Hummus de moniato 

Tria el mètode d'elaboració

4 persones

Ingredients

  • 1 unitat all
  • Acompanyament:16 unitats (o bastonets de farina de cigró) bastonets de pa
  • 1/2 culleradeta (2,5 g) bicarbonat
  • 100-160 g (o 250-400  g de cuits) cigrons secs
  • 1 pessic comí
  • Acompanyament: 1 bulb fonoll
  • 30 g de suc (1/2 llimona) llimona
  • 500 g (1-2 unitats) moniato
  • 30 g (2 cullerades) oli d'oliva verge extra
  • Acompanyament: 1 unitat (uns 175 g) pastanaga
  • pebre blanc
  • Acompanyament: 1 unitat pomes
  • Acompanyament: 1 bulb remolatxa
  • sal
  • 25 g tahina
  • Gastronomía y Cía (consultat el 2021)
    Lékué (consultat el 2018)
     

    Què és l'hummus de moniato?

    • És un puré de cigrons i moniato.

     

    Aperitiu, primer plat, segon plat o postres?

    • L'hummus de moniato constitueix un primer plat, que podeu servir en un plat fondo, en un bol o en una copa.
    • També es pot servir com a aperitiu en un gotet petit.
    • També el podeu servir, especialment si el el feu una mica més claret afegint-hi més caldo de la cocció dels cigrons o caldo vegetal, com a salsa d'acompanyament per a carn a la planxa, peix al vapor, verdures al forn…

     

    Mètode preferible, tradicional o thermomix?                                                                              

    • S'aconsegueix un hummus molt més fi amb thermomix.    

     

    Temperatura de servei:

    • Aquest plat se serveix fred de la nevera a l'estiu. També es pot servir a temperatura ambient a l'hivern.​

     

    Antelació necessària

    • El remull dels cigrons (procés 1) s'ha de fer com a mínim amb 10 hores d'antelació.


    Antelació recomanable

    • Va bé coure lels cigrons amb antelació (processos 1 i 2). Podeu guardar els cigrons cuits juntament amb el caldo de cocció en un tàper al congelador; també podeu congelar els cigrons cuits i el caldo per separat.

     

    Quants cigrons calen per aquesta recepta?

    • Hem provat la recepta
      • posant-hi 250 g de cigrons cuits (o 100 g de secs)
      • i posant-hi amb 400 g de cigrons cuits (160 g de secs),

    ​i ens ha agradat de les dues maneres. De manera que, al vostre gust, poseu-hi entre 250 i 400 g de cigrons cuits (entre 100 i 160  g de secs).

    Estalvi de temps en el remull i cocció dels cigrons (processos 1 i 2)

    • Tot i que per a aquesta recepta només us calen 250-400 g de cigrons cuits (100-160 g de secs), us surt a compte coure'n més quantitat i reservar els cigrons i el caldo de cocció que us sobri per a una altra recepta, a la nevera o al congelador; no us ocuparà més temps i així podreu estalviar temps la propera vegada.
    • Si disposeu de 250-400 g de cigrons cuits i, si pot ser també una mica del seu caldo de cocció (o de caldo vegetal) a la nevera o al congelador, podeu estalviar-vos aquests dos processos.
    • Us podeu saltar aquests dos processos si compreu directament 250-400 g de cigrons cuits, però penseu que en aquest cas no disposareu del caldo de cocció i l'haureu de substituir per caldo vegetal (que convindrà que tingueu fet amb antelació) o per aigua. 

    Remull dels cigrons

    Aquest procés s'ha de fer la vigília.

    Si voleu, per aprofitar la feina, podeu fer més cigrons dels que necessiteu i, un cop cuits, congelar els que no feu servir per aquest plat (els podeu congelar amb el caldo o sense). 

    Us podeu saltar aquest procés i el següent (processos 1 i 2) si disposeu de 250-400 g de cigrons cuits i, si pot ser també una mica del seu caldo de cocció (o de caldo vegetal) a la nevera o al congelador.

    100- 160 g de cigrons secs

    (l'equivalent a  250- 400 g  de cuits)

     

    aigua

    Poseu el llegum en un recipient i aboqueu-hi aigua freda (pot ser de l'aixeta) de manera que l'aigua  cobreixi unes dues vegades l'altura que assoleix el llegum.

    1/2 culleradeta (uns 2,5 g) de bicarbonat (si l'aigua és molt dura, com passa amb l'aigua de l'aixeta de Barcelona)

    Si l'aigua és molt dura (és a dir si té molta calç, com passa amb l'aigua de l'aixeta de Barcelona), afegiu-hi el bicarbonat (si l'aigua és dura, costa que els cigrons s'estovin i el bicarbonat ajuda); si no, no cal.

    Deixeu el llegum en remull: 10 h com a mínim.

    ​Cocció dels cigrons

    Escorreu els cigrons i si heu posat bicarbonat a l'aigua de remull renteu-los a sota de l'aixeta per tal d'eliminar-lo tot.

    sal 

    aigua

    Poseu el llegum sec remullat a l'olla de pressió súper-ràpida amb aigua que el cobreixi 2 dits per sobre, i afegiu-hi sal.

    (Si voleu, podeu afegir-hi ceba, pastanaga, col, porro…, a trossos, que després retirareu i podreu aprofitar per fer una crema de verdures; d'aquesta manera, el caldo de la cocció dels cigrons quedarà més gustós).

     

    Tapeu l'olla amb la tapadora de pressió, poseu-la al foc i espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; abaixeu el foc i compteu 30 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

    Cocció de l'all

    1 gra d'all, sense pelar

    1 cullerada no plena d'aigua (10 g)

    Poseu-ho en un bol petit apte per a microones.

    Poseu el bol al microones, tapat (amb una tapadora de silicona o amb un plat). Programeu: 900 W, 30 s (l'all no ha de quedar del tot cuit).

    Deixeu-ho reposar: tapat, 30 s com a mínim.

    Descarteu l'aigua. Quan l'all ja no cremi, peleu-lo i reserveu-lo.

    Cocció del moniato

    Us podeu saltar aquest procés si disposeu de 400 g de moniato cuit.

    uns 500 g de moniato (1-2 moniatos) 

     (Si poseu més moniato de cop haureu de comptar més temps.)

     

    [Per a aquesta recepta necessitarem 400 g de moniato cuit.]

     

    20 g d'aigua (2 cullerades no plenes)

    • Renteu el moniato, eixugueu-lo i poseu-lo sense pelar en un estoig de silicona (o en un recipient amb tapa no hermètica, apte per a microones) juntament amb l’aigua. 

    ​o bé

    • Renteu el moniato, peleu-lo (va bé fer-ho amb un pelador de pastanagues), talleu-lo a daus i poseu-lo en un estoig de silicona (o en un recipient amb tapa no hermètica, apte per a microones) juntament amb l’aigua.  
    • Si heu posat el moniato sense pelar i sencer

    Poseu l'estoig tapat en el microones. Programeu: potència màxima9 min

    Deixeu-lo reposar amb l’estoig tancat: 30 s.

    Comproveu, punxant-lo amb la punta d'un ganivet si ja està cuit. Si no ho està, tombeu-lo i deixeu-lo algun minut més al microones (aneu programant d’1 min en 1 min o de 30 s en 30 s).

    Peleu-lo (potser us serà més fàcil tallar-lo primer a rodanxes de 3 o 4 cm de gruix i pelar les rodanxes).

     

    • Si heu posat el moniato pelat i a daus

    Poseu l'estoig tapat en el microones. Programeu: potència màxima7 min

    Deixeu-lo reposar amb l’estoig tancat: 30 s.

    Comproveu si ja està cuit. Si no ho està remeneu i ideixeu-ho algun minut més al microones (aneu programant d’1 min en 1 min o de 30 s en 30 s). 

    Preparació de l'hummus de moniato

    30 g d'oli d'oliva verge extra (2 cullerades)

     

    30 g de suc de llimona (el suc de 1/2 llimona)

     

    1 pessic de comí

     

     

    25  g de tahina (la tahina és una pasta de llavors de sèsam; podeu eliminar-la si no us hi agrada)

    • Aneu escorrent 250 g de CIGRONS cuits amb una escumadora  i aneu-los posant en un recipient on vagi bé de fer servir la batedora elèctrica, on farem tot l'hummus.
    • Afegiu-hi 150 g de CALDO de la cocció dels cigrons (si no teniu caldo dels cigrons, poseu-hi caldo vegetal).
    • Afegiu-hi l'ALL cuit, pelat.
    • Afegiu-hi els 400 g de MONIATO cuit.
    • Si heu cuit el moniato pelat i a daus, afegiu-hi l'aigua que ha quedat a l'estoig (si l'heu cuit sense pelar i sencer, descarteu-la).

    • Afegiu-hi l'oli, el suc de llimona, el comí i la tahina.

    Si heu cuit el moniato sense pelar i sencer
    • Aneu escorrent 250 g de CIGRONS cuits amb una escumadora  i aneu-los posant en el got de la thermomix.
    • Afegiu-hi 150 g de CALDO de la cocció dels cigrons (si no teniu caldo dels cigrons, poseu-hi caldo vegetal).
    • Afegiu-hi l'ALL cuit, pelat.
    • Afegiu-hi els 400 g de MONIATO cuit.
    • Si heu cuit el moniato pelat i a daus, afegiu-hi l'aigua que ha quedat a l'estoig (si l'heu cuit sense pelar i sencer, descarteu-la).

    • Afegiu-hi l'oli, el suc de llimona, el comí i la tahina.

    Tritureu-ho i barregeu-ho tot amb la batedora elèctrica. 

    Per triturar-ho i barrejar-ho tot, programeu: 2 min, v progressiva=5-10, fins a obtenir una crema totalment fina (si veieu que les ganivetes no fan la seva funció, aneu remenant amb l'espàtua de la thermomix amb la màquina amb funcionament; de tant en tant, pareu un moment la màquina i baixeu la massa de les parets amb la llengua de silicona).

    Si us agrada una textura més líquida, aboqueu-hi una mica més de caldo de cocció dels cigrons (o de caldo vegetal)  i torneu a barrejar-ho tot amb la batedora.

    Si us agrada una textura més líquida, aboqueu-hi una mica de caldo de cocció dels cigrons (o de caldo vegetal)  i torneu a programar: uns s, v=6.

    sal

    pebre blanc

    Rectifiqueu-ho de sal i pebre i programeu: uns s, v=4.

    Rectifiqueu-ho de sal i pebre i torneu-ho a barrejar tot amb la batedora.

    Refredament de l'hummus de moniato

    Reserveu l'hummus tapat a la nevera (a l'estiu és important servir-lo fred; a l'hivern es pot servir a temperatura ambient).

    Presentació de l'hummus

    1 pastanaga (uns 175 g), tallada a bastonets

     

    poma, tallada a bastonets

     

    1 bulb de fonoll, tallat a làmines

     

    1 bulb de remolatxa, tallat a làmines

     

    16 bastonets de farina de cigró o de farina de blat, petits  

     

    Opcional:

    llavors de sèsam torrat

    pebre vermell dolç

    Serviu l'hummus de moniato en copes o bols (si voleu, hi escampeu unes llavors de sèsam torrat per sobre i/o 1 pessic de pebre vermell dolç) i acompanyeu-lo amb uns bastonets de pastanaga per sucar, uns bastonets de poma, unes làmines de bulb de fonoll cru (o uns bastonets de cogombre), unes làmines de bulb de remolatxa crua o uns bastonets de pa.

    Comentaris