Gaspatxo de síndria amb poma

Tria el mètode d'elaboració

4 persones

Ingredients

  • 2 fulles api
  • 1 cullerada (14 g) oli d'oliva verge extra
  • 1 unitat (uns 250 g) pomes
  • sal
  • 6 talls síndria
  • 4 o 5 unitats (uns 500 g) tomàquet madur
  • MARQUÈS, Quim; FOLCH, Montse: ¡Qué comemos hoy?” (p. 86), Belacqua/ Carroggio, Barcelona, 2002

    Què és el gaspatxo de síndria i poma?

    • És una sopa freda. És una barreja de tomàquet cru, síndria, poma i oli d'oliva. 

     

    Aperitiu, primer plat, segon plat o postres?

    • El gaspatxo de síndria i poma constitueix un primer plat d'estiu, que podeu servir en un plat fondo, en un bol o en una copa.
    • També es pot servir com a aperitiu en un gotet petit.

     

    Mètode preferible: tradicional o thermomix?

    •  És més pràctic fer fer el gaspatxo amb thermomix                                                                                                                                                                                                                                   - perquè d'aquesta manera no cal que el colem (tenim menys feina i a més a més ho aprofitem tot, no llencem res) i queda més fi;                                                                                                                   - i perquè així el podem menjar acabat de fer si fem servir síndria congelada (serà fred perquè hi hem posat glaçons; tinguem en compte però, que com més estona tinguem la màquina a velocitat alta, més es va escalfant el gaspatxo).

     

    Antelació necessària si elaboreu el gaspatxo de la forma tradicional 

    • Heu de fer el gaspatxo amb prou temps perquè es pugui refredar a la nevera (s'ha de servir ben fred).


    Antelació necessària si elaboreu el gaspatxo amb thermomix

    • Si voleu fer el gaspatxo just a l'hora de menjar-lo o poc abans, heu de congelar la síndria (procés 1) amb antelació.
    • Si no disposeu de síndria congelada (procés 1), heu de fer el gaspatxo amb prou temps (com a mínim 2 hores abans) perquè es pugui refredar a la nevera (s'ha de servir ben fred).

    Opcional: Congelació d'uns quants daus de síndria

    1 tallada de síndria, trets els pinyols, a trossos

    Congeleu els trossos de síndria en un tàper, de manera que no quedin amuntegats (un cop congelats, podeu guardar-los, si voleu, en una bossa de congelació). 

    Elaboració del gaspatxo

    6 tallades de síndria, trets els pinyols, a trossos 

     

    4 o 5 tomàquets madurs(uns 500 g), a trossos

     

    1 poma (uns 250 g), pelada, a trossos

     

    2 fulles d'api

    un pessic de sal

    Poseu-ho tot en un recipient i tritureu-ho amb la batedora elèctrica.

    Paseu-ho tot pel got colador de la batedora elèctrica o, si no en teniu, per un colador xinès, i aneu-ho abocant en un altre recipient on després fareu servir altra vegada la batedora elèctrica.

    1 cullerada d'oli d'oliva verge (14 g) o més, al gust

    Afegiu l'oli al gaspatxo i bateu-ho tot amb la batedora elèctrica.

    Rectifiqueu-ho de sal.

    6 talls de síndria, trets els pinyols, a trossos (o 5 talls i els daus congelats si hem fet el procés 1)

     

    4 tomàquets madurs, a trossos

    1 poma, sense pelar, a trossos

     

     

    2 fulles d'api ( o més, si agrada)

    un pessic de sal

    Poseu-ho tot els  en el got de la thermomix. Programeu: 30 s, v=5.

    A continuació, programeu: 1 min, v=10.

    Comproveu si el gaspatxo ha quedat ben fi (no s'hi ha de notar gens ni la pell del tomàquet, ni les llavors del tomàquet, ni la pell de la poma); si no, programeu una mica més de temps.

    1 cullerada d'oli d'oliva verge (14 g) o més, al gust

    Afegiu-ho al got. Programeu: 20 s, v=10.

    Refredament del gaspatxo

    Poseu el gaspatxo a la nevera: s'ha de servir ben fred.

    Opcional: ​Refredament del gaspatxo

    El gaspatxo s'ha de servir ben fred.

    • Si no heu fet servir glaçons poseu-lo a la nevera prou estona perquè es refredi.
    • Si heu fet servir glaçons, però no l'heu de menjar de seguida, poseu-li per mantenir-lo fred.
    • Si heu fet servir glaçons i el mengeu de seguida, no cal fer aquest procés.

    Comentaris

    • Anna P. 17 de Juliol de 2013 17:28

      Vaig fer el gaspatxo per nou persones; boníssim. El toc el dóna l'api.

    • Anna P. 18 de Juliol de 2013 09:24

      Ara sí, la valoració.