Bacallà al pil-pil suau de  melmelada de tomàquet amb tomàquets secs i nabius  

Material obligatori

Microones

4 persones

Ingredients

 • 4 talls de 150 g bacallà dessalat
 • 1 grapadet de fulles julivert fresc
 • 75 g (unes 6 cullerades) melmelada de tomàquet
 • opcional: unes quantes fulles  menta fresca
 • 75 g nabius
 • 40 g + 1 rajolí = (unes 3 cullerades) oli d'oliva verge extra
 • 70 g (no dels que estan en oli) tomàquets secs
 • Temperatura de servei

  • Aquest plat se sol servir calent, però també és bo fred. Potser el millor és servir-lo calent quan està acabat de fer i, si en sobra, la segona vegada ens el mengem fred.

   

  Antelació possible

  • Podeu coure el bacallà i abocar-hi per sobre el pil-pil amb antelació (processos 1a 4 i 1r pas del procés 5). A l'últim moment només us caldrà glacejar el bacallà, fer el saltat de tomàquets secs i nabius i repartir-lo per sobre (2n pas del procés 5 i proccessos 6 i 7). Fins i tot podríeu fer amb antelació el saltat de tomàquets secs i nabius (procés 6) i posar-lo al foc altra vegada un moment per escalfar-lo just al moment d'abocar-lo a la safata del bacallà.

  Preparació del bacallà

  4 talls de bacallà dessalat de 150 g cada un

  (Pot ser llom o penca gruixuda; la penca té més gelatina, que en aquest plat interessa molt.)

  Escorreu els talls de bacallà i eixugueu-los amb paper absorbent de cuina.

  Cocció del bacallà

  Poseu el bacallà amb la pell cap avall en un recipient baix amb tapa no hermètica, apte per a microones i per a forn (per exemple, en una safata de pyrex amb tapa de pyrex o de silicona, on el bacallà càpiga de sobres (després posarem els tomàquets secs i els nabius al voltant); no hi poseu res més (ni aigua, ni sal ni oli).

  [També podeu fer servir l'estoig de silicona, però quan hagueu de posar el bacallà al forn l'haureu de passar a una safata de forn, de manera que haureu embrutat 2 recipients en comptes d'un.]

  Tapeu el recipient i poseu-lo al microones.

  Programeu: potència màxima, 2,5 minuts. Si cal, afegiu: 30 s més.

  (Si n’hi hagués més quantitat, afegiríeu algun minut més.)

  Hidratació dels tomàquets secs

  70 g de tomàquets secs (no dels que estan en oli) 

  Renteu bé els tomàquets a sota del raig de l'aigua de l'aixeta per treure'ls la pols i la sal que tenen, i escorreu-los.  

  Poseu-los en un bol, premeu-los i cobriu-los amb aigua (1 o 2 dits per sobre). 

  Tapeu el bol amb una tapa no hermètica i poseu-lo al microones. Programeu: 2 min, potència màxima (800 W). Deixeu-ho reposar un moment. 

   

  Comproveu si els tomàquets ja s'han hidratat prou (estan tous). Segurament els faltarà encara una mica; si és així, remeneu els tomàquets, tapeu el got altra vegada i programeu: 1 o 2 min, potència màxima (800 W). Deixeu-ho reposar un moment.

   

  Comproveu si  ja s'han hidratat prou; si no, remeneu-los altra vegada i deixeu-los 1 min més al microones

  Escorreu els tomàquets i reserveu l'aigua del remull.

  • Comproveu si els tomàquets encara són salats; si és així, passeu-los per sota del raig d'aigua de l'aixeta perquè acabin de perdre la sal que tenen i escorreu-los (si no cal passar-los per aigua, millor).
  • Si l'aigua de remull és salada, llenceu-la; si no, reserveu-la per fer-la servir com a caldo en una altra recepta, per exemple per bullir pasta (per conservar-la, quan ja no estigui calenta poseu-la en un tàper a la nevera o al congelador).

  Preparació del pil-pil suau de melmelada de tomàquet 

  Aboqueu la GELATINA que ha deixat anar el bacallà que heu fet al microones, en el got de la batedora elèctrica.

  75 g de melmelada de tomàquet (unes 6 cullerades)

  Aboqueu-hi també la melmelada i barregeu-ho tot amb la batedora.

  40 g d'oli d'oliva verge extra (3 cullerades)

  Aboqueu l'oli en una gerreta. Amb la batedora en marxa i sense bellugar-la (com quan feu una maionesa), aneu afegint l’oli de la gerreta a poc a poquet, i obtindrem la salsa del pil-pil suau (no cal que quedi espessa, però sí cremosa).

  ​Glacejat del bacallà

  Aboqueu el pil-pil de melmelada de tomàquet per sobre del bacallà.

  Poseu la safata a gratinar (a sota del grill) amb la porta del forn oberta: es tracta que es gratini sense que el bacallà es cogui més.

  (Glacejar significa gratinar sense formatge ni pa ratllat; es poden glacejar els aliments que tenen molt de greix, com la maionesa, o els que són ensucrats, com la melmelada.)

  Elaboració del saltat de tomàquets secs i nabius

  Talleu a trossets tots els TOMÀQUETS SECS que heu hidratat, menys, si voleu, 4 mitjos tomàquets, que seran per a la decoració. Reserveu-ho.

  75 g de nabius (en castellà, arándanos)

  Renteu-los a sota del raig d'aixeta i escorreu-los. Reserveu-los.

  1 rajolí d'oli d'oliva verge extra

  Escalfeu l'oli en una paella.

  1 grapadet de fulles de julivert, picades

  Aboqueu a la paella els trossets de TOMÀQUET SEC,  els NABIUS i el julivert, i salteu-ho: uns segons.

  Presentació del bacallà 

  Quan el bacallà estigui glacejat, repartiu el saltat de tomàquet sec i nabius a la safata, al voltant del bacallà.

  Si heu reservat 4 mitjos tomàquets secs per a la decoració, distribuïu-los  simètricament entre els talls de bacallà o per sobre dels talls.  

  Opcional: fulles de menta

  Si voleu, decoreu-ho amb unes fulles de menta.

  Comentaris

  • Alberto 05 de Setembre de 2022 12:44

   Hola. ¿Cómo estás? Soy Alberto del Departamento de Prensa. Muchas gracias por atenderme. He pensado que podría interesarte cómo podemos hacer que tu empresa aparezca en más de 50 periódicos digitales como noticia (No será un anuncio) por una única cuota al mes sin permanencia. Las noticias no se borrarán Periódicos de gran autoridad mencionarán la web de tu empresa para lograr una mejor reputación y posicionamiento web. Este servicio incluye tanto la redacción de la noticia como el análisis de las palabras clave. Si pudieras proporcionarme un teléfono, me encantaría programar una llamada para hablar contigo, resolver cualquier duda sin compromiso y explicar cómo puedes disfrutar del *mes gratuito* sin permanencia. ¡Muchas gracias!

  • Jose 11 de Febrer de 2023 16:15

   Buenas tardes, encantado de saludarte. Soy Jose Quería escribirte porque me ha parecido interesante comentar contigo la posibilidad de que tu negocio aparezca cada mes en periódicos digitales como noticia para posicionar en los primeros lugares de internet, es decir, con artículos reales dentro del periódico que no se marcan como publicidad y que no se borran. La noticia es publicada por más de cuarenta periódicos de gran autoridad para mejorar el posicionamiento de tu web y la reputación. ¿Podrías facilitarme un teléfono para ofrecerte un mes gratuito? Gracias

  • Laura 21 de Maig de 2023 03:46

   ¡Hola! Me llamo Laura y estoy encantada de saludarte. Quería escribirte porque me ha parecido interesante comentar contigo la posibilidad de que tu negocio aparezca cada mes en *periódicos digitales como noticia* para posicionar en los primeros lugares de internet, es decir, con artículos reales dentro del periódico que no se marcan como publicidad y que no se borran. La noticia es publicada por más de sesenta periódicos de gran autoridad para mejorar el *posicionamiento de tu web* y la reputación. ¿Podrías facilitarme un teléfono para ofrecerte *hasta dos meses gratuitos*? Gracias

  • Laura 31 de Juliol de 2023 12:57

   ¡Hola! Me llamo Laura y estoy encantada de saludarte. Quería escribirte porque me ha parecido interesante comentar contigo la posibilidad de que tu negocio aparezca cada mes en *periódicos digitales como noticia* para posicionar en los primeros lugares de internet, es decir, con artículos reales dentro del periódico que no se marcan como publicidad y que no se borran. La noticia es publicada por más de sesenta periódicos de gran autoridad para mejorar el *posicionamiento de tu web* y la reputación. ¿Podrías facilitarme un teléfono para ofrecerte *hasta dos meses gratuitos*? Gracias