Bledes saltades amb pastanaga, brots de soja i sèsam torrat

4 persones 

Ingredients

  • 3 grans (12 g) all
  • 750 g (1,5 manats) bledes
  • Opcional: 1 unitat moniato
  • 1 cullerada (14 g) oli d'oliva verge extra
  • 2 unitats pastanaga
  • 2 grapats sèsam torrat
  • 3 grapats (uns 75 g) soja germinada
  • Mans (consultat el 2018)

    Antelació possible

    • Podeu preparar amb antelació quasi tota la recepta:
      • prepareu les verdures (processos 1, 2 i 3); 
      • salteu l'all, els tronxos de bleda, la pastanaga i el moniato si n'hi poseu, i les fulles de les bledes (3 primers passos del procés 4) i apagueu el foc:
      • afegiu els brots de soja a la cassola amb el foc apagat i remeneu (penúltim pas del procés 4, però amb el foc apagat).
    • Quedaria per a l'últim moment:
      • tornar a posar la cassola al foc: remenant sovint, 5 min comptats a partir que les verdures tornin a estar una mica calentes (penúltim pas del procés 4); si està massa sec, caldrà afegir-hi una mica de caldo vegetal o d'aigua.
      • apagar el foc i afegir el sèsam torrat (últim pas del procés 4).

    ​​

    Variants de la recepta

    • El moniato és un ingredient optatiu d'aquesta recepta (procés 3).
    • Podem fer servir també com a ingredient optatiu uns cigrons cuits, que hauríem d'afegir a la cassola en el mateix moment que els brots de soja (penúltim pas del procés 4). Òbviament podem substituir els cigrons cuits per mongetes seques o llenties cuites. Si optem per aquesta variant d'afegir llegum, segurament haurem d'afegir una mica de caldo a la cassola (pot ser el mateix caldo de coure el llegum). 

    Preparació de les bledes

    750 g de bledes (1,5 manats)

    Talleu la part final dels tronxos i descarteu-la.

    Separeu els tronxos de les fulles (farem servir tant tronxos com fulles però posarem els tronxos a la cassola abans que les fulles): podeu fer-ho grollerament (no passa res si us queda una mica de fulla a la part del tronxo o una mica de tronxo a la part de la full).

    Renteu les bledes -tronxos i fulles per separat- i escorreu-ho amb la centrifugadora d'enciam.

    Talleu les fulles a tires estretes i reserveu-les en un bol.

    Talleu els tronxos a tires estretes i reserveu-los en un altre bol.

    Preparació de les pastanagues

    pastanagues

    Raspeu-les, renteu-les, talleu-les per la meitat transversalment i talleu cada meitat a bastonets primets.

    Optatiu: preparació del moniato

    Opcional:

    moniato, pelat i tallat a dauets

    Si voleu posar moniato a la recepta, renteu-lo, peleu-lo, torneu-lo a rentar i talleu-lo a dauets.

    Saltat de les verdures

    14 g d'oli d'oliva verge extra (1 cullerada)

     

    3 grans d'all, pelats i a làmines fines

    En una cassola de diàmetre gran (uns 36 cm) o un wok, si pot ser antiadherent i de fons gruixut, on fareu tota la recepta, poseu-hi l'oli i l'all, en fred. 

    Poseu-ho al foc: 1 o 2 min, fins quan tot just l'all comenci a agafar color (compte, que de seguida es crema).

    Afegiu a la cassola les tires de TRONXOS de BLEDA, els bastonets de PASTANAGA i, si voleu, els dauets de MONIATO: remenant sovint, 5 min (tapeu la cassola quan no estigueu remenant); si està massa sec, afegiu-hi una mica de caldo vegetal (si després hi penseu afegir cigrons, pot ser el caldo de coure'ls) o d'aigua.

    Afegiu a la cassola les tires de FULLES de BLEDA: remenant sovint, 5 min (tapeu la cassola quan no estigueu remenant); si està massa sec, afegiu-hi una mica de caldo vegetal (si després hi penseu afegir cigrons, pot ser el caldo de coure'ls) o d'aigua.

    3 grapats de brots de soja (uns 75 g)

    Afegiu a la cassola els brots de soja (si voleu allargar la recepta per a més persones, podeu afegir-hi també 200 g de cigrons cuits): remenant sovint, 5 min (tapeu la cassola quan no estigueu remenant); si està massa sec, afegiu-hi una mica de caldo vegetal o d'aigua. Apagueu el foc.

    2 grapats de sèsam torrat 

    Amb el foc apagat, espolseu el sèsam per sobre de les verdures i remeneu-ho tot. 

    Comentaris