb una espàtula de silicona.

    1 pessic de sal

    [Hi hem de posar molt poca sal perquè la recepta porta formatge gruyère i formatge rocafort, que ja tenen sal.]

     

    pebre blanc

    Aboqueu al bol els 100 g de  FORMATGE GRUYÈRE RATLLAT que heu reservat i la sal i el pebre, i remeneu-ho tot bé amb una cullera o una espàtula de silicona (no ho feu amb el batedor de varetes perquè us quedaria el formatge enganxat a les varetes).

    Incorporeu els 100 g de  FORMATGE GRUYÈRE RATLLAT al got i la sal i el pebre, i programeu: uns segons, v=3.

    Incorporació de la pera, les nous i el rocafort a la massa del plum-cake 

    En aquest procés proporcionarem a la massa genèrica del plum-cake un gust determinat pels ingredients següents: peres, formatge rocafort i nous.

    550 g de peres conference o ercolines (3 o 3,5 unitats) -que tinguin poc suc-, pelades i tallades a daus d'1 cm d'aresta aproximadament

     

    150 g de formatge rocafort, aixafat en un plat amb una forquilla o esmicolat amb els dits

    Afegiu la pera, el rocafort  i els 100 g de NOUS TROSSEJADES que heu reservat, i remeneu-ho tot bé amb una cullera o una espàtula (no ho feu amb el batedor de barnilles manual perquè us hi quedaria tot enganxat; no ho feu tampoc amb batedora elèctrica perquè ho trituraríeu tot).

    Afegiu la pera, el rocafort  i els 100 g de NOUS TROSSEJADES que heu reservat, i remeneu-ho tot bé embolcallant-ho amb una espàtula de silicona. 

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 180º amb l'escalfor de dalt i de baix.

    Preparació del motlle de plum-cake

    1 rajolí d'oli d'oliva verge extra

    Unteu un motlle de plum-cake d'uns 22 cm de llarg, 11 cm d'ample i 6 cm d'alçària amb l'oli, amb l'ajut d'un pinzell de silicona (si el motlle és de silicona i ja l'heu fet servir unes quantes vegades, aquest pas no és necessari). 

    Aboqueu la massa del plum-cake en el motlle.

    Perquè la massa quedi ben repartida, agafeu el motlle i deixeu-lo caure dret,  sobre una superfície plana, des d'una altura d'uns 10 cm, 2 o 3 vegades.

    25 g de pipes de carbassa

    o pipes de gira-sol, 

    o llavors de sèsam

    o llavors de rosella

     

    Empolvoreu el plum-cake per sobre amb les pipes (tot i que habitualment remullem les pipes perquè no es cremin, aquí no ho fem perquè amb la humitat del plum-cake ja n'hi ha prou). 

    Cocció al forn del plum-cake

    Poseu el motlle al forn calent a 180º: amb l'escalfor de dalt i de baix, uns 45 min (compte, que la pera treu aigua i de vegades fa la impressió de cru però no ho és; si el plum-cake se us obra una mica de dalt, no passa res, és normal).

    Presentació del plum-cake

    Desemmotlleu el plum-cake. 

    Serviu-lo un mica calent o a temperatura ambient (no el serviu sortit de la nevera perquè com que té formatge, perdria molt).

    Comentaris

    • Eugènia 10 de Setembre de 2020 16:28

      Eulàlia, falta un 0 a la quantitat d'oli dels ingredients. 1r dius 9 g i després 90 g.

    • Eugènia 12 de Setembre de 2020 16:24

      He fet el plum cake amb formatge gorgonzola en lloc de rocaford perque altres vegades ens semblava que quedava massa fort de gust. Així ha quedat més suau!

    • Receptes Cartesianes 02 de Juny de 2023 21:15

      Eugènia, encara que sigui amb uns anys de retard, et vull donar les gràcies pel teu avís de l'error que hi havia a la recepta. Ja està corregit! Merci!