Raïm, poma, cireres o tomàquets cirerol amb crema de formatge

4 persones

Ingredients

  • Opcional ametlles torrades
  • Opcional avellanes torrades
  • 50 g formatge rocafort
  • 50 g (podeu fer-lo segons la recepta cartesiana) mató
  • Opcional pinyons
  • Opcional pipes de gira-sol
  • uns 15 grans (o 1 poma, o 15 cireres o 15 tomàquets cirerol) raïm
  • 10-15 g (l'obteniu en fer el mató; podeu fer servir llet si el mató el compreu) xerigot
  • Categories

  • Per picar
  • Plats freds
  • • Publicat al diari “La Vanguardia” del 30 de desembre 2017, Magda Carlas 

    Entrant, primer plat, segon plat o postres?

    • Podeu servir com a entrant el raïm (o la poma o les cireres o els tomàquets cirerol) amb crema de formatge.

     

    Ingredients alternatius

    • Podeu fer aquesta recepta amb raïm, amb poma, amb tomàquets cirerol, amb cireres…

     

    Antelació possible

    • Podeu fer la recepta amb antelació i reservar-ho a la nevera. Tingueu present, però, que la poma i la cirera es poden oxidar i que convé que, si feu la recepta amb antelació, les ruixeu amb una mica de suc de taronja o de llimona.

    Elaboració del mató

    Si disposeu de 50 g de mató us podeu saltar aquest procés: podeu comprar el mató, a granel o envasat, a la secció de formatges.

    Si voleu fer el mató vosaltres, tal com indiquem a continuació, podeu fer-ne només 50 g, però us surt a compte fer-ne més quantitat (aquí en farem 200 g) i reservar el que no feu servir, per  esmorzar, berenar, per postres o per a una altra recepta.

    1 L de llet sencera (millor si és llet fresca) 

    30 g de suc de llimona (2 cullerades; aproximadament 1/2 llimona);

     

    o bé,

    750 g de llet sencera (millor si és llet fresca) 

    375 g de iogurt (3 unitats individuals).

    Feu mató (us en sortiran uns 200 g), ja sigui tallant la llet amb suc de llimona, ja sigui tallant-la amb iogurt. Farem servir 50 g de mató i una mica de xerigot per a aquesta recepta; reserveu la resta per a una altra recepta.

    Elaboració de la crema de formatge

    Obtindrem uns 100 g de crema de formatge. Si fem l'aperitiu per a 4 persones ens sobrarà crema de formatge. La podeu reservar per untar una llesca de pa o una torrada, o per a una altra recepta. 

    50 g de formatge rocafort, a trossos

    Poseu el formatge rocafort en el got de la batedora elèctrica o en el bol de l'accessori picador.

    Poseu-hi també 50 g de MATÓ i 10 g de XERIGOT (o bé de llet, que pot ser descremada, si heu comprat el mató i no disposeu de xerigot).

    Bateu-ho tot amb la batedora fins a obtenir una crema. Si cal, aneu-hi afegint més xerigot (o més llet), molt de mica en mica, fins a obtenir la consistència desitjada.

    Preparació del raïm (o de la poma, les cireres o els tomàquets cirerol) amb crema de formatge

    uns 16 grans de raïm (a poder ser grossos)

     

    o bé

     

    1 poma, rentada i pelada

     

    o bé

     

    unes 16 cireres (a poder ser grosses)

     

    o bé

     

    uns 16 tomàquets cirerol, rentats

    Partiu els grans de raïm per la meitat i espinyoleu-los;

     

    o bé

     

    talleu la poma per la meitat, talleu cada meitat per la meitat, descarteu les llavors i talleu unes 16 mitges rodanxes;

     

    o bé

     

    espinyoleu les cireres i partiu-les per la meitat;

     

    o bé

     

    partiu els tomaquets cirerol per la meitat.

    Unteu cada meitat de raïm (o cada rodanxa de poma, o cada mitja cirera o cada mig tomàquet cirerol) amb crema de formatge.

    panses 

     

    i/o pipes de gira-sol

     

    i/o pinyons, torrats

     

    i/o ametlles torrades, picades grollerament

     

    i/o avellanes torrades, picades grollerament

     

    Si voleu, poseu al damunt de la crema de formatge 1 pansa, o 2 o 3 pipes de girasol, o 2 o 3 pinyons torrats; o espolseu-hi una mica d'ametlla o d'avellana torrada picada.

    Comentaris