Piruletes de xocolata ​i figures planes o corbes de xocolata

Material obligatori

Microones

Categories

 • Postres
 • Callebaut (consultat el 2016)
  Festival de piruletes de xocolata amb Oriol Balaguer (consultat el 2016)
  Gadgets&Cuina (consultat el 2016)
  The kitchn (consultat el 2016)

  Antelació imprescindible

  • S'ha de posar la taula de picar aliments (o la superfície que es trïi) al congelador (procés 1) amb antelació.

   

  Estris necessaris

  • Va bé tenir un decopen de silicona o una mànega pastissera (si no en teniu, podeu improvisar una mànega pastissera amb una bossa de plàstic fort, per exemple de les de congelació.
  • Si voleu fer piruletes, necessiteu pals de piruleta (podeu substituir-los per broquetes o per escuradents).

   

  Aprofitament

  • Si heu fet ous de xocolata podeu aprofitar la xocolata que us sobra per fer figures o piruletes.
  • Si feu figures o piruletes i us sobra xocolata, podeu aprofitar-la per fer ous de xocolata.

  Preparació d'una superfície gelada

  Poseu al congelador una taula de picar aliments, o un tros de marbre, o una rajola, o una safata metàl·lica.

  Fosa i temperament de la xocolata

  Per fer les figures o piruletes de xocolata no és imprescindible temperar la xocolata tot i que sempre quedarà millor si ho feu. 

  150 g + 50 g = 200 g de xocolata amb el 70% de cacau

  Poseu 150 g de xocolata (les 3/4 parts del total), a trossos de la mateixa grandària, en un bol apte per a microones (on després us hi afegireu la resta de la xocolata).

  Poseu la resta de la xocolata, 50 g (1/4 del total), a trossos de la mateixa grandària en un altre bol, que no cal que sigui apte per a microones. Reserveu-la.

   

  i no voleu temperar la xocolata, poseu-la tota, a trossos de la mateixa grandària, en un sol bol, apte per a microones.]

  Per fondre la xocolata:

   

  Poseu el bol gran, destapat,al microones, a potència màxima, en tandes de 30 s (les últimes tandes poden ser de 5 s) ,  remenant després de cada tanda, uns 2 o 3 min; no cal que quan tragueu el bol del microones estigui tota la xocolata desfeta; si remenant una estona s'acaba de desfer, doneu el procés per acabat (la xocolata negra es fon a uns 45-47º; no la deixeu més estona del compte al microones perquè si arribés a 50º es podria cremar).

  Per temperar la xocolata:

   

  Aboqueu la xocolata del bol petit en el bol amb la xocolata fosa i removeu constantment amb l'espàtula de silicona fins que la xocolata es fongui totalment (la temperatura ha de baixar a 32º).

   

  i no voleu temperar la xocolata, salteu-vos aquest pas.]

  Confecció de les figures i piruletes de xocolata

  Traieu la taula de picar gelada del congelador i esteneu-hi a sobre un full de paper vegetal (si no hi poseu el paper vegetal, la taula deixarà anar gotes d'aigua i la xocolata es mullarà, cosa que no ha de passar); si no heu pensat a posar la taula de picar al congelador, esteneu el full a sobre del marbre de la cuina (també us anirà bé, però haureu d'esperar més que s'endureixi la xocolata).

   

  • Per fer plaques planes o corbes

  Esteneu la xocolata a sobre de la taula de picar, espereu 1 s, talleu la placa de xocolata al vostre gust, separeu-la de la taula, i si voleu doneu-li forma.

   

  • Per fer dibuixos plans o corbats

  Poseu la xocolata en un decopen de silicona o en una mànega pastissera (si no en teniu, podeu improvisar una mànega pastissera amb una bossa de plàstic fort, per exemple de les de congelació: poseu la xocolata dins de la bossa de manera que quedi cap a una de les puntes, tanqueu la part superior de la bossa enrotllant-la i amb una agulla d'estendre, i talleu la punta de la bossa amb unes tisores), feu un dibuix a sobre de la taula de picar, espereu 1 s, retireu la figura amb compte que no es trenqui, i si voleu i podeu doneu-li forma.

   

  • Per fer piruletes

  Poseu un pal de piruleta a sobre de la taula de picar.  Poseu la xocolata en un decopen de silicona o en una mànega pastissera i feu un dibuix al voltant de la part superior del pal (mireu que quedi prou xocolata en contacte amb el pal perquè la piruleta aguanti). Si voleu "vestir" la piruleta, immediatament, abans que la xocolata s'endureixi, espolseu-la amb ametlla picada, neula esmicolada, ratlladura de torró… o bé adheriu-hi mig maduixot tallat longitudinalment (o una làmina de maduixot) o bé una rodanxa de plàtan… Retireu amb compte la piruleta, que no es trenqui.

   

  (Si sobra xocolata i ja s'ha endurit o s'ha començat a espessir, es pot tornar a fondre al microones quan es vulgui i repetir el procés de temperament tantes vegades com es vulgui, i fer més plaques, figures o  piruletes.)

  Presentació de les figures i piruletes de xocolata

  Podeu fer servir les figures i les piruletes de xocolata per guarnir una mona de Pasqua.

  Podeu presentar les piruletes de xocolata clavades en una placa de poliespan.

  Comentaris