Púding d'albergínies i cebes amb mel

Tria el mètode d'elaboració

4 persones

Ingredients

  • 1 kg (3- 4 unitats albergínia
  • canyella en pols
  • 1 kg ceba
  • farina de galeta
  • 200 g  llet
  • 1 unitat (la pell) llimona
  • 2 cullerades (uns 30 g) mel
  • 1 raig oli d'oliva verge extra
  • 2 unitats ous (63-73 g)
  • sal
  • RIPOLL, Luís: “Libro de Cocina Menorquina” (p. 53, 55 i 56), Luís Ripoll Editor- Col·lecció Siurell, Palma de Mallorca, 1983

    Mètode preferible: tradicional o thermomix?

    • Tant li fa.

     

    Temperatura de servei

    • Aquest plat es menja calent, però també és bo tebi o fred.

     

    Antelació necessària

    • La cocció de les albergínies i les cebes (procés 1) s'ha de fer amb prou antelació perquè, un cop cuites les hortalisses, hi hagi temps perquè s'escorrin.

    Cocció de les albergínies i les cebes

    una mica més de 1/2 got d'aigua (uns 150 g; ha de quedar cobert el cul de l'olla)

     

    1 kg d'albergínies (3- 4 unitats), pelades i tallades a vuitens

     

    1 kg de cebes, pelades i tallades a vuitens (o a quarts si són petites)

     

    1 pessic de sal

    Poseu l'aigua a l'olla de pressió súper-ràpida, poseu-hi la reixeta o el cistellet i, a sobre, l'albergínia i les cebes; saleu l'albergínia i les cebes i barregeu-ho bé tot. 

     

    Tapeu l'olla amb la tapadora de pressió i poseu-la al foc. Espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió; compteu 3 min; apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

    Deixeu les hortalisses en una escorredora durant una estona perquè deixin anar l'aigua que tenen. Reserveu aquesta aigua com a caldo vegetal per  alguna altra recepta, a la nevera o al congelador.

    Escalfament del forn

    Escalfeu el forn: amb l'escalfor de dalt i de baix, a 200º.

    Elaboració del puré base del púding d'albergínies i cebes amb mel

    Rectifiqueu de sal la barreja de cebes i albergínia.

    2 ous 

    sal

    Aboqueu els ous en un bol (on després hi afegireu les albergínies i les cebes, i en el qual vagi bé de fer servir la batedora elèctrica), saleu-los i bateu-los (podeu fer-ho amb la batedora elèctrica).

    Aboqueu els ous en el got de la thermomix, saleu-los i, per batre'ls, programeu: 1 min, v=3 ( programem 30 s per a cada ou).

    2 cullerades de mel (30 g)

    200 g de llet 

    la ratlladura de la pell d'1 llimona

    canyella en pols

    sal

    Afegiu al bol l'albergínia i la ceba escorregudes, la mel, la llet, la ratlladura de pell de llimona, la canyella i la sal.

    Reduïu-ho tot a puré amb la batedora elèctrica.

    Aboqueu al got l'albergínia i la ceba escorregudes, la mel, la llet, la ratlladura de pell de llimona, la canyella i la sal. Per reduir-ho tot a puré, programeu: uns segons, v=4 (no ha de quedar una cr)ema fina).

    Cocció del púding d'albergínies i cebes amb mel

    un rajolí d'oli d'oliva verge extra

    Unteu una safata de forn d'uns 35 cm x 26 cm  amb oli (amb l'ajut d'un pinzell de silicona).

    Aboqueu el puré a la safata i esteneu-lo en una capa uniforme.

    pa ratllat

    un raig d'oli d'oliva verge extra

    Espolseu el pa ratllat per sobre. 

    Ruixeu-ho tot amb un raig d'oli.

    Poseu la safata al forn calent a 200º: amb l'escalfor de dalt i de baixuns 30 min (fins que el puré hagi quallat i la farina de galeta quedi torrada).

     

    Presentació del plat

    Deixeu-ho temperar una mica abans de servir.

    Comentaris