Granola. Opció 2

uns 600 g

Ingredients

  • al gust (la suma de la fruita seca ha de fer 100 g) ametlla crua
  • al gust (la suma de la fruita seca ha de fer 100 g) avellanes crues
  • 4 g canyella en pols
  • al gust (la suma de la fruita dessecada ha de fer 60 g) dàtils
  • 300 g flocs de civada
  • 40 g, torrades llavors de sèsam
  • 20 g mel
  • al gust (la suma de la fruita seca ha de fer 100 g) nous
  • 6 gotes oli d'oliva verge extra
  • al gust (la suma de la fruita dessecada ha de fer 60 g) panses
  • al gust, de gira-sol i/o de carbassa (la suma de la fruita seca ha de fer 100 g) pipes
  • al gust (la suma de la fruita dessecada ha de fer 60 g) prunes seques (o prunes dessecades)
  • 50 g sucre moreno
  • 30 g, d'auró, d'atzavara, de poma… xarop d'atzavara
  • • GAUDIR UB (Taller impartit per Elena Camprubí): “El plaer de la pastisseria: receptes més saludables” (7a sessió), Badalona Centre Cultural El Carme - Universitat de Barcelona- Campus de l’Alimentació, Barcelona, 2015 

    Què és la granola?

    • La granola és una barreja de flocs de civada, fruita seca, fruita dessecada i sucres, que es torra al forn o en una paella fins que quedi cruixent.

     

    Quina diferència hi ha entre la granola i el musli?

    • Tant la granola com el musli contenen flocs de civada, fruita seca i fruita dessecada, però el musli no conté sucres (tret dels que porta la fruita dessecada) i els ingredients que l'integren són crus (no es couen).

     

    Com es menja la granola?

    • La granola se sol menjar per esmorzar o per berenar barrejada amb llet o amb iogurt. També pot acompanyar algunes postres.

     

    Hi ha alguna altra recepta cartesiana de granola?

    Preparació dels ingredients secs

    100 g de fruita seca al vostre gust, per exemple:

     

    avellanes crues amb pell;

    ametlles crues amb pell;

    nous, pelades;

    festucs, pelats;

    cacauets, pelats;

    pipes de gira-sol; 

    pipes de carbassa;

    coco sec, ratllat;

    Trossegeu grollerament les avellanes, les nous, les ametlles, els festucs i els cacauets (podeu trossejar-ho tot junt amb l'accessori picador de la batedora elèctrica) i aboqueu-ho tot en un bol (podeu deixar-ho en el mateix bol de l'accessori picador si l'heu fet servir).

     

    Afegiu-hi les pipes, el coco…

    40 g de llavors de sèsam torrat

     

    60 g de fruita dessecada

    panses;

    prunes, tret el pinyol i trossejades;   

    dàtils, tret el pinyol i trossejats;

     

    4 g de canyella en pols

    Afefiu-ho al bol i barregeu-ho tot. Reserveu-ho.

    300 g de flocs de civada

    Aboqueu la civada en un altre bol. Reserveu-la.

    Elaboració de la granola

    Si us agrada la granola molt dolça, podeu posar fins al doble de mel, el doble de xarop i el doble de sucre.

    6 gotes d'oli d'oliva verge extra

     

    20 g de mel

     

    30 g de xarop, que pot ser

    • xarop d'auró (en castellà se'n diu "sirope de arce"; en anglès, maple syrup")
    • xarop d'atzavara (en castellà se'n diu "sirope de agave; en anglès, "agave syrup")
    • xarop de poma
    • …" 

     

    50 de sucre integral

    Pinteu amb l'oli una paella antiadherent (on hi fareu la granola) amb l'ajut d'un pinzell de silicona i aboqueu-hi la mel, el sirop i el sucre.

    Poseu-ho al foc: remenant tota l'estona, uns 30 - 60 s (fins que es desfaci el sucre i els líquids quedin unificats).

    Afegiu a la paella la CIVADA que heu reservat i barregeu-ho bé tot. Tingueu-ho al foc: remenant tota l'estona, 1- 1,5 min (el líquid dolç i la civada han de quedar ben barrejats).

    Afegiu a la paella la barreja de FRUITA SECA, SÈSAM, FRUITA DESSECADA i CANYELLA que heu reservat  i barregeu-ho tot. Tingueu-ho al foc: remenant tota l'estona, uns 2,5- 3 min (fins que tingueu el grau de torrat desitjat). 

    Esteneu la granola en una safata gran i deixeu-la refredar.

    Conservació de la granola

    Guardeu la granola en un pot hermètic.

    Comentaris