Heu de coure les llenties (procés 1) i les mongetes tendres (procés 2) amb prou antelació perquè es puguin refredar.
Antelació optativa
Podeu fer tota l'amanida la vigília i reservar-la a la nevera.
Cocció de les llenties
200 g llenties pardines
1 ceba petita partida per la meitat
2 o 3 pastanagues (uns 450 g), partides per la meitat
2 grans d'all (8 g)
1 fulla de llorer
Poseu-ho tot en una cassola.
aigua
sal
Aboqueu-hi aigua que cobreixi les llenties 3 dits per sobre, i saleu-ho.
Quan arrenqui el bull, abaixeu el foc i compteu el temps: uns 20 min (si al llarg del procés veieu que s'acaba l'aigua, afegiu-n'hi de calenta).
Comproveu la cocció; si encara no són prou cuites, deixeu-les una estona més al foc.
Descarteu la fulla de llorer. Separeu les verdures i reserveu-les per a una altra ocasió o per acompanyar aquesta amanida.
Aneu escorrent les llenties amb una escumadora i aneu-les posant a la safata on servireu el plat (si les escorréssiu amb una escorredora, se us podrien aixafar).
Reserveu el caldo per a una altra ocasió.
Deixeu-ho refredar.
Cocció de les mongetes tendres
400 g de mongeta tendra (4 grapats)
Netegeu les mongetes i trieu-les (és a dir, escapceu-ne la punta per la qual estaven unides a la planta; l'altra punta, no cal escapçar-la) però no les talleu a trossos (ja les tallarem un cop fetes, i així s'escapen menys nutrients).
una mica més de 1/2 got d'aigua (uns 150 g)
Feu les mongetes al vapor a l'olla de pressió súper-ràpida sense afegir-hi sal: poseu l'aigua a l'olla, poseu-hi la reixeta o el cistellet i, a sobre, les mongetes; espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; compteu 1 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.
Deixeu-ho refredar.
Preparació de l'amaniment
1/2 o 1 gra d'all
41 g d'oli d’oliva verge extra ( 3 cullerades)
Piqueu l’all i bateu-lo en un bol amb l’oli.
Preparació de l'amanida de llenties amb mongetes
25 olives negres, tret el pinyol (uns 100 g amb pinyol; uns 80 g sense pinyol)
Amb unes tisores, talleu les MONGETES a trossos i aneu-les posant a la safata on teniu les llenties. Afegiu-hi les olives i barregeu-ho tot.
Aboqueu la salsa del bol a sobre de l'amanida i remeneu amb comte.
Comentaris