Amanida d'arròs integral amb remolatxa i blat de moro

Tria el mètode d'elaboració

4 persones

Ingredients

  • Opcional: 1 branca api
  • 200 g arròs integral
  • 110 + 110 = 220 g  blat de moro dolç
  • 41 g (3 cullerades) oli d'oliva verge extra
  • pebre blanc
  • 2 o 3 unitats (270 g de cuita) remolatxa
  • sal
  • 30 g (2 cullerades) vinagre de poma
  • El Comidista (consultat el 2017)

    Mètode preferible, tradicional o thermomix?

    • S'aconsegueix una vinagreta de remolatxa i blat de moro (procés 3)  més fina amb thermomix, però la batedora elèctrica també va bé.

     

    Temperatura de servei

    • L'amanida se serveix freda.

     

    Antelació necessària

    • Heu de coure l'arròs (procés 1) i la remolatxa (procés 2) amb prou antelació perquè tinguin temps de refredar-se.

     

    Antelació optativa

    • Podeu coure l'arròs (procés 1) amb antelació i reservar-lo en un tàper a la nevera.
    • Podeu coure la remolatxa (procés 2) amb antelació i reservar-la en un tàper a la nevera.
    • Podeu fer tota la recepta amb antelació i reservar-la tapada a la nevera.

    Cocció de l'arròs integral

    200 g d’arròs integral (obtindreu uns 550-600 g d'arròs cuit); si voleu, podeu optar per arròs basmati integral 

                      

    400 g d'aigua

    sal

    Coueu l'arròs a l'olla de pressió súper-ràpida:

    • Poseu l'arròs, l'aigua i la sal a l'olla.
    • Tapeu l'olla amb la tapadora de pressió, poseu-la al foc i espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió. Abaixeu el foc i compteu: 15 min.
    • Apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula. 

    Reserveu-lo.

    Cocció de la remolatxa

    2 o 3  remolatxes (farem servir 270 g de remolatxa cuita sense tronxos ni fulles)

    Amb unes tisores o un ganivet separeu els tronxos, però no ho feu arran –deixeu uns 2 o 3 cm de tronxo– (per tal que quan coem els bulbs perdem el mínim del seu suc). 

     

    [Podeu reservar els tronxos i les fulles per a una altra recepta:

    • Podeu reservar les fulles crues per a una amanida o coure-les com si fossin bledes.
    • Podeu coure els tronxos i posar-los a l'amanida o menjar-los com si fossin tronxos de bleda.]

    Renteu les remolatxes sota el raig d'aigua de l'aixeta.

     

    [Si voleu fer servir les fulles i els tronxos, renteu-ho també sota el raig d'aigua de l'aixeta i vigileu bé que no us hi quedi gens de terra.]

    una mica més de 1/2 got d'aigua (uns 150 g)

    Feu la remolatxa  al vapor a l'olla de pressió súper-ràpida sense afegir-hi sal:

    • Poseu l'aigua a l'olla​ , poseu-hi la reixeta o el cistellet i, a sobre, la remolatxa.
    • Tapeu l'olla amb la tapadora de pressió, poseu-la al foc i espereu que aparegui la segona ratlleta de l'indicador de pressió. Abaixeu el foc i compteu: 25 min.
    • Apagueu el foc i espereu que baixi la vàlvula.

    Espereu que la remolatxa es refredi (perquè no us cremeu quan la peleu) i peleu-la. Reserveu-ne 270 g (si us en sobra, podeu reservar-la per afegir-la en alguna amanida).

    Elaboració de la vinagreta de remolatxa i blat de moro

    110 g de blat de moro dolç sense sucre afegit (després en farem servir 110 g més) 

    [El blat de moro dolç es comercialitza

    • en forma de panotxa (amb els grans a la panotxa),
    • en forma de grans separats en conserva
    • i en forma de grans separats congelats.]

     

    41 g d'oli d'oliva verge extra (3 

    cullerades)

    Si opteu per afegir a l'amanida tonyina o sardina de llauna en oli d'oliva verge extra, podeu fer servir l'oli de la llauna.

     

    30 g de vinagre de poma (2 cullerades)

     

    sal

    pebre blanc

    Aboqueu 270 g de REMOLATXA CUITA al got de la batedora elèctrica. Afegiu-hi el blat de moro, l'oli, el vinagre, la sal i el pebre.

    Aboqueu 270 g de REMOLATXA CUITA al got de la thermomix. Afegiu-hi el blat de moro, l'oli, el vinagre, la sal i el pebre.

    Tritureu-ho tot amb la batedora elèctrica fins que quedi una salsa sense grumolls.

    Per triturar-ho tot, programeu: 1 min, v=5-10 (fins que quedi una salsa fina sense grumolls).

    Barreja de l'arròs integral i  el blat de moro amb la vinagreta de remolatxa i blat de moro

    Aboqueu a la safata on servireu l'amanida,  l'ARRÒS INTEGRAL que heu reservat.

    110 g de blat de moro sense sucre afegit 

     

    Opcional:

    1 branca d'api, rentada i tallada a trossets 

    Afegiu-hi el blat de moro i, si voleu, l'api. Afegiu-hi també la VINAGRETA de remolatxa i blat de moro que heu reservat i barregeu-ho tot.

    Opcional:

    • 100 g (pes net) de tonyina de llauna en oli, escorreguda de l'oli 

    o bé

    • 100 g (pes net) de sardines de llauna en oli, escorregudes de l'oli 

    Si voleu, podeu afegir a l'amanida la tonyina esmicolada o bé les sardines aixafades amb una forquilla i tornar a remenar.

    Presentació del plat

    •  Podeu servir l'amanida d'arròs integral amb remolatxa i blat de moro sense afegir-hi res més
    • o bé podeu acompanyar-la amb una mica d'enciam i uns daus de tomàquet.

    Comentaris