Puré de patates  

Tria el mètode d'elaboració

6 persones

GALIANO, Cristina: "Mis mejores recetas con Thermomix 31" (p. 263), Espasa, Barcelona, 2012
GALIANO, Cristina: "Sólo recetas que salen bien en el microondas" (p. 115), Bubok Editorial, España, 2015
THERMOMIX: "Imprescindible Thermomix TM 31" (p. 72), Thermomix, 2006

Mètode preferible, tradicional, microones o thermomix? I si triem mètode tradicional o microones, què és preferible, passapurés o batedora elèctrica?

La textura del puré de patates és diferent segons el mètode que triem però de totes les maneres obtenim un puré bo.

 • Potser la manera més còmoda de coure les patates és al microones, però hem d'estar pendents que no ens passem de temps i ens quedin eixutes i arrugades.
 • L'olla de pressió també ens ofereix comoditat i rapidesa en la cocció.
 • La thermomix és més lenta com a mètode de cocció, però ofereix l'avantatge que en el mateix recipient couem les patates i fem el puré.
 • Si voleu obtenir el puré clàssic heu de triar el mètode tradicional o microones indistintament, però tant en un cas com en l'altre és millor que feu servir el passapurés (i no pas la batedora elèctrica).
 • Si voleu puré de patates per fer croquetes de patata, heu de triar el mètode tradicional o microones indistintament, però tant en un cas com en l'altre heu de fer servir el passapurés (i no pas la batedora elèctrica). A més a més, en aquest cas val més suprimir l'oli que la recepta afegeix en l'últim pas.
 • Si voleu fer una crema de patates (amb textura similar a una crema de verdures), heu de triar la thermomix i i seguir tots els passos de la recepta, fins i tot el darrer, que hem marcat com a opcional (triturar el puré de patates a velocitat màxima).

 

Primer plat o acompanyament?

 • El puré de patates pot servir-se com primer plat o com a acompanyament d'un plat de carn, peix o verdura.

 

Conservació

 • Si us sobra puré de patates podeu congelar-lo


Aprofitament

 

Recepta de crema de patates

 • Si voleu fer una crema de patates (amb textura similar a una crema de verdures), heu de seguir tots els passos de la recepta del puré de patates amb thermomix, fins i tot el darrer, que hem marcat com a opcional (triturar el puré de patates a velocitat màxima).

Cocció de les patates

800 g de patates (unes 6 o 7), pelades i en trossos mitjans 

Per trossejar-les en trossos petits, poseu-les, en tres tandes en el got de la thermomix i i programeu cada vegada: 2 s, v=4 i, si encara no estan ben trossejades, 1 o 2 s més, v=4. Aneu reservant les patates que ja heu trossejat en un bol; podeu deixar les de l'última tanda en el got del robot.

Poseu la PAPALLONA a les ganivetes: per poder-ho fer, aboqueu al bol les patates de l'última tanda que us estorbin.

250 g de llet (si la posem sencera surt un puré més cremós, però també la podem posar semidescremada o descremada)

 

1 culleradeta de sal

pebre blanc

nou moscada

Aboqueu altra vegada les PATATES en el got i afegiu-hi els nous ingredients. Poseu el gotet cap amunt i programeu:

gir a l'esquerra20 min, varoma, v cullera

 

(La llet es consumirà del tot i les patates quedara cuites.)

800 g de patates, amb pell

Renteu-les i eixugueu-les.

 

 • O bé

Poseu-les en un estoig de silicona (o en un recipient amb tapa no hermètica, apte per a microones). Poseu-lo en el microones i programeu: potència màxima, 5 min.

 

 • O bé

Poseu-les directament al plat del microones (sense tapar) i  i programeu: potència màxima5 min.

Gireu les patates i torneu a programar: potència màxima, 5 min.

Comproveu, punxant-les amb una forquilla o amb la punta d'un ganivet si ja estan cuites. Si no ho estan, deixeu-les 1 o 2 min més al microones (si no són totes de mida semblant, pot ser que les més petites estiguin i les més grans encara no: en aquest cas, retireu les que ja estan i deixeu es altres 1 o 2 min més al microones).

Peleu les patates (amb guants perquè cremen).

800 g de patates, amb pell

 

100 g d'aigua (10 cullerades; menys de 1/2 got)

Renteu les patates i feu-les al vapor  a l'olla de pressió súper-ràpida sense afegir-hi sal: poseu l'aigua a l'olla, poseu-hi la reixeta o el cistellet i, a sobre, les patates; espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; compteu entre 7 min i 10 min segons la mida de les patates; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

Comproveu, punxant-les amb una forquilla o amb la punta d'un ganivet si ja estan cuites. Si no ho estan, deixeu-les una estona més al foc.

Peleu les patates (amb guants perquè cremen).

Elaboració del puré de patates

20 g d’oli d’oliva verge o de mantega 

(si hem posat llet sencera, podem reduir la quantitat d'oli a 10 g)

Afegiu-ho al got i per barrejar-ho tot, programeu: 30 s, v=4

Opcional

Elaboració d'una crema de patates

Si voleu obtenir una crema de patates (amb textura similar a una crema de verdures), retireu la PAPALLONA i programeu: 30 s, v=5–10.

250 g de llet (si la posem sencera surt un puré més cremós, però també la podem posar semidescremada o descremada)

 • O bé

Poseu la llet en una gerreta apta per a microones o en un got i, per escalfar-la, programeu: potència màxima, 2 min.

 

 • O bé

Poseu la llet en un cassó i escalfeu-la al foc.

20 g d’oli d’oliva verge o de mantega (si hem posat llet sencera, podem reduir la quantitat d'oli a 10 g)

 

1 culleradeta de sal

pebre blanc

nou moscada

 • O bé

Fent servir la batedora elèctrica:

Poseu la PATATA a trossos petits, una part de la LLET calenta (no la posem tota de cop, per tal de poder triar com volem d'espès el puré segons perquè el vulguem fer servir), l'oli, la sal, el pebre i la nou moscada en el recipient on servireu el puré (que sigui prou alt per poder-hi fer servir la batedora elèctrica), i bateu-ho amb la batedora elèctrica:

com a màxim durant 10 s (no ho feu gaire estona perquè no queda bé).

 

 • O bé

Fent servir el passapurés:

Passeu les PATATES per un passapurés de manera que el puré caigui en el recipient on el servireu; afegiu al recipient una part de la LLET calenta (no la posem tota de cop, per tal de poder triar com volem d'espès el puré), l'oli, la sal, el pebre i la nou moscada i remeneu amb una cullera.

 

 • O bé

Fent servir una forquilla:

Aixafeu les PATATES en el recipient on servireu el puré; afegiu al recipient una part de la LLET calenta (no la posem tota de cop, per tal de poder triar com volem d'espès el puré), l'oli, la sal, el pebre i la nou moscada, seguiu aixafant-ho amb la forquilla  i remeneu amb una cullera.

250 g de llet (si la posem sencera surt un puré més cremós, però també la podem posar semidescremada o descremada)

 • O bé

Poseu la llet en una gerreta apta per a microones o en un got i, per escalfar-la, programeu: potència màxima, 2 min.

 

 • O bé

Poseu la llet en un cassó i escalfeu-la al foc.

20 g d’oli d’oliva verge o de mantega (si hem posat llet sencera, podem reduir la quantitat d'oli a 10 g)

 

1 culleradeta de sal

pebre blanc

nou moscada

 • O bé

Fent servir la batedora elèctrica:

Poseu la PATATA a trossos petitsuna part de la LLET calenta (no la posem tota de cop, per tal de poder triar com volem d'espès el puré segons perquè el vulguem fer servir), l'oli, la sal, el pebre i la nou moscada en el recipient on servireu el puré (que sigui prou alt per poder-hi fer servir la batedora elèctrica), i bateu-ho amb la batedora elèctrica:

com a màxim durant 10 s (no ho feu gaire estona perquè no queda bé).

 

 • O bé

Fent servir el passapurés:

Passeu les PATATES per un passapurés de manera que el puré caigui en el recipient on el servireu; afegiu al recipient una part de la LLET calenta (no la posem tota de cop, per tal de poder triar com volem d'espès el puré), l'oli, la sal, el pebre i la nou moscada i remeneu amb una cullera.

 

 • O bé

Fent servir una forquilla:

Aixafeu les PATATES en el recipient on servireu el puré; afegiu al recipient una part de la LLET calenta (no la posem tota de cop, per tal de poder triar com volem d'espès el puré), l'oli, la sal, el pebre i la nou moscada, seguiu aixafant-ho amb la forquilla  i remeneu amb una cullera.

Comentaris

 • Concepció 04 de Març de 2018 18:25

  Hola, Eulàlia! Tot just fa ben poc he descobert les teves receptes. Trobo que les expliques de manera molt entenedora. Deu ser per la professió, que t'obliga a ser tan didàctica. He anat mirant i m'ha fet gràcia descobrir que, com jo, vas començar amb la Simone Ortega. Jo encaro conservo aquell llibre, amb moltes pàgines desenganxades. Hi vaig aprendre molt. Tinc un dubte quan es cuina amb l'olla de pressió: quan el "piu" roda, o l'anella segona ha pujat, aleshores sempre es diu "i s'abaixa el foc..." La meva pregunta és quant s'abaixa. Si el màxim era 9, a la meva cuina, l'abaixo al 7, al 4, al 2...? Moltes gràcies i felicitats. Concepció

 • Receptes Cartesianes 05 de Març de 2018 21:13

  Gràcies, Concepció, pels teus comentaris. El meu llibre de la Simone Ortega també té moltes pàgines desenganxades! Pel que fa al teu dubte de l'olla de pressió, has d'abaixar el foc al número que permeti que l'indicador de pressió és mantingui a la segona ratlleta (ni per sota, que indicaria que el foc està massa baix; ni per sobre, que indicaria que el foc està massa alt).