Amanida de tardor

Material obligatori

Microones

4 persones

Ingredients

  • 1 unitat (400 g) codony
  • 200 g de fulles (1 unitat) enciam
  • 1 cullerada de suc (15 g) llimona
  • 1 unitat (300 g) magrana
  • 1 unitat (400 g) moniato
  • 3 cullerades (41 g) oli d'oliva verge extra
  • 150 g raïm blanc
  • 4 g sal
  • Proporcions dels ingredients de l'amanida de tardor:

    • Podeu variar les proporcions dels ingredients d'aquesta amanida al vostre gust (podeu posar-hi més enciam i menys moniato, no posar-hi raïm…).

     

    Antelació opcional:

    • Podeu preparar el codony (procés 1) amb antelació i reservar-lo a la nevera.
    • Podeu preparar el moniato (procés 2) amb antelació i reservar-lo a la nevera.
    • Podeu preparar la vinagreta (procés 3) amb antelació (quan la feu servir l'haureu de tornar a batre).
    • Podeu preparar tota l'amanida amb antelació i amanir-la al moment.

    Preparació del codony

    1 codony (400 g)

    Renteu el codony sense pelar, talleu-lo a quarts, traieu-li les llavors i el cor (si queda algun tros del cor no passa res, ja el retirarem quan haguem cuit el codony). 

    [Si deixeu el codony sencer,  passarà que quan la part de fora ja sigui cuita, l’interior encara serà dur, i quan l’interior sigui cuit, l’exterior serà molt i molt tou.]

    Peleu els quarts de codony (va bé fer-ho amb un pelador horitzontal). Talleu cada quart en 2 o 3 trossos. 

    1 cullerada d'aigua

    Poseu els trossos de codony a l’estoig de silicona (o en un recipient amb tapa aptes per a microones) i afegiu-hi la cullerada d’aigua. 

    Poseu l’estoig tancat al microones i programeu: potència màxima, 5 min.

    Deixeu-ho reposar amb l’estoig tancat: 30 s.

    Comproveu, punxant el codony amb la punta d'un ganivet, si ja està cuit. Si no ho està, tombeu-lo i deixeu-lo algun minut més al microones (aneu programant d’1 min en 1 min o de 30 s en 30 s).

    Acabeu de treure les parts dures que han quedat, que corresponen al cor. Talleu els trossos de codony a daus de la mida que us agradin. Reserveu els daus en un bol.

    Preparació del moniato

    1 moniato mitjà (400 g)

    Renteu-lo, eixugueu-lo i poseu-lo sense pelar en un estoig de silicona (o en un recipient amb tapa no hermètica, apte per a microones) juntament amb 1 cullerada d’aigua. Poseu-lo en el microones:
    potència màxima, 5 o 6 min segons la mida 
    Deixeu-lo reposar amb l’estoig tancat: 30 s.
    Comproveu, punxant-les amb la punta d'un ganivet si ja està cuit. Si no ho està, tombeu-lo ideixeu-lo algun minut més al microones (aneu programant d’1 min en 1 min o de 30 s en 30 s).
     (Si el moniato és gran trigarà més; si esteu fent més d'1 moniato, trigarà més). 
    Peleu el moniato (potser us serà més fàcil tallar-lo primer a rodanxes de 3 o 4 cm de gruix i pelar les rodanxes).

    Renteu el moniato i poseu-lo sense pelar en un estoig de silicona (o en un recipient amb tapa no hermètica, apte per a microones), que pot ser el mateix on heu fet el codony (no cal que renteu l'estoig)  juntament amb 1 cullerada d’aigua (si feu servir l'estoig del codony, podeu aprofitar l'aigua que hi teníeu). 

    Poseu l'estoig al microones i programeu: potència màximamin 

    Deixeu-lo reposar amb l’estoig tancat: 30 s.

     

    Comproveu, punxant-lo amb la punta d'un ganivet si ja està cuit. Si no ho està, tombeu-lo ideixeu-lo algun minut més al microones (aneu programant d’1 min en 1 min o de 30 s en 30 s).

    Quan ja no cremi, peleu el moniato (potser us serà més fàcil tallar-lo primer a rodanxes  i pelar les rodanxes).

    Talleu-lo a daus de la mida que us agradin. Reserveu-lo.

    Preparació de la vinagreta

    1 cullerada de suc de llimona o de vinagre (15 g)

     

    3 cullerades d'oli d'oliva verge extra (41 g)

     

    4 g de sal

    Bateu-ho en un bol (podeu fer-ho amb una forquilla, però va més bé fer-ho amb un batedor per escumar la llet).

    Preparació de l'amanida de tardor

    magrana (300 g), desgranada

     

    150 g de raïm blanc, trets els pinyols, tallats els grans en meitats o en quarts

     

    200 g de fulles d'enciam (1 enciam), netes, centrigugades i a trossets

    Poseu la magrana, el raïm i l'enciam a la safata on servireu l’amanida i ho barregeu.

    Aboqueu la vinagreta a l'amanida i  barregeu-ho tot bé.

    Afegiu a la safata el daus de MONIATO  i els daus de CODONY i barregeu-ho tot, vigilant que no s'aixafi el moniato. 

    Comentaris