Coca de bledes 

8-9 persones

Ingredients

  • 70 g aigua amb gas (Vichy o sifó)
  • 100 g (o avellanes) ametlles
  • 250 g de fulles verdes (1 manat) bledes
  • 190 g (o 200 g) farina
  • 1 cullerada (uns 25 g) mel
  • 40 g (4 cullerades)+ 2,5 g = 42,5 g  oli d'oliva verge extra
  • 2 unitats ous (63-73 g)
  • 50 g panses
  • 2 unitats pomes
  • 5 g (1/2 culleradeta) sal
  • GALIANO, Cristina: "Mis mejores recetas con Thermomix 31" (p. 284), Espasa, Barcelona, 2012
    • Publicat a la revista “Integral”

    Antelació optativa

    • Podeu fer la massa de la base de la coca (procés 1), pasta brisa , amb fins a 2 o 3 dies d'antelació i guardar la bola de massa a la nevera embolicada en film transparent.
    • Podeu preparar el guarniment de la coca (processos 2 i 3) amb antelació i reservar-lo a la nevera. Deixeu per al moment el cobriment de la base de la coca precuita amb el guarniment (procés 7) perquè si ho feu amb antelació la base s'humitejarà.

    Elaboració de la massa de la base de la coca (pasta brisa)

    70 g d'aigua amb gas  (Vichy o sifó)

    40 g d'oli d'oliva verge extra

    5 g de sal (1/2 culleradeta)

     

    190 g ( o 200 g) de farina

    Feu una bola de pasta brisa: procés 1 de la recepta pasta brisa (per a aquesta recepta la fareu servir tota).

     

    Emboliqueu la bola que heu fet amb film transparent i deixeu-la reposar a la nevera: com a mínim 10 min, però millor si és 1 h. La podeu deixar a la nevera fins a 2 o 3 dies. Si no la penseu fer servir fins més endavant, guardeu-la al congelador (abans de procedir a estirar-la, haureu de deixar que es descongeli a la nevera). 

    Preparació de les bledes

    250 g de fulles verdes de bledes (les fulles d'1 manat de bledes)

    Retireu els tronxos de les bledes i quedeu-vos només amb les fulles; si les fulles tenen el nervi central gruixut, retalleu-lo, i quedeu-vos només amb les dues parts de fulla que obteniu (reserveu els tronxos i els nervis per fer una altra recepta, com ara tronxos al forn amb all i julivert). 

    Netegeu les fulles i escorreu-les amb la centrifugadora d’enciam.

    Talleu les fulles a tires estretes i poseu-les en un recipient on fareu la barreja de tots els ingredients del guarniment.

    Elaboració del guarniment de la coca 

    100 g d’ametlles 

    o d'avellanes

     (torrades i pelades, o crues i amb pell) 

    Aboqueu-les al bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica i piqueu-les grollerament.

    • o bé

    aboqueu-les al got de la thermomix i, per picar-les grollerament, feu 3 o 4 cops de turbo;

    ous, batuts

     

    pomes (uns 400 g), pelades i tallades a daus petits

     

    50 g de panses

    Aboqueu les ametlles picades i tots aquests ingredients en el recipient de les bledes i barregeu-ho.

    1  cullerada de mel (uns 25 g)

    Afegiu-la al recipient de les bledes (si és massa espessa, poseu-la en un gotet, al microones, 1 min perquè es torni líquida).

    Barregeu tots els ingredients del recipient de les bledes.

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn a 180º.

    Estirament i emmotllat de la massa

    Agafeu una o dues safates de forn antiadherents (podeu fer servir, per exemple

    • dues safates circulars, d'uns 35 i 33 cm de diàmetre de base respectivament,
    • o bé la safata rectangular del forn d'uns 38 x 32 cm).

    Esteneu-hi la massa en una capa fina amb les mans i/o amb un corró.

    Punxeu  el fons i tota la vora de la coca amb una forquilla per evitar que s'abombi quan la posem al forn.

    Precocció de la base de la coca

    Poseu la safata amb la base de la coca al forn calent, amb l'escalfor de dalt i de baix: uns 8 min (si la base és molt i molt fina pot ser menys temps; si és gruixuda, la podeu deixar fins a 10 min).

    Cobriment de la base de la coca amb el guarniment

    Cobriu la base de la coca amb el guarniment.

    unes gotes d'oli d'oliva verge extra

    Ruixeu-ho amb unes gotes d’oli.

    Cocció de la coca de bledes

    Poseu la safata al forn calent, amb l'escalfor de dalt i de baix: uns 15 min (si veieu que es comencen a torrar massa les bledes, tapeu la safata amb una tapadora que pugui anar al forn o traieu l'escalfor de dalt del forn).

    Comentaris