Mató ​(fet amb llet i iogurt) amb coses

Missing

Tria el mètode d'elaboració

 uns 200 g de mató COMPROVAR-HO ( per a 4 persones)

LÉKUÉ; FUNDACIÓ ALÍCIA: "El meu formatge fresc" (p. 13), Penguin Random House Grupo Editorial, S.A.U, Barcelona, 2015 

D'on és propi, el mató?

  • El mató és un formatge fresc típic de la gastronomia catalana.

 

Com es menja el mató?

  • El mató se sol menjar per postres o per berenar amb mel o amb sucre.
  • També pot servir per acompanyar una amanida.


Conservació del mató

  • Compte! El mató es conserva a la nevera no més de 2 o 3 dies. 
  • El podeu congelar.

Procés de tallar la llet

750 g de llet sencera (millor si és llet freca) 

 

3 iogurts individuals (375 g)

 

Opcional:

pell d'1 llimona o 1 canonet de canyella

o bé

gingebre

o bé

te o camamilla o roibos…

o bé

1 beina de vainilla fresca o unes gotes d'essència de vainilla i 1 culleradeta de sucre vainillat

 

 

Img_20160131_173508

Barregeu la llet i els iogurts en un cassó, si voleu amb batedora elèctrica.

Opcional:

Si voleu aromatitzar la llet, afegiu-hi algun dels ingredients opcionals de la columna de l'esquerra ((alguns els haureu de retirar després).

Img_20160131_173508

Barregeu la llet i els iogurts en un recipient apte per a microones (sense tapa), si voleu amb batedora elèctrica..

Opcional:

Si voleu aromatitzar la llet, afegiu-hi algun dels ingredients opcionals de la columna de l'esquerra ((alguns els haureu de retirar després).

Img_20160131_173947

Poseu la PAPALLONA a les ganivetes.

Poseu la llet i els iogurts en el got de la thermomix. 

Opcional:

Si voleu aromatitzar la llet, afegiu-hi algun dels ingredients opcionals de la columna de l'esquerra ((alguns els haureu de retirar després).

Img_20160131_175438

Poseu-ho al foc i escalfeu-ho fins que estigui a punt de bullir però encara no bulli (fins que arribi a uns 90º-92º). Observareu que la llet s'ha tallat.

Img_20160131_175438

Poseu-lo al microones i programeu: potència màxima (800 W), 14 min (fins que arribi a uns 90º- 92º).Observareu que la llet s'ha tallat.

[Si la primera vegada que feu aquesta recepta veieu que la llet us vessa, la propera vegada reduïu el temps en 1 min o 1,5 min; cada microones és diferent.]

Img_20160131_175349

Programeu: 8 min, 90º, v=1  Si encara no ha arribat als 90º, programeu el mateix 1 o 2 minuts més. Observareu que la llet s'ha tallat.

Opcional: 

1 pessic de sal  (4 g) (si la sal es posa abans, no es tallarà la llet)

o bé

28 g de sucre o ?? g de mel 

o bé

espècies (curri, pebre, anís, comí, pebre vermell…)

o bé

herbes seques (farigola, romaní, orenga, julivert, anet…

o bé

cacau en pols

o bé

productes deshidratats (tomàquet sec…) (durant el repòs s'hidrataran)

Opcional:

Si voleu aportar un sabor, un aroma o un color diferent al mató,  afegiu-hi algun dels ingredients opcionals de la columna de l'esquerra (els afegim ara i no quan escalfem la llet, o bé perquè no suporten l'escalfament o bé perquè impedirien que el mató quallés).

 

Deixeu-ho refredar a temperatura ambient durant aproximadament 30 min (fins 45º- 50º).

Separació del mató i el xerigot

 

 

 

Img_20160124_202432

Poseu un colador amb la malla de forat ben petit a sobre d'un recipient ( si no teniu cap colador de malla fina, poseu un mocador de fil a sobre del colador que tingueu). Coleu la llet tallada: el xerigot (part líquida) passarà al recipient i el mató (part sòlida) quedarà en el colador.  

Opcional:

Ingredients per donar sabor, aroma o color, que no han de patir l'escalfor o que convé que s'humitegin gaire

 

olives trossejades, llavors, fruites seques…

o bé

sucs de fruites i de verdures (de pastanaga, de remolatxa, de maduixa, d'espinacs…)

o bé

melmelada

o bé

herbes fresques (julivert, fonoll, cebollí, estragó, alfàbrega…)

o bé

fruita fresca (trossos de préssec, de maduixa, de pera…

o bé

galetes (de xocolata, de fruits secs…)

cereals

 

Img_20160124_202519

Opcional:

Si voleu aportar un sabor, un aroma o un color diferent al mató,  afegiu-hi algun dels ingredients opcionals de la columna de l'esquerra (els afegim ara i no abans, perquè que no han de patir l'escalfor o convé que s'humitegin gaire).

 

Deixeu que el mató es vagi escorrent  a la nevera i que es refredi: com a mínim 1 h

(Si us agrada el mató més sec, premeu-lo en el colador amb una cullera perquè deixi anar més aigua.)

 

Reserveu el xerigot: 

  • per bullir pasta o verdures o per fer pa, en substitució de l'aigua;
  • o per regar les plantes.

Presentació del mató

Img_20160131_203835

Desmotlleu el mató i serviu-lo o guardeu-lo en un tàper a la nevera.

Serviu-lo fred amb mel o amb sucre.

També el podeu servir a daus dins d'una amanida.

Comentaris