Xirivies amb lactonesa de xampinyons

Material obligatori

Microones

2 persones

Ingredients

  • 50 cm3 ( 50 g) llet
  • 1 rajolí + 100 cm3 (92 g) oli d'oliva verge extra
  • 1 pessic sal
  • 50 g xampinyons
  • 4 unitats (800 g) xirivia
  • SÁEZ, Cristina i Fundació Alícia: “La ciència de la microbiota” (p. 322), Editorial Planeta, Barcelona, 2022

    Antelació posible

    • Podeu fer la lactones de xampinyons amb antelació (processos 3 i 4).
    • Podeu coure la xirivia amb antelació (processos 1 i 2). 
      • Si no la voleu gratinar però la voleu menjar calenta, l'haureu d'escalfar un moment abans de servir-la.
      • Si la voleu gratinar, ja s'escalfarà quan la gratineu.

    Substitucions possibles dels ingredients

    • Es poden substituir les xirivies per naps? 
      • La recepta queda molt més gustosa amb les xirivies.
    • Es poden substituir les xirivies per patates?
      • Sí, també queda bé. Podeu coure les patates senceres i amb pell al microones i, a continuació, pelar-les, tallar-les a rodanxes i servir-les cobertes de lactonesa de xampinyons, amb l'opció de gratinar-les.
      • I també podeu combinar xirivies i patates.

    Preparació de la xirivia

    xirivies (uns 800 g), pelades i rentades 

    2 cullerades d'aigua (20 g)

     

    Talleu les xirivies per la meitat transversalment. Talleu cada meitat en bastonets d'aproximadament 1 cm de gruix (com que la part interior de la xirivia és la més dura i, per tant, la que triga més a coure's, feu els bastonets de la part central més prims que els altres per evitar que quan uns ja estiguin a punt els altres encara esiguin durs).

    Cocció de la xirivia

    Poseu els bastonets de XIRIVIA en un recipient apte per a microones amb tapa no hermètica apta per a microones.

    Poseu el recipient tapat al microones. Programeu: 900 W, 10 min.

    Deixeu-ho reposar 1 min.

    Punxeu algun bastonet i, si encara estan durs, poseu-los 1 min més al microones.

    Cocció dels xampinyons

    1 rajolí d'oli d'oliva verge extra

    Escalfeu l'oli en una paella.

    50 g de xampinyons, rentats, a trossos

    Afegiu els xampinyons: a foc moderat, uns 2-3 minremenant sovint (s'ha d'haver evaporat tota l'aigua)

    Deixeu que es refredin.

    Elaboració de la lactonesa de xampinyons

    Aboqueu els XAMPINYONS (que ja no han de ser calents) en el got de la batedora elèctrica.

    50 cm3 de llet  (50 g)

    Pot ser sencera, semidescremada o descremada i també pot ser de soja.

     

    100 cm3 d'oli d'oliva verge extra (92 g)

    [(volum d'oli) = 2 x (volum de llet)]

    [En realitat, podeu posar de 100 a 150 cm3 d'oli; és a dir, (volum d'oli) = (entre 2 i 3) x (volum de llet); si us moveu dins d'aquest marge, com més oli, més espessa serà la lactonesa que obtindreu.]

     

    1 pessic de sal 

     

    Opcional:

    1/2 cullerada de suc de llimona (7 g)

    Afegiu-ho al got.

    Poseu la batedora vertical fins al fons del got. Bateu a potència màxima sense moure la batedora fins que vegeu que comença a fer-se una emulsió (és a dir, fins que fins que la salsa comença a espessir) i, aleshores, pugeu la batedora a poc a poc i feu-la anar dues o tres vegades  amunt i avall perquè emulsioni tot. 

    Presentació

    Opcio 1

    Serviu les xirivies amb la lactonesa per sobre.

    Opcio 2

    Esteneu els bastonets de xirivia en una safata apta per al forn, escampeu la lactonesa per sobre i poseu-ho a gratinar.

    Comentaris