Crema freda de mongetes seques

Tria el mètode d'elaboració

4 persones

Ingredients

 • 1 culleradeta (5 g) (només si l'aigua és molt dura) bicarbonat
 • 1 unitat (si volem guarnició) ceba tendra
 • 200 g (500 g de cuites) mongetes seques
 • 34 g oli d'oliva verge extra
 • pebre blanc
 • 1/2 unitat (o pebrot verd) (si en volem a la guarnició) pebrot vermell
 • sal
 • 2 grapats (si volem guarnició) tomàquet cirerol
 • Mètode preferible, tradicional o thermomix?                                                                              

  • S'aconsegueix una crema més fina amb thermomix.  

   

  Temperatura de servei

  • Aquest plat se serveix fred.

   

  Antelació necessària

  • El remull de les mongetes (procés 1) s'ha de fer com a mínim amb 10 hores d'antelació.
  • La crema s'ha de fer amb prou antelació perquè es refredi (processos 1 a 4).


  Antelació opcional

  • Podeu coure les mongetes seques amb antelació (processos 1 i 2). Podeu guardar les mongetes cuites juntament amb el caldo de cocció en un tàper al congelador; també podeu congelar les mongetes cuites i el caldo per separat.
  • La crema es pot preparar la vigília i reservar-la a la nevera (processos 1 a 4); la guarnició, és millor preparar-la en el moment de sevir el plat o poc abans (processos 5 i 6).

   

  Estalvi de temps en el remull i cocció de les mongetes seques (processos 1 i 2)

  • Tot i que per a aquesta recepta només us calen 500 g de mongetes cuites (200 g de seques), potser us surt a compte coure'n més quantitat i reservar les mongetes i el caldo de cocció que us sobri per a una altra recepta, a la nevera o al congelador; no us ocuparà més temps i així podreu estalviar temps la propera vegada.
  • Si disposeu de 500 g de mongetes cuites i de 500 g del seu caldo de cocció a la nevera o al congelador, podeu estalviar-vos aquests dos processos.
  • Us podeu saltar aquests dos processos si compreu directament 500 g de mongetes cuites, però penseu que en aquest cas no disposareu del caldo de cocció i l'haureu de substituir per caldo vegetal o per aigua. 

   

  Substitucions possibles d'ingredients

  • Podeu substituir les mongetes seques per cigrons o per llenties. 
   • Crema freda de cigrons:  
    • heu de seguir la recepta de la crema de mongetes i simplement on diu "mongetes" substituir-ho per "cigrons".​
   • Crema freda de llenties:
    • no cal que remulleu les llenties; les podeu coure en cassola tradicional, uns 30 min; per la resta, heu de seguir la recepta de la crema de mongetes i  on diu "mongetes" substituir-ho per "llenties", tenint en compte, però, que segurament haureu de substituir part del caldo de cocció per aigua o caldo vegetal (perquè el caldo de les llenties sol ser molt espès).​

  Remull de les mongetes seques

  Aquest procés s'ha de fer la vigília.

  Si voleu, per aprofitar la feina, podeu fer més mongetes de les que necessiteu i, un cop cuites, congelar les que no feu servir per aquest plat (les podeu congelar amb el caldo o sense). 

   

  200 g de mongetes seques 

  (equivalen a 500 g de cuites)

   

  aigua

  Poseu les mongetes en un recipient i aboqueu-hi aigua freda (pot ser de l'aixeta) de manera que l'aigua  cobreixi unes dues vegades l'altura que assoleix el llegum.

  1 culleradeta (uns 5 g) de bicarbonat (només si l'aigua és molt dura, com passa amb l'aigua de l'aixeta de Barcelona)

  Si l'aigua és molt dura (és a dir si té molta calç, com passa amb l'aigua de l'aixeta de Barcelona), afegiu-hi el bicarbonat (si l'aigua és dura, costa que les mongetes s'estovin i el bicarbonat ajuda); si no, no cal.

  Deixeu les mongetes en remull: 10 h com a mínim.

  Cocció de les mongetes seques

  Escorreu les mongetes i si heu posat bicarbonat a l'aigua de remull renteu-les a sota de l'aixeta per tal d'eliminar-lo tot.

   sal 

  aigua

  Poseu les mongetes seques remullades a l'olla de pressió súper-ràpida amb aigua que les cobreixi 2 dits per sobre, i afegiu-hi la sal. 

  Tapeu l'olla amb la tapadora de pressió, poseu-la al foc i espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; abaixeu el foc i compteu 10 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

  Elaboració de la crema de mongetes seques

  Si disposeu de poc temps perquè la crema es refredi i esteu fent servir thermomix, podeu substituir part del caldo de cocció per glaçons de caldo de cocció de mongetes o de caldo vegetal o d'aigua. 

  Aneu escorrent les mongetes amb una escumadora i aneu-les posant en el got de la thermomix (si us hi va una mica de caldo, no passa res), excepte 1 o 2 cullerades que reservareu en un bol petit per a la guarnició. Reserveu el caldo de cocció.

  Trieu el recipient on fareu la crema (pot ser el recipient on la servireu), que ha de ser prou alt perquè hi pugueu passar la batedora elèctrica.

   Aneu escorrent les mongetes amb una escumadora i aneu-les posant en aquest recipient (si us hi va una mica de caldo, no passa res), excepte 1 o 2 cullerades que reservareu en un bol petit per a la guarnició. Reserveu el caldo de cocció.

  A continuació abocarem caldo de coure les mongetes al got (si esteu fent servir mongetes seques de pot, substituïu el caldo de les mongetes per caldo vegetal o aigua) i ho triturarem tot, però no posarem tot el caldo de cop per poder triar la consistència de la crema que volem (penseu que quan la poseu a refredar a la nevera, s'espessirà): 

  • Aboqueu 400 g del CALDO DE LES MONGETES  al got  i, per triturar-ho tot, programeu: uns segons, v=5-10;
  • aneu afegint més CALDO DE LES MONGETES al got fins a obtenir la consistència que desitgeu (en total poden ser entre 100 i 200 g més) i programeu: uns segons, v=4 (si en un moment donat voleu la crema més líquida i se us ha acabat el caldo de les mongetes , afegiu-hi caldo vegetal o aigua).

  A continuació abocarem caldo de coure les mongetes al recipient (si esteu fent servir mongetes seques de pot, substituïu el caldo de les mongetes per caldo vegetal o aigua) i ho triturarem tot, però no posarem tot el caldo de cop per poder triar la consistència de la crema que volem (penseu que quan la poseu a refredar a la nevera, s'espessirà): 

  • Aboqueu 400 g del CALDO DE LES MONGETES al recipient i tritureu-ho tot;
  • aneu afegint més CALDO DE LES MONGETES  fins a obtenir la consistència que desitgeu (en total poden ser entre 100 i 200 g més; si en un moment donat voleu la crema més líquida i se us ha acabat el caldo de les mongetes , afegiu-hi caldo vegetal o aigua).​

  34 g d'oli d'oliva verge extra (1,5 cullerades)

   

  pebre blanc

  Afegiu-ho al got i, per barrejar-ho tot, programeu: uns segons s, v=5.

  Rectifiqueu-ho de sal.

  Afegiu-ho al recipient i barregeu-ho tot amb la batedora elèctrica.

  Rectifiqueu-ho de sal.

  Refredament de la crema

  Quan la crema s'hagi temperat, poseu-la a la nevera perquè es refredi.

  Elaboració de la guarnició

  Si voleu, podeu servir la crema amb una guarnició. A continuació, indiquem una guarnició possible; podeu triar només alguns d'aquests ingredients, o tots, o cap.

  2 grapats de tomàquets cirerol o 2 tomàquets madurs, rentats 

   

  1 ceba tendra, retirada la tija i pelada

   

  2 o 3 grapats d'olives negres, espinyolades

   

  1/2 pebrot vermell o verd, rentat i eliminades les llavors

  Trossegeu en dauets cadascun dels ingredients de la guarnició per separat i poseu-los en bols petits; aquestes hortalisses, juntament amb les MONGETES SEQUES que heu reservat, constituiran la guarnició del plat. 

  Presentació del plat

  Serviu la crema ben freda en plats fondos. 

  Si voleu servir la crema amb guarnició, poseu uns daus de tomàquet i/o uns daus de ceba i/o unes quantes mongetes seques i/o uns quants daus de pebrot a cada plat (o bé poseu una cullereta a cada bol de la guarnició perquè els comensals es puguin preparar el plat al seu gust).

  Comentaris