Pizza de tomàquet i xampinyons

2, 3 o 4 persones
(1 pizza de 34 cm de diàmetre)

Antelació necessària

  • Per elaborar la base de la pizza (procés 1) heu de comptar: primer, 50-60 min de repòs en un lloc càlid; després, 48 h de repòs a la nevera.
  • El tomàquet del guarniment s'ha de deixar escórrer força estona (2n pas del procés 2).

Elaboració de la base de la pizza

170 g de farina de gra dur

30 g de sèmola de gra dur

(Aquests dos ingredients es poden substituir per

200 g de farina,

però quedarà una textura diferent.)

 

3 g de llevat sec en pols

 

3 g de sal

2 g de sucre

 

9 g d'oli d'oliva verge extra 

 

100- 130 g d'aigua, natural o tèbia

o de cervesa

o de barreja de cervesa i aigua

o d'aigua amb gas

Elaboreu la massa de pizza, deixeu-la reposar en un lloc càlid entre 30 i 60 minuts, deixeu-la reposar a la nevera com a mínim 24 hores i millor si són 48, estireu-la i emmotlleu-la; per fer tot això, seguiu la recepta massa de pizza (processos 1 a 4): 

  • amb les quantitats que indica la columna de l'esquerra d'aquesta recepta, si només voleu fer 1 base de pizza;
  • o bé amb les quantitats que s'indiquen a la recepta massa de pizza si, ja que us hi poseu, voleu fer 3 bases de pizza.

Preparació del tomàquet del guarniment

400 g de tomàquets madurs

Sense pelar-los, 

 

  • partiu-los per la meitat o en quarts i, tritureu-los, 

o amb la thermomix, programant: 1 min, v=5-10,

o amb l'accessori picador de la batedora elèctrica (es notaran una mica les pells);

o bé

  • ratlleu-los.

Poseu el tomàquet en un colador de malla molt fina (forats ben petits) perquè deixi anar l'aigua que té (no el premeu, que podríeu perdre polpa); reserveu el suc que deixen anar els tomàquets per beure'l (si els tomàquets són de temporada i de qualitat, serà ben bo).

 

[Eliminem l'aigua del tomàquet perquè quan l'escampem al damunt de  la massa de pizza no l'estovi.]

Escalfament del forn

Escalfeu el forn a 240º.

Preparació dels xampinyons de guarniment

200 g de xampinyons

Talleu la part del penduncle que està molt bruta de terra i descarteu-la; renteu els xampinyons ràpidament amb aigua (no els deixeu en remull perquè perdrien gust), separeu el peduncle del barret i escorreu-los bé.  Talleu els barrets a làmines fines i els peduncles a rodanxes fines i reserveu-ho.

Preparació del formatge emmental de guarniment

Si us voleu estalviar aquest pas, podeu disposar en el congelador de formatge que heu ratllat amb antelació. També podeu comprar directament el formatge ratllat.

60 g de formatge emmental

 

Podeu substituit una part del formatge emmental, o tot, per mozarella o gorgonzola

o qualsevol altre formatge que fongui una mica

Ratlleu el formatge

  • amb la thermomix, 
  • o amb l'accessori picador de la batedora elèctrica,
  • o amb un ratllador.

Reserveu-lo.

Preparació de la barreja del tomàquet de guarniment amb altres ingredients

alfàbrega fresca, picada

orenga

 

sal 

pebre blanc

1 raig d'oli d'oliva verge extra

 

Només si el tomàquet és àcid:

1 pessic de sucre

Poseu el tomàquet escorregut en un bol. Afegiu-hi l'alfàbrega i l'orenga. Salpebreu-ho. Afegiu-hi  l'oli. Barregeu-ho tot.

Precocció de la massa

Es pot no fer la precocció, però aleshores s'ha de procurar que no quedi gaire gruix d'ingredients perquè si no la massa quedaria tova.

Poseu la base de la pizza al forn calent a 240º (si la teníeu al congelador, poseu-la directament del congelador al forn): amb l'escalfor de dalt i de baix2- 3 min

Retireu la base de la pizza del forn.

Mantingueu el forn calent, però abaixeu-ne la temperatura a 220º.

Cobriment de la base de la pizza precuita amb el guarniment

Escampeu el TOMÀQUET de guarniment que heu reservat, a sobre de la base de la pizza precuita.

 

 

 

Espolseu el FORMATGE EMMENTAL ratllat que heu reservat  pel damunt.

Repartiu per sobre els XAMPINYONS que heu reservat .

30- 40 g de pinyons

Espolseu-los pel damunt.

125g de mozzarella escorreguda, esmicolada amb els dits

Escampeu-la per sobre.

parmesà ratllat

Espolseu-lo pel damunt (com que serà poca quantitat, podeu ratllar-lo directament amb un ratllador pel damunt de la pizza).

Cocció de la pizza

Poseu la pizza al forn calent a 220º: amb l'escalfor de dalt i de baix10 min.

Opcional: decoració de la pizza 

Opcional:

fulles d'alfàbrega fresca, tallades a trossos

o fulles d'espinacs

o ruca

Distribuïu-les per sobre de la pizza (no torneu a posar la pizza al forn perquè les fulles es posarien negres).

Comentaris