Calamars a la riojana

Material obligatori

Microones

2 persones

Ingredients

  • 1 gra all
  • 200 g calamars
  • 100 g ceba
  • 7,5 g (1/2 cullerada) oli d'oliva verge extra
  • pebre blanc
  • 50- 75 g pebrot verd
  • sal
  • 100 g tomàquet madur
  • 15 g (1 cullerada) vi blanc sec
  • Lekué (consultat el 2018)

    Antelació optativa

    • Podeu fer els passos següents amb antelació:
      • preparar els calamars (procés 1), 
      • fer el sofregit a l'estoig (procés 2), 
      • abocar els calamars a l'estoig (1r pas del procés 3) quan el sofregit estigui a temperatura ambient o fred,
      • remenar-ho tot i
      • reservar-ho a la nevera.

    ​Quedarà per al moment: 

    - afegir-hi el vi i 2 min de microones (2n pas del procés 3);

    - salpebrar-ho i 4 min de microones (3r pas del procés 3);

    - i, si volem, uns segons per espessir la salsa (procés 4).

     

    Temps d'elaboració de la recepta

     

    • Aquest plat és ràpid de fer: 5- 10 min per a la preparació dels ingredients; 11,5 min per a la cocció; i 30 s per espessir la salsa, si és que opteu per fer-ho.

     

    I si volem fer aquesta recepta per a 4 persones?

    • Tingueu en compte que si augmenteu les quantitats dels ingredients, haureu d'augmentar els temps de cocció al microones. Però recordeu que, en el microones, la relació entre quantitat i temps no és proporcional. Se sol calcular: per al doble d'aliments, el doble de temps menys 1 o 2 min. A cada pas de la recepta en què treballem amb el microones, indiquem, entre claudàtors, el temps de cocció indicat per a 4 persones (s'entén que doblant la quantitat de cada ingredient).

    Preparació dels calamars

    200 g de calamars

    emaneu a la peixateria que us netegin els calamars.]

    Renteu el calamar a sota del raig de l'aigua de l'aixeta i escorreu-lo.

    Talleu les aletes dels calamars, les potes, i les bosses en trossets petits (així es couran abans).

     [Si ho preferiu, feu servir només les bosses i les aletes, i reserveu les potes per a una altra recepta.]

    Eixugueu-ho tot amb paper absorbent de cuina. Reserveu-ho.

    Elaboració del sofregit

    100 g de ceba, a trossets petits

     

    100 g de tomàquet madur, a trossets petits

     

    50- 75 g de pebrot verd, a trossets petits

     

    7,5 g d'oli d'oliva verge extra (1/2 cullerada)

    Poseu-ho tot en un estoig de silicona (o en un recipient amb tapa no hermètica apte per al microones). Poseu-ho al microones i programeu: 800 W5 min.

     

    [Per a 4 persones: 8 min.]

     1 gra d'all, a làmines fines

    Els podeu picar amb la batedora elèctrica o amb l'accessori picador de la batedora elèctrica,  
    O bé fer-los puré amb la thermomix a velocitat màxima)
    o picats amb l'accessori picador de la batedora elèctrica

    Afegiu-lo a l'estoig.

    Poseu-ho al microones i programeu: 800 W, 30 s

     

    [Per a 4 persones: 1 min.]

    Cocció dels calamars amb el sofregit

    Afegiu els CALAMARS que heu reservat al sofregit.

    15 g de vi blanc (1 cullerada)

    Afegiu-ho a l'estoig i remeneu-ho tot.

    Poseu-ho al microones i programeu: 800 W, 2 min.

     

    [Per a 4 persones: 2,5 min.]

    sal 

    pebre blanc

    Salbebreu-ho i remeneu.

    Torneu a posar l'estoig al microones i programeu: 800 W, 4 min.

     

    [Per a 4 persones: 5 min.]

    Opcional: espessiment del suc

    Aquests calamars queden molt bons sense mecessitat d'afegir aquest procés opcional, però cal dir que el suc queda molt líquid i la presentació del plat és estèticament millorable.

    Aquí us proposarem que dediqueu uns segons més a la recepta per tal d'espessir una mica el suc que han deixat anar els diferents ingredients, de manera que millorarà la textura de la salsa i l'estètica del plat.

    Aboqueu en el got de la batedora elèctrica unes cullerades del contingut de l'estoig, especialment suc i verdures, però també algun trosset de calamar, i tritureu-ho tot (obtindreu un puré). 

    Aboqueu el contingut del got a l'estoig i remeneu-ho bé tot.

    Presentació

    Serviu els calamars amb la salsa.

    Comentaris