Guisat de carxofes amb safrà

6 persones

Ingredients

  • 2 grans (8 g) all
  • 12 unitats carxofes
  • 1 unitat, gran (uns 250 g) ceba
  • 14 g (1 cullerada) oli d'oliva verge extra
  • 100 g (1 o 2 unitats) pastanaga
  • 300 g (2 unitats mitjanes) patates
  • pebre blanc
  • 100 g pèsols congelats
  • 24 brins safrà
  • sal
  • • Publicat a la revista “Integral”

    Antelació possible

    • Aquest guisat es pot fer amb antelació (el podeu fer la vigília). Abans de servir-lo només us caldrà reescalfar-lo.

     

    Material convenient

    • Per preparar les carxofes (procés 3) convé posar-se uns guants de làtex o de vinil d'un sol ús perquè no quedin les mans totes negres.

    Infusió del safrà

    24 brins de safrà

    50 g d'aigua tèbia

    Poseu l'aigua i el safrà en el got de la batedora elèctrica.

    Tritureu el safrà amb la batedora elèctrica. Reserveu-ho.

    Elaboració del sofregit de ceba, pastanagues, patates i all

    14 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada)

    2 grans d'alls (8 g), pelats i a làmines

    A l'olla de pressió súper-ràpida sense pressió, on fareu tota la recepta, poseu-hi l'oli i l'all, en fred. 

    Poseu-ho al foc: destapat, 1 min, fins quan tot just l'all quasi no hafi començat a agafar color  (compte, que de seguida es crema).

    1 ceba gran (uns 250 g), tallada a vuitens

     

    100 g de pastanagues (1 de gran o 2 de petites),  tallades a rodanxes d'uns 2-3 mm

     

     

    Afegiu la ceba i les pastanagues a la cassola, sense tapa. En el primer instant poseu el foc fort, però de seguida abaixeu molt el foc, tapeu la cassola amb una tapadora que no sigui la de pressió i aneu remenant de tant en tant perquè no s'enganxi: uns 7 min.

    300 g de patates (2 de mitjanes), pelades i tallades a daus d'1,5-2 cm d'aresta

     

     

    Afegiu-ho a l'olla, tapeu-la amb la tapadora que no és de pressió i aneu remenant sovint perquè no s'enganxi: uns 2 min.

    Si quan tingueu el sofregit preparat encara no teniu preparades les carxofes (que si seguim les pautes que indiquem aquí, no les tindreu preparades), apagueu el foc i reserveu-ho.

    Preparació de les carxofes

    Feu aquest pas amb guants de làtex o de vinil d'un sol ús si no voleu que us quedin les mans totes negres i us costi molt i molt de fer-les netes.

    12 carxofes 

    Talleu la cua de les carxofes i la punta (la part de les fulles picudes que és dura). Arrenqueu les fulles que són de color fosc, encara que ja els hagueu tallat les puntes, fins que apareguin les fulles de color clar i, per tant, tendres; si cal, talleu una mica més la punta de la carxofa. Renteu les carxofes a sota del raig d'aigua de l'aixeta. 

    Talleu les carxofes per la meitat longitudinalment i, amb un ganivet, elimineu la pelussa que envolta el cor.

    Talleu les carxofes a quarts (és a dir, talleu cada quart per la meitat) longitudinalment.

    [Si heu de tardar a fer-les servir, submergiu-les en aigua amb julivert perquè la vitamina C del julivert farà que no s'ennegreixin.]

    Cocció de les carxofes amb el safrà

    100 g de pèsols congelats

    550 g d'aigua

    sal

    pebre blanc

    Afegiu a l'olla, on teniu el sofregit, les CARXOFES (escorregudes si les teníeu en remull). Aboqueu-hi també els pèsols, l'aigua, la sal i el pebre.

    Aboqueu a l'olla el SAFRÀ desfet en aigua. Remeneu per barrejar-ho tot una mica (és millor que no ho feu amb una cullera de fusta perquè es pot tenyir amb el safrà).

    Tapeu l'olla amb la tapadora de pressió, poseu-la al foc i espereu que aparegui la segona ratlleta de l’indicador de pressió. Compteu: 2 min. Apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

    Comentaris

    • Montse 15 de Febrer de 2018 17:44

      Boníssim

    • Receptes Cartesianes 16 de Febrer de 2018 12:19

      Oi que sí? A nosaltres també ens agrada molt.

    • irene 24 de Febrer de 2018 09:32

      Nos ha gustado mucho. Una forma muy original de poner las alcachofas.