Piruletes de mandarina cobertes de xocolata 

20- 25 piruletes

Categories

 • Postres
 • FUNDACIÓ ALÍCIA: "La clementina d’Alcanar a la cuina” (p.54), Onada edicions, Benicarló (Castelló) 2014

  Estris necessaris:

  • 20- 25 broquetes (varetes de fusta on clavarem els grills de mandarina)

  La llargada mínima de cada broqueta és la d'un pal de piruleta. Si disposem de broquetes més llargues, podem tallar-les per la meitat; hem de tenir la precaució, però, de clavar el grill de mandarina per la punta que no correspon al punt de tall, per evitar que ens clavem alguna estella de fusta a la boca. També podem fer servir escuradents.

  • Una placa de poliespan per clavar-hi les broquetes 

  Si no en teniu, també podeu fer servir un bol ple d'arròs o de sal per clavar-hi les broquetes i posar-hi un pes a sobre per aguantar-les.

   

  Estri convenient:

   

  Antelació necessària:

  • Heu de fer les piruletes (procesos 1, 2 i 3) amb prou temps d'antelació com perquè la xocolata tingui temps d'endurir-se a la nevera (procés 4).
  • Heu de treure les piruletes de la nevera (procés 5) uns minuts abans de servir-les.

   

  Podem fer servir una altra fruita en comptes de mandarina?

  • Òbviament, podem fer les piruletes de poma, de maduixa, de kiwi… i recobrir-les igualment de xocolata, i seran ben bones. Però hi ha una característica de les piruletes de mandarina que és difícil d'aconseguir amb les altres fruites: si ens posem el grill de mandarina recobert de xocolata sencer a la boca, quan el masteguem es produeix una explosió de sabor en alliberar-se de cop el suc del cítric (aquest efecte el podríem obtenir també amb taronja, però difícilment ens cabrà sencer un grill de taronja a la boca!)

  Preparació de les mandarines

  4 mandarines

  Renteu les mandarines (sense pelar) a sota del raig d'aigua de l'aixeta i eixugueu-les amb un drap net  o amb paper absorbent de cuina.

  Ratlleu la pell de les mandarines (va molt bé fer servir un ratllador de cítrics Microplane) i reserveu-la.

  Peleu les mandarines i separeu-ne els grills individuals -si són grans- o per parelles -si són petits; descarteu totes les pelletes blanques: penseu que cobrirem cada grill o parell de grills amb xocolata i que la peça arrebossada que obtinguem ens ha de cabre sencera a la boca.

  Preparació de la xocolata 

  200 g de xocolata amb 70% o més de cacau, a trossos

  (o bé 150 g de cobertura de xocolata amb 70% o més de cacau)

   

  1 o 2 cullerades d'aigua

  • Foneu la xocolata al microones:

  Poseu la xocolata i les 2 cullerades d'aigua en un bol que pugui anar al microones (no cal que el tapeu). 

   

  o bé

   

  • Foneu-la al bany maria:

  ​​Poseu aigua en una cassola. Introduïu-hi una cassola més petita o un bol de manera que se sostingui sense tocar-ne el fons. Poseu la xocolata i les 2 cullerades d'aigua a la cassola petita.

  • Si foneu la xocolata al microones:

  Poseu el bol al microones i programeu: 500 W, 1 min.

  Remeneu i s'anirà desfent xocolata que encara no estava desfeta . Si encara no queda ben desfeta, poseu-ho uns segons més  al microones i torneu a remenar.

  Feu el procés següent immediatament (si mentre el feu la xocolata s'endureix, torneu-la a posar uns segons al microones).

   

  • Si foneu la xocolata al bany maria

  Poseu al foc la cassola gran dins de la qual hi ha la petita (l'aigua s'escalfarà i, en conseqüència s'escalfarà la xocolata, que es fondrà).

  Aneu remenant de tant en tant, fins que la xocolata s'hagi desfet del tot.

  Feu el procés següent immediatament (mentre el feu, podeu deixar la cassola a foc ben baix perquè la xocolata es mantingui desfeta i no s'endureixi).

  ​Preparació de les piruletes de mandarina amb xocolata

  Aneu submergint els grills (o parells de grills) de mandarina en la xocolata desfeta. Punxeu-los amb una broqueta i aneu clavant cada broqueta en una placa de poliespan o en un bol ple d'arròs (la mandarina ha de quedar coberta de xocolata). 

  A mesura que aneu clavant les broquetes a la placa de poliespan, aneu fent el pas següent.

  Aneu empolvant els grills coberts de xocolata de cada broqueta que heu clavat en el bloc de poliespan amb la ratlladura de pell de mandarina que heu reservat (feu-ho abans que la xocolata s'endureixi).

  Refredament de la xocolata

  Deixeu refredar les piruletes a la nevera.

  Presentació de les broquetes

  Deixeu les piruletes a temperatura ambient una estona abans de servir-les.

  Comentaris