Hummus de mongetes seques i cacauets 

Tria el mètode d'elaboració

4 persones (uns 600 g)

Ingredients

  • 100 g, un cop pelats (uns 175 g amb closca) cacauets torrats
  • 1 culleradeta de les de cafè comí en pols
  • 20 g, el suc (2 cullerades no plenes) llimona
  • 200 g (o 500 g de cuites) mongetes seques cuites
  • pebre blanc
  • sal
  • FUNDACIÓ ALÍCIA: "La cocina de las legumbres” (p.152), Planeta Gastro, Barcelona 2016

    Això  en realitat no és un hummus, oi?

    • L'hummus és
      • un puré de cigrons
      • amb tahina.
    • Això és
      • un puré de mongetes seques 
      • i no té tahina.
    • Per tant, aquesta recepta no correspon a un hummus. 

     

    Doncs per què n'hi diem "hummus"?

    • Podríem haver-n'hi dit puré de mongetes seques i cacauets.
    • Però com que aconsellem consumir-lo de la mateixa manera que un hummus,
      • sucant-hi bastonets de pastanaga crua, de poma, de pa…
      • o untant-lo en làmines de poma, en torradetes…,

    ens hem permès la llicència d'anomenar-lo  hummus.

     

    Aperitiu, primer plat, segon plat o postres?

    • L'hummus de mongetes seques i cacauets pot constituir un primer plat. El podeu acompanyar
      • amb vegetals frescos per sucar tallats en bastonets  (bastonets de pastanaga, de cogombre, de poma…), 
      • amb vegetals frescos per untar tallats a làmines ( làmines de bulb de fonoll cru, de bulb de remolatxa crua, de poma…),
      • amb fulles d'endívia per untar,
      • amb bastonets de pa o bastonets de farina de cigró per sucar,
      • amb pa per sucar o untar (torradetes, pa de pita…),
    • També es pot servir com a acompanyament d'una amanida verda, d'un plat de carn a la brasa…
    • Es pot servir com a aperitiu o com a tapa.
      • El podeu servir en un bol comú on els comensals suquin bastonets vegetals o de pa, o torradetes;
      • o bé el podeu servir com a paté vegetal, untat sobre una rodanxa de poma o una torradeta fina.
    • També es pot servir com a paté vegetal per esmorzar o per berenar, untat sobre unes llesques de pa o sobre rodanxes de poma.

     

    Mètode preferible, tradicional o thermomix?                                                                              

    • S'aconsegueix un puré molt més fi amb thermomix. Però si us agrada que no sigui tan fi, la batedora elèctrica va molt bé.   

     

    Temperatura de servei

    • Aquest puré se sol menjar a temperatura ambient però també es pot menjar fred. 

     

    Antelació necessària

    • El remull de les mongetes (procés 1) s'ha de fer com a mínim amb 10 hores d'antelació.


    Antelació opcional

    • Va bé coure les mongetes seques amb antelació (processos 1 i 2). Podeu guardar les mongetes cuites juntament amb el caldo de cocció en un tàper al congelador; també podeu congelar les mongetes cuites i el caldo per separat.
    • Va bé haver pelat amb antelació els cacauets que necessitareu per preparar la crema de cacauets (procés 3).
    • ​Tota la recepta es pot preparar amb antelació. La guarnició, però, és millor preparar-la al moment (procés 5).

     

    Estalvi de temps en el remull i cocció de les mongetes seques (processos 1 i 2)

    • Tot i que per a aquesta recepta només us calen 500 g de mongetes cuites (200 g de seques), potser us surt a compte coure'n més quantitat i reservar les mongetes i el caldo de cocció que us sobri per a una altra recepta, a la nevera o al congelador; no us ocuparà més temps i així podreu estalviar temps la propera vegada.
    • Si disposeu de 500 g de mongetes cuites i de 100 g del caldo de cocció a la nevera o al congelador, podeu estalviar-vos aquests dos processos.
    • Us podeu estalviar el remull i la cocció de les mongetes si en  compreu directament 500 g de cuites (a granel en una botiga de llegums cuits, o de pot al súper); penseu que en aquest cas, però, no disposareu de caldo de cocció i l'haureu de substituir per un altre caldo vegetal que tingueu o per aigua.

     

    Estalvi de temps en l'elaboració de la crema de cacauets (procés 3)

    • Podeu estalviar-vos l'elaboració de la crema de cacauets (procés 3) si la compreu directament (sense sucres ni olis afegits); en necessitareu 100 g.

     

    Conservació:

    • Podeu conservar l'hummus a la nevera 4 o 5 dies.

    Remull de les mongetes seques

    Aquest procés s'ha de fer la vigília.

    Si voleu, per aprofitar la feina, podeu fer més mongetes de les que necessiteu i, un cop cuites, congelar les que no feu servir per aquest plat (les podeu congelar amb el caldo o sense). 

    200 g de mongetes seques 

    (equivalen a 500 g de cuites)

     

    aigua

    Poseu les mongetes en un recipient i aboqueu-hi aigua freda (pot ser de l'aixeta) de manera que l'aigua  cobreixi unes dues vegades l'altura que assoleix el llegum.​

    Deixeu les mongetes en remull: 10 h com a mínim.

    Cocció de les mongetes seques

    Escorreu les mongetes.

    sal 

    aigua

     

    Opcional:

    (podeu posar totes aquestes hortalisses i verdures o només unes quantes o fins i tot afegir-n'hi d'altres; podeu posar-n'hi aquesta quantitat o més o menys )

     

    pastanaga (en 2 o 3 trossos)

     

    ceba (uns 150 g), tallada per la meitat o en quarts

     

    1/2 porro, a trossos 

     

    un tros de col 

     

    1/2 nap, en 2 o 3 trossos

    • Poseu les mongetes seques remullades a l'olla de pressió súper-ràpida amb aigua que les cobreixi 2 dits per sobre, i afegiu-hi la sal. ​

     

    • Opcional:

    Si voleu obtenir un caldo més gustós, afegiu les hortalisses i verdures a l'olla: va bé posar una reixeta o cistellet al damunt de les mongetes i les hortalisses a sobre, així, un cop tot cuit, podrem separar fàcilment les verdures i hortalisses de les mongetes (no cal que l'aigua cobreixi les verdures, ni que les toqui).

    • Tapeu l'olla amb la tapadora de pressió, poseu-la al foc i espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; abaixeu el foc i compteu 10 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

    Elaboració de la crema de cacauets

    100 g de cacauets torrats, pelats (corresponen a uns 175 g de cacauets amb closca) 

    Aboqueu-los en el bol de l'accessori picador de la batedora elèctrica (la màquina ha de ser una mica potent perquè no es cremi el motor quan en el pas següent les triturem). 

    Aboqueu-les al got de la thermomix.

    Tritureu els cacauets fins a convertir-los en una crema (començaran a treure oli).

    • Si veieu que la màquina no té prou potència afegiu-hi un rajolí d'oli d'oliva verge extra i torneu-ho a provar.
    • Si veieu que la màquina s'escalfa, deixeu-la reposar i continueu el procés quan s'hagi refredat.

    Per triturar els cacauets fins a convertir-los en una crema (començaran a treure oli), feu el següent:

    • programeu 10s, v=5-10;
    • abaixeu les restes de les parets del got i programeu 5 s, v=5-10 (feu aquest pas 2 vegades seguides);
    • abaixeu les restes de les parets del got i programeu 5 s, v=7 (feu aquest pas 6 vegades seguides);
    • abaixeu les restes de les parets del got i programeu 30 s, v=5.

    Elaboració del puré 

    • Aneu escorrent els 500 g de MONGETES SEQUES cuites amb una escumadora i aneu-les posant en un recipient on vagi bé de fer servir la batedora elèctrica; reserveu el CALDO de cocció.
    • Afegiu-hi els 100 g de CREMA de CACAUETS.

    Aneu escorrent els 500 g de MONGETES SEQUES cuites amb una escumadora i aneu-les posant al got de la thermomix, on teniu la crema de cacauet;  reserveu el CALDO de cocció de les mongetes.

    100 g  de caldo de cocció de les mongetes,

    o de caldo de verdures 

    o d'aigua si no teniu caldo

     

    20 g de suc de llimona (2 cullerades no plenes) 

     

    pebre blanc

     

    1 culleradeta de les de cafè de comí

    Afegiu-ho al got.

    Afegiu-ho al recipient. 

    Per triturar-ho tot, programeu: 1 min, v=5-10.  

    Tritureu-ho tot amb la batedora elèctrica fins a obtenir un puré ben fi

    Rectifiqueu-ho de sal i, si n'hi afegiu, programeu: uns segons, v=5.

    Rectifiqueu-ho de sal i, si n'hi afegiu, torneu-ho a barrejar tot un moment amb la batedora elèctrica.

    Si encara no heu de fer servir l'hummus, reserveu-lo, tapat, a la nevera.

    Presentació de l'hummus

    pastanaga, pelada i rentada, tallada a bastonets

     

    1 bulb de fonoll, rentat, tallat a làmines

     

    1 bulb de remolatxa crua, rentat, tallat a làmines

     

    16 bastonets de pa petits o bastonets de farina de cigró

     

    Podeu acompanyar el puré, com si fos un hummus,

    • amb vegetals frescos per sucar tallats en bastonets  (bastonets de pastanaga, de cogombre, de poma…), 
    • amb vegetals frescos per untar tallats a làmines ( làmines de bulb de fonoll cru, de bulb de remolatxa crua, de poma…),
    • amb bastonets de pa o bastonets de farina de cigró per sucar,
    • amb pa per sucar o untar (torradetes, pa de pita…),

    Comentaris