Gratinat vegetal d'estiu

4 persones

Ingredients

  • 1 grapat de fulles (uns 10 g) alfàbrega fresca
  • 2 grans all
  • 900 g carbassó
  •  350 g (unes 2 unitats) ceba
  • 1 culleradeta farigola
  • 60 g formatge parmesà
  • 1+3+1/2+1 =5,5 cullerades (uns 75 g)  oli d'oliva verge extra
  • 1 llesca (uns 50 g) pa
  • 1/4+1/4 culleradetes= 1/2 culleradeta pebre blanc
  • 1+1/2+1/2=2 culleradetes (uns 10 g) sal
  • 675 g tomàquet madur
  • AMERICA’S TEST KITCHEN: "The science of good cooking" (p. 223), Editors at America’s Test Kitchen, Brookline, 2012

    Antelació optativa

    • Aquest plat es pot fer amb antelació tret del gratinat dels vegetals (processos 11 i 12). Fins i tot es pot fer tot el plat amb antelació i escalfar-lo un moment un moment abans de servir-lo.

     

    Simplificació de la recepta

    • Si voleu simplificar la recepta, podeu saltar-vos els processos d'eliminació de l'aigua del carbassó i del tomàquet (processos 1, 2, 5 i 6). És a dir, podeu reduir els 12 processos a 8.
    1. Cocció de la ceba
    2. Elaboració de l'amaniment
    3. Escalfament del forn

    4. Preparació de la safata de forn

    5. Cocció dels vegetals al forn

    6. Elaboració de la cobertura de formatge i pa ratllat

    7. Gratinat dels vegetals

    8. Presentació dels plats

     

    D'aquesta manera, quedarà una mica de líquid a la safata (la qual cosa no és estèticament desitjable); però un cop servits els plats, si voleu, podeu decantar el líquid i, si l'aboqueu en un got, us el podreu beure (és molt bo). 

    Eliminació de l'aigua del carbassó: primera part

    900 g de carbassó, sense pelar, a rodanxes d'uns 0,5 cm de gruix (podeu fer les rodanxes amb una mandolina)

     

    1 culleradeta de sal (5 g)

    Poseu les rodanxes de carbassó en uun bol prou gran, saleu-lo i barregeu bé el carbassó amb la sal (la sal farà que l'aigua del carbassó surti i així evitarem un gratinat nedant en aigua).

    Deixeu el carbassó en una escorredora: uns 45 min.

    Eliminació de l'aigua del tomàquet: primera part

    675 g de tomàquets, a rodanxes d'uns 0,5 cm de gruix

     

    1/2 culleradeta de sal (2,5 g)

    Folreu una safata gran amb una capa doble de paper absorbent (o capa triple si veieu que tenen molta aigua).

    Esteneu-hi les rodanxes de tomàquet i empolveu-les amb la sal (la sal farà que l'aigua del tomàquet surti i així evitarem aigua en el gratinat).

    Deixeu el tomàquet a sobre del paper absorbent: uns 30 min.

    Elaboració del sofregit de ceba

    Obtindrem uns 100 g de sofregit de ceba.

    Us podeu saltar aquest procés si disposeu de 100 g de SOFREGIT de CEBA (podeu disposar de sofregit, que heu fet amb antelació, a la nevera o al congelador).

    1 cullerada d'oli d'oliva verge extra (14 g)

     

    Poseu l'oli en una cassola o una paella antiadherent d'uns 30 cm de diàmetre i escalfeu-lo (sense que arribi a fumejar). 

    350 g de cebes (unes 2 unitats), a làmines fines (podeu fer les làmines amb una mandolina)

     

    1/2 culleradeta de sal (2,5 g)

    1/4 de  culleradeta de pebre blanc

    Afegiu la ceba a la cassola i salpebreu-la. En el primer moment poseu el foc fort, però de seguida abaixeu el foc i tapeu la cassola. Aneu remenant i controlant perquè la ceba no es cremi, fins que quedi tova i una mica daurada: uns 25 min (si en algun moment ho veieu molt sec, afegiu-hi una mica d'aigua i remeneu).

    Reserveu la ceba.

    Elaboració de l'amaniment 

    2 grans d'all, a trossos (si treballeu amb batedora elèctrica) o picat (si treballeu a mà)

     

    3 cullerades d'oli d'oliva verge extra (41 g)

     

    1 culleradeta de farigola, en pols

    1/4 de culleradeta de pebre blanc

    • Aboqueu-ho tot el el bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica i barregeu-ho tot amb la batedora (l'all quedarà picat);

     

    • o bé barregeu-ho tot en un bol petit.

    ​Eliminació de l'aigua del carbassó: segona part

    Folreu una safata gran amb una capa doble de paper absorbent.

    Esteneu-hi el carbassó, cobriu-lo amb una altra capa de paper absorbent i premeu cada rodanxa per eliminar tant de líquid com sigui possible (si cal, cobriu-ho encara amb una altra capa). 

    Descarteu l'aigua que ha deixat anar el carbassó.

    Eliminació de l'aigua del tomàquet: segona part

    Cobriu el tomàquet  amb una capa de paper absorbent i premeu per eliminar l'aigua dels tomàquets (si cal, cobriu-ho encara amb una altra capa). 

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 200ºC, amb l'escalfor de dalt i de baix.

    Preparació de la safata de forn

    1 raig d'oli d'oliva verge extra (uns 7 g)

    Pinteu una safata de forn  d'uns 34 cm x 25 cm amb l'oli (va bé fer servir un pinzell de silicona).

    Poseu el CARBASSÓ en un bol gran i amaniu-lo amb la meitat de l'AMANIMENT que heu preparat (reserveu la resta de l'amaniment): perquè tot el carbassó quedi ben untat, barregeu-ho tot bé amb les mans.

    Esteneu el carbassó amanit a la safata de forn, en una capa uniforme.

    A sobre, esteneu la ceba caramel·litzada en una capa uniforme.

    Poseu el TOMÀQUET en el bol on havíeu amanit el carbassó i amaniu-lo amb la resta de l'AMANIMENT: perquè tot el tomàquet quedi ben untat, barregeu-ho tot bé amb les mans.

    Esteneu el tomàquet amanit al damunt de la ceba, en una capa uniforme.

    Cocció dels vegetals al forn

    Poseu la safata al forn: amb l'escalfor de baix i de dalt, 40-45 min (fins que els vegetals siguin tendres i el tomàquet comenci a daurar-se.

    Elaboració de la cobertura de formatge i pa ratllat

    1 cullerada d'oli d'oliva verge extra (14 g)

     

    60 g de formatge parmesà, a trossos o ratllat

     

    1 llesca de pa, sec (uns 50 g), a trossos 

    (pot ser blanc o integral, amb llavors o sense, amb panses o sense)

     

    Opcional: 2 escalunyes, a trossos

    Piqueu-ho tot, no gaire fi, amb l'accessori picador de la batedora elèctrica.

    Gratinat dels vegetals

    Quan hagi passat el temps que ha d'estar la safata al forn,  empolvoreu la cobertura de formatge i pa ratllat damunt dels tomàquets. 

    Gratineu-ho: 5-10 min.

    Presentació del plat

    1 grapat de fulles d'alfàbrega fresca (uns 10 g), picades (podeu tallar-les a trossets ben petitons amb unes tisores)

    Empolvoreu la safata amb l'alfàbrega fresca.

    Deixeu-ho reposar 10 min abans de servir.

    Comentaris