Crema catalana  (crema de Sant Josep)

Tria el mètode d'elaboració

6 persones

Ingredients

  • un (uns 4 g) canonet de canyella
  • 1 l + 40 g llet
  • 25 g (1,5 o 2 cullerades) maizena
  • un tros pell de llimona
  • 6 unitats rovell d’ou
  • 75 g (5 cullerades) sucre
  • Categories

  • Postres
  • DOMÈNECH, Ignasi: “La Teca” (p. 244), Edicions Març 80, Barcelona, 1980 
    MIRALPEIX, Assumpta: "Aprendre de cuinar" (p. 420), Eumo Editorial, Vic, 2000

    Aquestes postres són pròpies de la cuina catalana. Tradicionalment la crema s'elabora per Sant Josep.

    Antelació necessària:

    • Cal que feu la crema amb prou antelació perquè es pugui refredar a la nevera (va bé fer-la la vigília).

     

    Mètode preferible: tradicional o thermomix?

    • És una mica més pràctic fer la crema amb thermomix però la veritat és que tampoc dóna gaire feina fer-la pel mètode tradicional. Potser amb la thermomix la crema queda més fina al paladar, però podem preferir aquesta textura, que ens dóna l'aparell, o una de no tan fina, que obtindrem remenant a mà; això va a gustos.

     

    Recepta d'aprofitament:

    • Per aprofitar les clares d'ou que no feu servir quan elaboreu la crema, podeu fer unes visitandines (o financiers). No cal que les feu el mateix dia. Podeu reservar les clares en un tàper a la nevera per a una altra recepta, o fins i tot congelar-les.

    ​Aromatització de la llet

    1 l de llet (és millor que sigui sencera però la descremada també va bé)

     

    un tros de pell de llimona

    un canonet de canyella (uns 4 g)

    Poseu a bullir, en un pot,  la llet amb la canyella i la pell de llimona. Quan arrenqui el bull, deixeu-la bullir a poc a poc perquè quedi ben aromatitzada: uns 3 min.

    Dissolució de la maizena (o el midó) en llet freda

    25 g de maizena o de midó ( 2 cullerades no gaire plenes)

     

    una miqueta de llet freda (uns 40 g)

    En un bol desfeu la maizena (o el midó) en una mica de llet freda.

    Elaboració de la crema

    6 rovells d'ou (les clares no es fan servir; reserveu-les en un tàper a la nevera per a una altra recepta, per exemple la de visitandines o financiers )

     

    75 g de sucre (unes 5 cullerades)  

    [Si us agrada la crema molt dolça podeu posar-n'hi fins a uns 150 g (unes 10 cullerades)]

    Barregeu-ho amb la batedora elèctrica en el pot de la batedora fins que quedi cremós.

    Afegiu la maizena dissolta (o el midó dissolt) al got  dels rovells i barregeu amb la batedora.

    Aboqueu el contingut del got de la batedora en una cassola (que després posarem al foc per fer la crema).

    Retireu la pela de llimona de la llet aromatizada i, si voleu, també la canyella.

    Agafeu una mica de la llet aromatizada amb un cullerot i, tot colant-la,  aneu-la abocant molt a poc a poc a la cassola dels rovells remenant contínament perquè no quallin els rovells.
    (Si tot i així es forma algun quall de rovell, coleu la barreja)

    Aneu agafant llet aromatizada amb un cullerot i, tot colant-la,  aneu-la abocant molt a poc a poc a la cassola dels rovells (fora del foc) remenant contínament perquè no quallin els rovells, fins que l'hagueu abocada tota.

    (Si tot i així es forma algun quall de rovell, coleu la barreja.)

    Poseu la cassola a foc suau i deixeu que s'espesseixi la crema, remenant contínuament amb la cullera de fusta (no ha de bullir perquè es tallaria la crema): uns 8 o 10 minuts

    Seguiu remenant encara una estona fora del foc.

    Aboqueu la crema a la safata on la servireu i espereu que estigui tèbia.

    Cobriu la crema amb film transparent a pell, és a dir, esteneu el film en contacte amb la crema de manera que en cobreixi tota la superfície, per tal que no li toqui l'aire i no s'assequi (si no hi poseu el film a pell, es formarà una pel·lícula seca que haureu de retirar i, per retirar-la, us endureu part de la crema). 

     

    Deixeu refredar la crema a la nevera.

    1 l de llet (és millor que sigui sencera però la descremada també va bé)

     

    25 g de maizena o de midó ( 2 cullerades no gaire plenes)

     

    rovells d'ou a temperatura ambient

    (les clares no es fan servir; reserveu-les en un tàper a la nevera per a una altra recepta, per exemple la de visitandines o financiers )

     

    75 g de sucre (unes 5 cullerades)  

    (Si us agrada la crema molt dolça podeu posar-n'hi fins a uns 150g)

    Poseu la papallona en el got de la thermomix.

    Aboqueu la llet, la maizena, els rovells i el sucre al got.

    Programeu, amb el gotet cap per avall: 15 s, v=4 (per barrejar-ho tot).

    un tros de pell de llimona

    un canonet de canyella (uns 4 g)

    Afegiu-ho al got. Mantingueu la papallona.

    Programeu, amb el gotet cap per avall: 11 min, 90ºv=2 (la crema s'ha d'espessir; però penseu que quan es refredi s'espessirà més).

    Si és massa líquida, programeu: uns minuts més, 90º, v=2.

    Mantingueu la papallona.

    Programeu, amb el gotet cap per avall: 2 min, v=2 (es tracta de seguir remenant una estona, però ara sense temperatura).

    Retireu la papallona. Retireu la canyella i la pel de llimona.

    Aboqueu la crema a la safata on la servireu i espereu que estigui tèbia.

    Cobriu la crema amb film transparent a pell, és a dir, esteneu el film en contacte amb la crema de manera que en cobreixi tota la superfície, per tal que no li toqui l'aire i no s'assequi (si no hi poseu el film a pell, es formarà una pel·lícula seca que haureu de retirar i, per retirar-la, us endureu part de la crema). 

     

    Deixeu refredar la crema a la nevera.

    Comentaris