Llenties 

4 persones

Ingredients

  • 1 unitat ceba
  • 300 g llenties pardines
  • 1 fulla llorer
  • 1 raig oli d'oliva verge extra
  • 2 unitats pastanaga
  • 1 unitat porros
  • sal
  • Categories

  • Primers
  • Llegums
  • CARBÓ, Mireia: "La cuina que no amoina" (p. 46), Viena Edicions, Barcelona, 2004
    MARQUÈS, Quim; FOLCH, Montse: ¡Qué comemos hoy?” (p. 76), Belacqua/ Carroggio, Barcelona, 2002
    MIRALPEIX, Assumpta: "Aprendre de cuinar" (p. 175), Eumo Editorial, Vic, 2000

    Antelació preferible:
    Si la recepta es fa una estona abans o el dia abans, queda més bona.

    un raig d’oli d’oliva

     

    2 pastanagues, senceres o a rodanxes

    1 ceba, tallada per la meitat o picada

    1 porro, a trossos o a rodanxes

     

    Opcional:

    nap, sencer

    250 g de carbassa, a trossos

    tomàquets, ratllats

    patata, a trossos

    1 branca d’api

    xirivia, sencera

    1 mica de col

    alls, pelats i sencers

    xoriço o cansalada viada, a daus 

    Poseu-ho en una cassola (on després hi posareu les llenties).

    Opcional: 

    Sofregiu les verdures (i, si n'heu posat, el xoriço o la cansalada): uns 10 min (si us salteu aquest pas també surt molt bo).

    1 fulla de llorer

    300 g de llenties pardines

    aigua 

    sal

    Afegiu la fulla de llorer i les llenties a la cassola.

    Aboqueu-hi  aigua que cobreixi les llenties 3 dits per sobre, i saleu-ho.

    Quan arrenqui el bull, abaixeu el foc i compteu el temps: uns 20 min (si al llarg del procés veieu que queda poca aigua, afegiu-n'hi de calenta; al final ha de quedar caldós). 

    Comproveu la cocció; si les llenties encara no són prou cuites, deixeu-les una estona més al foc.

    Comentaris

    • Montse 01 de Abril de 2025 19:44

      Com és millor el llorer, recent collit o sec?

    • Receptes Cartesianes 01 de Juny de 2025 08:53

      Montse, jo sempre el poso sec, per comoditat, perquè és el que m'és més fàcil de trobar. Tot i que a internet trobaràs qui diu que de totes totes per cuinar s'ha de fer servir llorer sec, trobaràs també qui diu que de totes totes s'ha de fer servir llorer acabat de collir. Em fa l'efecte que tant li fa.