Codonyat 

Material obligatori

Thermomix

Ingredients

 • 2 unitats (uns 800 g) codony
 • 1 unitat llimona
 • uns 400 g (la meitat del pes total de la fruita) sucre
 • Categories

 • Postres
 • GALIANO, Cristina: "Mis mejores recetas con Thermomix 31" (p. 334), Espasa, Barcelona, 2012
  THERMOMIX: "Imprescindible Thermomix TM 31" (p. 238), Thermomix, 2006

  Conservació:

  • El codonyat es conserva molt de temps en un tàper a la nevera.

  Preparació de la fruita i el sucre

  llimona

  Peleu-la (traieu-li tota la part blanca, que és amargant), traieu-li les llavors (per treure les llavors l'haureu de fer a trossos). Reserveu la llimona i llenceu la pell i les llavors.

  codonys (uns 800 g)

  Renteu-los sense pelar (fregueu-los amb un fregall d'alumini o amb un raspall nets) -a la pell és on el codony hi té més pectina-, eixugueu-los, talleu-los a quarts, traieu-los el cor, i talleu els quarts en 2 o 3 trossos. Reserveu els trossos de codony i llenceu el cor.

  Peseu la fruita que heu preparat (codony i llimona junts).

  la meitat del pes total de la fruita  (uns cop tret el cor dels codonys i la pell i les llavors de la llimona) de sucre (uns 400 g)

   

  [Proporció mínima de sucre perquè el codonyat es conservi:

  pes sucre = 1/2 x pes  total fruita.

   

  Proporció de sucre que es posava tradicionalment:

  pes sucre =  pes  total  fruita.

   

  Com més alta és la proporciö de sucre, més llarg és el període de conservació del codonyat.]

  Reserveu el sucre en un bol.

  Elaboració del codonyat

   

  Aboqueu al got de la thermomix aproximadament la meitat de la fruita, a continuació aproximadament la meitat del sucre, a continuació la fruita restant i, finalment, el sucre restant (si aboquéssim de cop tota la fruita i tot el sucre, és molt probable que la màquina se'ns encallés i ens costés de fer la trituració del pas següent).

  Per triturar-ho tot, programeu: 30 s, v progressiva 5-10.

  Amb l’espàtula, baixeu les restes de la tapa i de la paret del got.

  Programeu: 55 min, 100º, v=4; quan comenci a bullir traieu el gotet que tapava el bocal de la tapadora i poseu el cistellet sobre les quatre potetes damunt de la tapa per tal d'afavorir l'evaporació. 

   

  (Podeu comprovar com, a mesura que passa el temps de cocció, la pasta, a més a més d'anar-se espessint, va agafant un to cada vegada més vermellós.)

   

  (Si veieu en algun moment del procés que amb la velocitat 4 la preparació no es mou a la superfície perquè està massa espessa, pugeu la velocitat fins on calgui).

  Comproveu si el codonyat té la textura adequada (penseu que quan es refreda s'espesseix) i un to vermellós .

   

  Si el codonyat no és encara prou dens, aneu programanant:

  de 5 min en 5 min (fins que tingueu la textura adequada), 100º, v=4.

  Envasament i refredament del codonyat

  Aboqueu el contingut del got en un o més  motllos (poden ser tàpers) sense tapar-los (a diferència del que fem amb les melmelades) i deixeu-ho refredar completament perquè s'espesseixi tot el que s'hagi d'espessir.

  Conservació del codonyat

  Comproveu si el codonyat forma un bloc perfecte que es pot desemmotllar (si el motlle no és de silicona, passeu primer un ganivet entre el codonyat i la paret del motlle). Si forma un bloc perfecte, ja podeu tapar els tàpers i guardar-los a la nevera (es guardaran molt de temps)  o congelar-los.

   

  (Si no forma un bloc perfecte,  si no que té la textura d'una melmelada, torneu-lo a abocar en el got de la thermomix i el coeu més temps).

  Comentaris

  • Àngels 22 de Octubre de 2023 10:57

   Després de rentar els codonys els fornejo a uns 160/170 durant una mica més de 1/2 hora (depèn del tamany del codony), fins que quedin ben daurats, els deixo refredar i tot seguit els pelo i els tallo a daus, aquest procés és fa molt fàcilment i després segueixo la teva recepta, només que deixo que es macerin amb el sucre unes hores. Gràcies per les teves receptes tan ben explicades. Salut

  • Àngels 22 de Octubre de 2023 11:23

   La cocció final és més curta, uns 30 minuts.